Stereotipuri culinare la romani

Ca orice natie din estul Europei, romanii au mai multe sau mai putine dezavantaje iar unul dintre ele este bucataria traditionala. Desi toti spunem ca mancare ca la mama acasa nu gasim nici in rai, trebuie sa fim sinceri si sa admitem ca ne cam ucide cu zile. Dar sa incepem cu inceputul, noi nu avem o bucatarie specifica asa cum au francezii, grecii, italienii sau turcii, mancarea noastra traditionala a fost, de fapt, influentata foate mult de catre turci si putin de greci si rusi iar rezultatul este acest ghiveci de produse pe care le-am adoptat ca fiind ale noastre, dupa ce le-am dat un brand à la Roumaine.

Bineinteles, orice bucatarie traditionala de pe continent a inspirat si s-a inspirat din cea a vecinului, asa cum a noastra are multe produse culinare in comun cu cea bulgara, maghiara, poloneza si chiar ceha. Insa toata teoria gastronomica se poate restrange la un cerc de baza a stereotipurilor culinare ale romanilor. Fie ca vrem sau nu sa admitem, trebuie sa realizam ca avem cateva produse trade mark romanesti pe care le bagam pe gat strainilor cand vin in vizita.

Faimosul cozonac

Auzim de el de Paste, de Craciun si uneori la fiecare sarbatoare mai mare care nu are post. Acest produs neaos nu este de fapt neaos ci un fel de placinta cu nuca inspirata de la vecinii nostri greci si turci. Este un fel de baclava fara seceta care rezista la clima temperata si de cele mai multe ori e consumat ca dulce principal de sarbatori in loc de Lebkuchen. Nu stiu daca mai merge cozonacul dupa ce reclama primeste de sarbatori al TV dar poate fi considerat si dulcele saracului in caz ca un tort costa prea mult.

Sarmalele

Intram in categoria grea a produselor traditionale de post sau cu carne. Celebrele sarmalute in foi de vita sau de varza acra au fost numite de multe ori cel mai popular produs culinar autentic. De fapt, sarmalele nu sunt asa de autentice precum par deorece si ungurii si polonezii servesc acelasi tip de amestec de orez cu carne invelit in foi de varza. Promovate la Craciun, Paste, nunta, inmormantare si botez, sarmalele sunt sportul national al romanului si daca asta nu va face ficatul rotund si rumen atunci urmatorul produs sigur va pune capac.

Shawarma

Scrisa in diferite moduri si imprumutata de la turci, shawarma a cucerit Romania, literalmente. Daca existau shawarme pe vremea lui Fane Babanul sigur deveneam pasalac turcesc dupa o saptamana de lupte. Adevarul in spatele acestei manii culinare este inexplicabil, insa romanii dau navala la shawarmerii indiferent de sezon, zi si noapte. Mai nou este si o modalitate generoasa de cina romantica pentru prima intalnire, deci pisi, te scot la o shawarma?

Borsul

Borsul este supa romanului cea de pe urma. Inspirat de la rusi si inradacinat in Romania lui Nea' Ceasca, borsul este felul unu si felul doi la romani, iar pentru muncitorii din schimbul trei din fabrici juca si rolul de desert. Cu certitudine, borsul este gustos daca este preparat cum trebuie si mancat sporadic. Uneori poate fi considerat bun insa nu este o masa prezentabila nici pentru oaspeti si nici pentru viitorul ginere sau viitoarea nora. Daca sunt stereotipuri sau nu, voi decideti insa nu esti roman daca nu ai mancat macar o data bors, sarmale, cozonaci sau shawarma.

9 comentarii:

  1. cei mai buni cozonaci i-am mancat in Slobozia.
    se gasesc la cofetaria care este vis-a-vis de magazinul central.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie nu-mi plac deloc! Si la noi in oras, fiind invecinat cu Slobozia, este nebunia ”cozonacilor de Slobozia”, mai ales in preajma sarbatorilor, cand toata lumea comanda cozonaci ”de Slobozia”, exact din locul specificat de tine. Mie nu-mi plac pentru ca sunt copti insuficient (probabil si din cauza numarului mare de comenzi, pentru a le onora pe toate si, evident, a castiga mai multi bani, ii tin mai putin timp in cuptor decat ar trebui) iar cei cu crema aceea de cacao si nuci sunt (pentru mine) absolut gretosi. Si, ce este cel mai important, provoaca niste arsuri gastrice teribile (verificat si pe alte persoane, nu numai pe mine).

      Ștergere
    2. Daca te arde stomacul de la ei, inseamna ca nu sunt copti bine. Drojdia daca ramane cruda creaza indigestie

      Ștergere
  2. Daca stai sa te gandesti, avem si noi specificul si talentul nostru: stim sa adunam de peste tot, sa schimbam reteta si sa spunem ca e in neamul nostru de ani buni :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Placinte din marmures, facute in cuptor afara ....he he

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai uitat sa mentionezi faimosii Mici si celebra Mamaliga :)

    RăspundețiȘtergere
  5. oriunde in romania daca mergi sunt multe feluri de mancare traditionale foarte gustoase cum numa in romania mananci. pe straini daca ii intrebi de mancarea din romania au numa cuvinte de lauda

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu consider cozonacul foarte bun, daca este facut bine dar lasand deoparte treaba asta, este adevarat ca majoritatea preparatelor sunt copiate din vecini. Eu personal am mancat sarmalute facute si in Italia iar mamaliga, in unele regiuni din nord, sustin ca ar fi un preparat local. Celelalte preparate descrise mai sus e clar de unde isi au originea. Nu stiu totusi lichiile, care sunt printre preferatele mele, daca sunt cu adevarat romanesti...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mancare de praz cu ciperci !! Ce bunatate !!!

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!