Tara mea draga

Draga Romanie, tara mea de peste munti si nori, m-am decis sa iti adresez cateva ganduri. Nu te-am vizitat de un an dar parca nu imi pare rau de asta. Ma simt bine aici, printre straini, printre oameni veniti si ei la randul lor din alte tari, poate mai rau decat la tine.

Am trait deja doi ani intregi pe meleaguri britanice si am avut parte de diverse experiente in foarte multe domenii, de la administratie la sanatate. Ce mult mi-as dori ca toate sa semene si sa fie similar si in Romania. Mai ales infrastructura de transport. Ar fi minunat ca din centrul tarii sa te poti urca pe o autostrada si sa mergi in orice directie, pe autostrada din cap in coada. Dar cred ca este doar un vis frumos si toate promisiunile tale sunt facute doar de bun simt. Sa nu zica cei care au ramas in urma ca nu promiti sa faci nimic.

Dar sa incepem cu nivelul de administratie, cel centralizat in primul rand. Adica cel ce porneste de la guvern si coboara spre fiecare oras in parte. De la fiecare formular ce poate fi gasit in acelasi loc, adica pe acelasi site al guvernului pana la fiecare serviciu descentralizat si fiecare locatie fizica din Marea Britanie.

Daca doresti sa aplici pentru alocatie la copil o faci pe formulare descarcate de pe situl guvernului. Daca vrei sa notifici serviciul de inmatriculari ca ti-ai vandut masina, o faci pe acelasi site. Daca te descurci greu cu banii si doresti sa verifici daca esti eligibil pentru un mic ajutor cu banii pentru chirie sau o alocatie de hrana, totul este in acelasi loc. Nu ar fi frumos sa fie si la noi la fel? Sa mergem in acelasi loc sa cautam o informatie, formular, cerere, scrisoare tipizata adresata serviciilor publice?

Romania este o tara cu o viteza de internet incredibil de mare, un nivel ce foarte multi au spus, inclusiv straini, este greu de ajuns sau eventual chiar depasit. Totusi siturile administratiei centrale romanesti functioneaza greoi, baza de date se incarca dupa asteptari, injuraturi si vizionari de episoade intregi online. Stau si ma intreb de ce nu se poate.

Romania, tara mea draga, de ce doresti sa ma vezi in exil? De ce nu doresti sa investesti sa ma poti aduce acasa sa iti platesc taxe tie? De ce ma fortezi sa ma bucur de viata departe de pamantul unde m-am nascut? Eu zambesc si aici, nu neaparat din cauza banilor putin mai multi. Ci datorita faptului ca sunt respectat de Stat in primul rand. Statul care ma adopta incet-incet cu fiecare zi ce trece ma respecta si incearca sa ma ajute oferindu-mi investitii in toate cele din jurul meu. De la un site care ma scuteste de mers la ghiseu si stat la coada pana la disponibilitatea de a-mi oferi gratuit lectii de limba sa ma pot integra mai usor.

Romanie draga, ramai un mister, dar iti mai scriu de lucruri ce le poti invata de la vecinii tai.

20 de comentarii:

  1. Foarte frumos scris articolul, big like :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte tare contentul de pe acest blog, sa nu te opresti niciodata din facut postari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sper si cred ca in cele din urma Romania va deveni si ea o tara competitiva cu cele din Vest :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Iubesc aceasta tara si cu bune si cu rele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fara suparare, dar ma indoiesc ca vom ajunge vreodata la traiul celor din Vest. Sa ne gandim logic: Da, strainii au venit si au investit in Romanica, insa acestia au interesul sa mentina nivelul de trai mai scazut, pentru a plati salarii mai mici romanilor decat celor din tara lor. De ce sa platesti un web developer, de exemplu 3-4 mii de euro in Germania cand poti plati un roman 1000 euro pentru acelasi servicii, poate chiar si mai bune?
    Va dati seama ca acel angajator nu are niciun interes sa aduca salariul romanului la nivelul celui din tara sa occidentala. Intr-adevar, ofera salarii peste media din romania pentru a atrage romanii de top (sa fim seriosi, cei care au cunostinte solide nu se uita la salarii sub 1000 euro).
    Prin urmare, cu toate ca investitorii straini ne-au ajutat sa evoluam, sa ne dezvoltam, acestia vor ne ajuta doar pana intr-un anumit punct. Chiar sunt de parere ca s-a abordat foarte gresit ideea de "occidentalizare".

    Sa va ofer un exercitiu de imaginatie:
    Ganditi-va ca este un lac: Pe partea estica a lacului sunt oameni saraci, iar pe partea vestica oamenii sunt bogati.
    De-ndata ce se construieste un pod pe acel lac, cei din Vest ar trebui sa ii ajute pe cei din Est sa evolueze, altfel majoritatea celor din Est vor emigra, suprapopuland vestul si subpopuland Estul. Exact aceasta problema este si in Romania, este o problema de importare financiara, datorita intereselor investitorilor straini.

    Eu cred ca Romania va ajunge scrum inainte sa ajungem la nivelul Germaniei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place foarte mult blog-ul. Sa mai postati.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai un blog foarte frumos, mai vrem content nou :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce mai faceti? Cum a-ti parcurs perioada asta de izolare?

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai de capul ei de tara cu astia care ne conduc...

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!