Guest post- Carti de citit intr-o viata!

Buna, buna. Cred ca este cazul prima oara sa ma prezint. Ma numesc Cioba Cristina si am si eu un blog care poate fi gasit AICI. Am convenit cu Alin sa scriu un guest post si m-am decis sa va scriu despre carti.


 Cititul este marea mea pasiune si totodata o forma de evadare. Cititul ajuta in multe aspecte ale vietii. Dezvoltarea vocabularului, cultura generala si aflarea multor informatii noi. Ca o concluzie cititul inseamna deschidere de porti. Spre libertate, cultura si iubire.


Va voi recomanda niste carti din lectura personala care mi-au placut la nebunie. Prin urmare am incercat sa intocmesc un top de cam 15 carti (sa fie numar de numar, baieti) care pe mine m-au miscat. Ordinea este absolut ALEATORIE, nu sunt asezate intr-un top nici macar dupa cum mi-au placut, daramite dupa valoarea acestora pe care eu nu sunt in masura sa o stabilesc.


1. Am ales sa incep cu o carte daruita chiar de Alin, numita "Ma sinucid altadata" de Kerstin Gier.


O carte care se vrea a fi scrisa intr-o maniera serioasa, insa iti va starni zambetul. Este drama, zambet, disperare. Tot ce-ti poti dori. Nu va spun despre ce este vorba, puteti ghici chiar din titlu. O carte care arata ca viata trebuie traita.


2. Voi continua cu Aproape Casatoriti-Jane Costello.


La fel, lectura usurica. Imbinare de disperare, drama, comedie. O poveste care-ti demonstreaza, chiar asa cum spune cartea, ca "Poti traversa un ocean ca sa evadezi, dar nu poti scapa de propriile ganduri."


3. A treia carte in topul meu care intra la lectura usoara este "Oscar si tanti Roz"de Emmanuel Schmitt. 


Cartea asta a dezvaluit multe lucruri in fata ochilor mei, care erau acolo si refuzam sa le vad. Este o carte CU si PENTRU suflet. Hraniti-va sufletul, merita. O gasiti online la simpla cautare pe google, in varianta PDF. Este o lectura scurta, 70 de pagini, dar te incarca ca si cum ar avea 700.


Va las si un citat din ea, poate va starnesc interesul: "Viaţa e un dar buclucaş. La început ai tendinţa să-l supraestimezi crezând că viaţa pe care ai primit-o este veşnică. Apoi, dimpotrivă, îl subestimezi, găsind că-i o porcărie, scurtă de nu-nţelegi nimic din ea şi pe care uneori ţi-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Abia către sfârşit pricepi că nu-i vorba de nici un dar, ci de un simplu împrumut. Pe care trebuie să încerci să-l meriţi


4. La categoria lectura usoara si de suflet as adauga si Singur pe lume-Hector Malot.


Este o carte pe care multi dintre noi am citit-o in copilarie, insa eu am recitit-o anul trecut, cand eram clasa a 12-a si mi-a placut la fel de mult. Minunata. 


5. O a 5a carte pe care as adauga-o la categoria "invataminte"pretioase este Mihaela Radulescu-Niste raspunsuri.

Multi ati putea judeca "cartea dupa coperta", cum spune expresia...in cazul asta "autorul dupa carte", dar Mihaela scrie BINE. Bravo, Mihaela Radulescu!

6. O carte care mi-a lasat un gol in suflet atunci cand am terminat-o este Drumul spre casa,  de Rose Tremain

Acest drum spre casa este de fapt si de drept un sir lung de rataciri. O lectura care te tine cu sufletul la gura, dorind sa o termini cat mai repede si in acelasi timp sa nu se termine niciodata. Hm, poate cartea asta ar fi trebuit sa fie pe locul I in top.

7. O carte foarte populara cu un film care nu reprezinta nici jumatate din ceea ce inseamna cartea. Eat pray love de Elizabeth Gilbert.

Cuvintele cred ca sunt de prisos.

8. Unul dintre autorii mei preferati: Paulo Coelho. Minunat, minunat. Recomand 11 minute, Alchimistul si Veronika se hotaraste sa moara.

Carti care mi-au marcat viata. Agonie, extaz, suspans, tot ce vreti voi. Si lacrimi.

9. O alta carte care consider ca merita pomenita aici este Martin Page- M-am hotarat sa devin prost. 

Mi-o imaginez ca fiind "cartea de pe noptiera". Mi-am imaginat ca va fi o lectura amuzanta, insa nu a fost. O recomand depresivilor, oamenilor destepti. Daca esti prost, nu ai cum s-o intelegi.

