Arsita (Canicula)

Stiu ca ultima vreme am vorbit mult despre panouri solare dar in aceasta saptamana am facut un mic experiment. Foarte simplu experimentul si care nu a cerut foarte multe resurse. Am plecat intr-un mediu mai "rural" daca imi este permis sa spun asta si am intampinat urmatoarea problema: lipsa apei potabile. Nu aveam posibilitatea de a da drumul unui robinet si de a lasa apa sa curga in voie, am folosit o fantana. Presupun ca nu este necesar sa spun faptul ca igiena persoanal este destul de importanta din moment ce am vorbit aici foarte recent despre acest subiect. Poate ca din lipsa de interes nu am dorit sa incalzesc apa la soba sau aragaz si am ales sa scot apa proaspata din fantana si sa o las la soare, sa se incalzeasca si sa ma spal in conditii mai "primitive". Nu as putea aprecia temperatura apei dar dupa aproximativ o jumatate de ora era perfecta si in 20 de litri de apa am reusit sa improvizez un dus cat sa o termin temporar (pana la urmatorul efort) cu transpiratia. Nu am folosit nici un sistem de incalzire, culori inchise si nici lupe pentru a mari intensitatea razelor solare. Am ajuns la un rezultat mai mult decat satisfacator fara a folosi un panou solar. Dar acum imi pun intrebarea: de ce nu as maximiza acest rezultat folosind unul? Sunt foarte multe posiblitati ca pe timp de iarna sa fie mai putin productive dar avand in vedere faptul ca prognozele meteo nu sunt atat de "roz" in legatura cu incalzirea globala eu spun ca merita aceasta investitie. Si ca sa sutin acest lucru chiar azi am primit informatia cu privire la starea climei pe urmatorii 5 ani: ierni din ce in ce mai friguroase si veri din ce in ce mai caniculare. Si acum intreb din nou: nu merita sa montezi un sistem de panouri solare din moment ce zilele in care soarele va straluci puternic vor fi din ce in ce mai multe? Din moment ce natura iti ofera aceasta posibilitate de ce sa nu exploatezi acest lucru? Si pe langa asta exploatezi intr-un mod foarte neconventional si nedaunator planetei noastre din ce in ce mai bolnava de oameni.Si urmatorea intrebare: nu e mai bine sa faci putina economie si sa primesti si subventie de la stat pentru ca te afli in trendul ecologic?

25 de comentarii:

  1. si eu vreau sa intru intr-o afacere cu panouri solare...cred ca va merge foarte bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cata nevoie este in tara asta de putina economie... E o idee excelenta! Cine are resurse, posibilitati, idei... sa nu mai stea pe ganduri! E o investitie pe termen foarte lung, intre 20 si 40 de ani, deci... chiar e o afacere!

    RăspundețiȘtergere
  3. E o idee foarte buna, doar ca am mai spus - cred ca principalul motiv pentru care lucrurile nu "se misca" in aceasta directie este comoditatea. :)
    Cunosc suficient de multe persoane care si-ar permite sa investeasca in acest domeniiu, nu o fac insa din lipsa de interes si pentru ca merge si asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt cam 4 motive pentru care nu se acorda o importanta deosebita panourilor solare:
    - sunt aparute relativ recent pe piata iar aici ne confruntam cu teama omului in ceea ce priveste noul
    - lipsa bugetului (aceste panouri nu sunt chiar atat de ieftine)
    - teama de hoti
    - comoditate

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai ales cei care au casa ar trebui sa profite de panourile solare. La mine la bloc a facut administratora sedinta si a propus sa punem pe bloc, dar nu au fost toti de acord. Pacat...

    RăspundețiȘtergere
  6. Panourile solare sunt doar vara,iarna ce faci?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bun vara e soare si bine, dar cum spune si mafiavirtuala, iarna ce faci? cum reusesti sa faci fata?

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai iarna nu bate soarele? Sau e iarna polara!

    RăspundețiȘtergere
  9. Exact.. ai foarte mare dreptate toti ne plangem de caldura si nu riscam sa cumparam un Ac sa ne simtim bine pt ca sare factura de la curent insa niciunu nu investeste in panouri solare... asa ar fi o conditie win-win... afara cald in casa rece si curentu platit de soare, chiar de ala de care te feresti ! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Bate soarele bate, dar nu bate ca vara si sa aiba asa intensitate, deci nu cred ca iarna te poti incalzi folosind panouri solare. Daca nu am dreptate sa ma contrazica cineva.

    RăspundețiȘtergere
  11. De multa vreme ma gandeam la afacerea asta. Soarele e, totusi, gratis. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca chair reuseste cineva sa se dezvolte serios cu o afacere pe panouri solare e eroul meu... am incercat si eu cu niste prieteni acu vreo 3 ani... si in clipa in care am prins avant au venit imediat problemele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Afacerea cu panourile solare ar putea sa functioneze perfect. In fiecare vara zic: "aceasta este cea mai calduroasa vara" dupa cum ati vazut rapoartele meteorologice am dreptate. Se pare ca de acuma incolo ne asteapta veri calduroase.

    RăspundețiȘtergere
  14. Canicula e destul de suparatoare. Dar vom scapa in curand de aceasta neplacere.

    RăspundețiȘtergere
  15. Urasc canicula! X_X Si nu vreua sa aud nimic despre soare :)))

    RăspundețiȘtergere
  16. Am citit cate ceva despre resursele regenerabile, iar despre panourile solare scria clar ca au costurile de administrare mici, mi se par foarte ok ca si afacere :) Doar sa ai o pozitionare foarte ok pentru o mai buna acaparare a razelor solare

    RăspundețiȘtergere
  17. As vrea sa pot beneficia de panouri solare la bloc...pentru ca nu stau la casa ca acolo sigur mi-as pune eu singur.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ca si afacere e ok, dar ca si alegere o fi tot atat de ok?

    RăspundețiȘtergere
  19. Este un pas de inceput in eliminarea gazelor de sera.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce se mai aude totsi cu programul casa verde . Se pare ca a disparut odata cu schimbarearea vechiului ministru al mediului . Era o initiativa foarte buna pentu panouri si nu numai

    RăspundețiȘtergere
  21. Intr-adevar temperaturile foarte mari din ultima perioada ne fac sa ne gandim ca ar fi bine sa ne procuram alte metode care sa ne ajute sa ne racorim.

    RăspundețiȘtergere
  22. La un moment dat toata lumea isi va da seama ca panourile solare sunt o investitie excelenta

    RăspundețiȘtergere
  23. Adevarul e ca panourile solare te ajuta sa economisesti destui de multi bani, si plus de asta te poti folosi si de programul casa verde!

    RăspundețiȘtergere
  24. da, interesant aspect, oare face fata si daca eu personal am un sistem de supraveghere video instalat care trebuie sa functioneaze non stop? sau e doar un moft? intreb

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!