Trenul scumpirilor

Printr-un mare joc mediatic nici nu mai stim ce ascund cei de la Guvern. Cati asi au ascunsi in maneca astfel incat sa castige din ce in ce mai multi bani la buget numai buni de sifonat prin proiecte publice derulate de primari de-ai lor si companii controlate de apropiati ai partidului. Prin multe surle si trambite au anuntat o relativa relaxare a taxelor pe salariu prin reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu 5% si ce mult afecteaza acest lucru bugetul. Pentru a contracara reducerea incasarilor din salariul omului au spus sec: vom largi baza de impozitare.

Ce inseamna largirea bazei de impozitare? Pentru multi oameni neavizati din punct de vedere al finantelor ar insemna ca iau bani mai putini dar din mai multe locuri si echlibrul ramane intact. In mod real se iau aceeasi bani din mai multe locuri si povara cade tot in carca omului de rand. Si cade atat de tare precum un acoperis ce se prabuseste pe casa omului sarac. Ramane lefter, ca in schita lui Caragiale, si vom ajunge toti sa ne numim Lefter Popescu.

Da, de la 1 aprilie va intra in vigoare acciza de 7 eurocenti/litru de carburant si asa numita "taxa pe stalp". De la carburant pornesc scumpiri in lant ale tuturor serviciilor pentru ca fiecare companie alimenteaza atat fabricile cat si masinile de transport cu motorina/benzina/GPL/biodiesel si asa mai departe. Ii scumpesti carburantul si el ca sa isi restabileasca echilibrul financiar din firma isi va scumpi serviciile. Asta inseamna ca vom plati mai mult pentru fiecare produs in parte, incepand cu painea noastra cea de toate zilele.

Taxa noua pe "stalp" este defapt taxa pe constructii speciale care include si stalpii dar merge de la silozuri, depozite, docuri, poduri, sere, solarii, tot. Companiile de furnizare a energiei electrice inca nu au anuntat scumpiri dar vor urma si ele cat de curand. La fel, toti proprietarii de "constructii speciale" vor ajunge sa isi scumpeasca produsele si serviciile inca odata. Adica vom scoate din nou mai multi bani din buzunar pentru o rosie si un sac de graunte pentru gainusa din curte. Apoi vom da stingerea odata cu apusul soarelui, sa economisim energie eletrica.

Era o vorba in popor: "da cu o mana si ia cu cealalta". In cazul Guvernului se aplica altfel: "da cu o mana si ia cu toate celelalte din fiecare minister in parte". Unde merg acesti bani? In serviciile de sanatate nu cred, pentru ca avem sute de spitale pasate autoritatilor locale care stau sa se darame. In educatie? Nici acolo nu cred, rezulatele educatiei se vad in fiecare an la simulari si bacalaureat. In industrie? Si aici dam un mare NUP. Compania franceza "Renault" a anuntat plecarea din Romania daca nu se face infrastructura necesara incat sa ii faciliteze exportul. Adica inchide uzina si adio "dacie romaneasca". La constructia autostrazilor sa mearga banii? O alta gluma proasta, se tot amana inaugurarea tronsoanelor pentru ca nu sunt "bani" suficienti pentru terminarea lor. In care alt domeniu? Cel mai probabil pentru finantarea campaniei electorale ce urmeaza. A detine majoritatea fotoliilor de europarlamentar este si ala un succes politic.

Pe scurt trenul scumpirilor va stationa din nou in gara numita "Romania". Cat va sta nu stim dar ca va pleca cu o mare parte din veniturile noastre este sigur.

Si poti cauta solutii de economisire prin noi corpuri de iluminat!

4 comentarii:

  1. scaderile pe care le-au facut acum ceva timp de la 1 aprilie revin. totusi socant salariu mediu pe economie abia creste, iar locurile de munca abia se gasesc. magnifica Romania...

    RăspundețiȘtergere
  2. se fac scumpiri in masa la orice, se ridica preturile peste noapte dar salariile sunt de toata jena, multa lume traieste de pe azi pe maine, nu stiu unde o sa ajunga tara asta...

    RăspundețiȘtergere
  3. In curand o sa ne puna taxa si pe aer si ne-a rezolvat...ca taxe avem la tot ce este posibil.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!