10. 2 carti care mi-au placut la fel in egala masura: Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde si Zbor deasupra unui cuib de cuci de Ken Kessey. MINUNATE! Nu trebuiesc ratate sub nicio forma.

11. Mircea Cartarescu m-a cucerit de la prima poezie. "He had me at Hello", cum s-ar spune. Frumoasele straine, clasica De ce iubim femeile? si REM sunt cartile care m-au ingenunchiat si m-au facut sa-mi scot palaria in fata domnului Cartarescu. Lectura contemporana, merita sa-i dati o sansa.

12. Clasic, clasic, clasic. Marin Preda- Viata ca o prada. 

Aici prefer sa va las un citat care rezuma cam tot ce-as putea eu spune: "Aventura constiintei mele a inceput intr-o zi de iarna cand o anumita intamplare m-a facut sa inteleg deodata ca exist"

13. Jeffrey Archer-Pisica are 9 vieti. Nu este un autor tocmai cunoscut, dar aceasta carte care rezuma o serie de povestiri este absolut geniala. Povestiri menite sa starneasca rasul sau sa aduca revelatii, absolut fiecare are un talc care trebuie inteles si-ti va aduce cunostinte noi.

14. Cutia cu fantome-Joe Hill. Aceasta carte este primita de la o prietena draga, asta m-a facut sa o citesc.

Este vorba de un rockstar, care fara a isi dori cumpara o...fantoma. Amuzant, sau nu, veti vedea.


15. Am ales sa termin cu asta. BAZA, BAZA, BAZA. Baza oricarui cititor trebuie sa fie bibliografiile din scoala, NEAPARAT. Eliade, Eminescu, Bacovia, Marin Preda, Sorescu, toti autorii nostri renumiti. Fara asta..lecturile sunt goale, inspide si tind sa cred ca fara rost.

Sper sa va fi convins macar una din carticelele pe care vi le-am prezentat eu aici.

Va pup cu drag,
Cristina Cioba.


18 comentarii:

  1. frumos articol , trebuie sa ma apuc si eu de unele

    RăspundețiȘtergere
  2. am recitit de curand King Rat si mi-a placut... vreau sa ma reapuc de Shogun

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma dezamagesti total " Mihaela Radulescu-Niste raspunsuri."nu are ce cauta in acest top.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesante cartile, de unele nu stiam.Am auzit ca "Martin Page- M-am hotarat sa devin prost" este foarte buna insa nu am apucat sa o citesc pana acum. Ma bucur ca nu am intalnit Coehlo in lista ta, sau romane "siropoase".

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe unele dintre ele le-am citit la altele cum ar fi "Portretul lui Dorian Gray" am vazut si filmul pot sa spun ca da cele insirate mai sus sunt o colectie ce merita cu adevarat sa le citesti.Personal recomand "Alchimistul"

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu am mai citit o carte de vreo 5 ani si nici nu am de gand sa citesc in curand!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru recomanndari! Cred ca mai mult de jumatate din ele le-am citit deja, iar asta inseamna ca le voi cauta cu placere si pe celelalte. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Singur pe lume am citit-o si eu acum 1 an si mi se pare o carte exceptionala.Le-o recomand tuturor cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. De la idee la bani de Napoleon Hill, o carte despre cum poti atunge succesul in orice domeniu prin descrierea unor principii ce tin de mind set pentru ca totul incepe din interior!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte interesante cartile. Ultima carte pe care am citit-o se numeste "Viata e un dar.." si v-o recomand tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  11. recomand cartile

    The secret
    The power !

    RăspundețiȘtergere
  12. hehe.. nicio carte motivationala prin lista asta... de "puterea magica a gandului", "de la idee la bani", "descopera forta din tine" ce zici? Astea carti care merita citite

    RăspundețiȘtergere
  13. Din categoria lectura pentru copii, Singur pe lume de Hector Malot, este chiar impresionanta...

    RăspundețiȘtergere
  14. ileana vulpescu-arta conversatiei
    citiți-o.nu veti regreta...

    RăspundețiȘtergere
  15. Poate ar trebui sa te apuci de citit carti. Totusi bine ca esti tanara, inca ai timp ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Interesanta lista, din pacate nu am citit decat un titlu din cele enumerate aici, dar o sa fac un bookmark la pagina si cand am timp si chef de lectura o sa dau o tura aici :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Cutia cu fantome de Joe Hill este o carte foarte buna

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!