Inima, motorul vietii

Eu locuiesc intr-un oras recunoscut pe plan national pentru tratamentele cardiologice realizate aici. In statiunea Covasna exista un spital de recuperare pe boli cardiovasculare recunoscut si foarte vizitat – cu aproximativ 15.000 de pacienti anual.

De ce este important sa ai grija de inima? Pai daca inima nu bate, fie la propriu, fie la figurat esti “lemn”, “rece”, “amintire”. Chiar daca exprimarea este putin macabra este adevarul. Inima este motorasul care ne tine in viata. Si in momentul in care ajungi in coma si creierul a murit, inima bate in continuare.

Nu zic acum ca tot ce mancam este nesanatos dar si mai sanatos este sa ne alegem cu grija tot ce bagam in gura. Tot sanatos este sa facem si miscare in fiecare zi pentru tonifierea musculaturii dar si pentru a solicita putin inima, astfel exista sanse mai mici de aparitia bolilor cardiovasculare.

Eu nu ma laud cu prea multa miscare, de alergat in parc nu alerg, la sala nu ma duc dar in fiecare seara cateva flotari si zilnic de la munca pana acasa mers pe bicicleta, si mers pe jos. Cand eram mai lenes simteam foarte repede oboseala cand era vorba si numai sa o ajut pe mama sa duca acasa cumparaturile de la magazin, ma moleseam rapid si preferam sa urc totul intr-un taxi si sa cobor in fata blocului, etajul unu fiind propice pentru oameni lenesi.

Am schimbat putin ritmul de lucru si am ajuns ma simt mai bine, sa am un tonus muscular perfect si o inima cat de cat sanatoasa (fumez – deci spre nesanatos).

De ce am dat exemplul spitalului de tratament si recuperare cardiovasculara din Covasna? Pentru ca si cei de la aripa de urgente din spital ajung sa trimita pacientii mai departe in cazurile foarte grave. Am chiar un prieten asistent medical la aceasta sectie si mereu imi spune cand mai trimit pe cineva la ICO. Cine este ICO? Mai corect spus este CLINICCO, un spital din Brasov, o aruncatura de bat de Covasna, foarte performant si cu o rapiditate uimitoare in fiecare caz primit in regim de urgenta. Ei se ocupa de la diagnosticare pana la chirurgie cardiovasculara in termeni de cateva ore de la internare sau consultatie.

Provin dintr-o familie cu istoric destul de sumbru in materie de boli cardiovasculare si sper sa nu ajung niciodata pe mana celor de la CLINICCO. Prefer sa dau lenea altora si sa fac zilnic putina miscare, asa poate am noroc si trec numai prin fata spitalului lor fara sa le fac vreo vizita.

Sanatate!

23 de comentarii:

  1. Pentru a nu avea probleme cardiovasculare este foarte importanta alimentatia.

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este, trebuie sa invatam sa prevenim anumite bli printr-o alimentatie cat de cat de sanatoasa si cu ceva miscare

    RăspundețiȘtergere
  3. Destul de motivatoare ultima parte. Miscarea este foarte importanta, la fel ca alimentatia sanatoasa. Daca una din ele lipseste, cealalta nu isi "face efectul".

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie nu mi se pare nimic sumbru! Este foarte adevarat totul, iar in jurul nostru, in generatia de acum, putin se gandesc si la asta... pentru viitor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand suntem tineri, sanatosi nu prea dam importanta la astfel de probleme, dar cand inaintam in varsta si vom vedea ca inima ne mai inteapa, tusim, etc atunci ne gandim "de ce nu am avut grija de sanatatea mea"

    RăspundețiȘtergere
  6. Tocmai de asta trebuie sa avem grija cui i-o 'oferim', este elementul vital :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Greu sa ai o viata sanatoasa cand stai in oras, nu gasesti legume si fructe fara pesticide si alte prostii, nu poti sa alergi ziua pentru ca este prea mult praf care se lipeste de plamani etc, in cativa ani mergem la clinica

    RăspundețiȘtergere
  8. La cat stres e in jrul nostru, ce-i drept provocat in mare parte chiar de noi e cam greu sa-ti pastrezi inima curata. Poate daca ar fi asa statiunea in care locuiesti tu nu ar mai avea nici un spital recunoscut:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Exista o mare corelare intre alimentatie si starea inimii, la fel cum exista si fata de celelalte boli degenerative gen, diabet, altzheimer sau cancer.

    RăspundețiȘtergere
  10. Din cate stiu eu sportul ajuta cam la toate chestiile astea, dar si alimentatia.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu am unele probleme cardiace, cred ca de la fumat :) Mi-e greu sa renunt la tigari insa am s-o fac, incep sa le simt 'prezenta' la interior :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe cei din Craiova ii asteptam cu mare drag (daca o sa fie nevoie) in clinica noastra!

    RăspundețiȘtergere
  13. Clinica e de stat sau particulara? :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Depinde de stilul de viata dus si de alimentatie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Depinde mult si de stilul de viata. O dieta echilibrata, un stil de viata moderat poate proteja inima. Insa cati sunt cei care alearga macar cativa zeci de metrii, in parc, dupa o zi plina de nervi langa sefu ? Ori cati renunta la o jumatate de ora de somn pentru o alergare de dimineata ? Iar mancarea romanilor ... este plina de conservanti, stabilizatori, potentiatori de aroma si altele ... insa daca totusi ajungem sa avem probleme e bine ca avem si ajutoare, in genul celor de la CLINICCO. Foarte fain postul ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. acum un an eram dependent de medicamentele pentru inima(trei pe zi),dar cu un regim alimentar destul de lejer(fara branzeturi) am reusit ce nici nu credeam -o tensiune de aviator(112/70) si ma simt tanar si nelinistit

    RăspundețiȘtergere
  17. Modul de viata sanatos ne fereste cat de cat de bolile cardiovasculare, iar prin acest mod de a trai sanatos inteleg sa facem miscare regulat, alimentatie sanatoasa si variata.

    RăspundețiȘtergere
  18. Alimentatia si un nivel cel putin mediu de sport sunt factorii cei mai importanti cand vine vorba de sanatatea inimii.Desigur,pe cat posibil evitarea stresului si odihna zilnica necesara se vor face simtite in timp,conducand la sanatatea pe care multi dintre noi o cautam.

    RăspundețiȘtergere
  19. agergand prin fata spitalului si le faci cu mana:))

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!