Despre incalzirea cu panouri radiante infrarosu


Incalzirea cu panouri radiante infrarosu reprezinta , pe departe, cea mai eficienta metoda de incalzire dintre metodele de incalzire actuale ce au la baza energia electrica. In ceea ce priveste raportul randament-consum, nu exista termen de comparatie intre incalzirea cu panouri radiante si incalzirea electrica cu alte aparate de incalzit precum convectoare, calorifere pe ulei, centrale electrice, radiatoare cu halogen, aeroterme.

Panourile radiante infrarosu se afla in concurs direct cu centralele termice pe gaz in ceea ce priveste consumul. Nu pot spune cu certitudine, deoarece nu am experimentat centralele termice, dar din ceea ce am auzit, tind sa cred ca incalzirea cu panouri radiante infrarosu este mai economica. Cand fac aceasta precizare ma refer la un anumit tip de panouri riadiante, Panouri Radiante Dragus, panouri pe care, de altfel, le am instalate in locuinta persoanala si de care sunt foarte multumit. Acestea au proprietatea (unica in randul panourilor radiante de pe piata romaneasca) de a-si reduce consumul cu 20% la atingerea temperaturii de 85-90 grade C (dupa 5-10 min de la pornire). Astfel, un panou radiant Dragus de 800w, util pentru incalzirea unei camera de pana la 15 mp, consuma dupa 5-10 min de la pornire 650w in loc de 800w. Lunar un panou radiant Dragus de 800w, instalat intr-o camera cu suprafata optima (pana la 15 mp), consuma aproximativ 80-90 lei. Acest consum este relativ, putand exista diferente in minus sau in plus in functie de caracteristicile individuale ale fiecarei camera (favorabile sau mai putin favorabile).

Fata de centralele termice pe gaz incalzirea cu panouri infrarosu prezinta un mare avanj in ceea ce priveste efectele asupra sanatatii.

Razele infrarosii ce stau la baza incalzirii cu panouri radiante dilata vasele de sange periferice. Aceasta actiune are efecte benefice asupra problemelor musculare si ale tesuturilor fine. De asemenea, cresterea circulatiei sangvine transporta sange oxigenat in zonele cu probleme musculare, ajutand la grabirea procesului natural de refacere.

Tratamentul cu raze infrarosii ocupa un loc important in terapia si medicina multor tari. Medicina japoneza, cum scrie, de exemplu, doctorul Yamaiaki in cartea sa "Terapia infrarosie", a atins rezultate foarte bune: in limitele temperaturilor de 40-50 grade Celsius se micsoreaza durerile in cazul arsurilor, se reduce perioada de recuperare, raman mai putine cicatrice, scade tensiunea arteriala marita, reduce durerile musculare.

Acestea sunt doar cateva din multiplele efecte benefice ale incalzirii cu panouri radiante infrarosu.

Modul de functionare al acestui tip de incalzire este asemeni soarelui care incalzeste pamantul. Echilibrul termodinamic al organismelor vii, practic tot ce inseamna viata pe Terra, depinde de caldura primita de la astrul solar sub forma de radiatie infrarosie. Radiatiile infrarosii sunt o parte din razele soarelui. Razele emise de soare, numite si radiatii globale, se divizeaza in raze ultraviolete, lumina vizibila (lumina rosie) si raze infrarosii (infra = sub in latina, infrarosii – raze invizibile cu ochiul liber).

Incalzirea cu panouri radiante infrarosu, asemeni incalzirii solare, este o incalzire curata, naturala si sanatoasa, un sistem inovator de incalzire, calitate recunoscuta pe plan mondial. Acest mod de incalzire este foarte eficient in sensul ca nu sunt pierderi de caldura deoarece corpurile sunt incalzite inaintea aerului si nu invers ca in cazul convectiei. Peretii fiind incalziti in acest mod raman uscati eliminand astfel igrasia si mucegaiul.

Alte avantaje ale incalzirii cu panouri radiante infrarosu: usor de instalat si intretinut, nefiind nevoie de o intretinere soeciala; pot fi instalate in orice tip de incapere (locuinta, cabana, scoala, spital, biserica etc); nu necesita avize si recomandari; durata de viata lunga (peste 20 ani); asigura incalzirea uniforma a incaperii; asigura independenta in ceea ce priveste incalzirea locuintei.
Articol realizat de: Popa Ion Bogdan PFA-Panouri Radiante Infrarosu

Un comentariu:

Comentează-mă!