Tehnologie alternativa

Poti plati mai putin si in acelasi timp, salva planeta?

Fiecare dintre noi si-ar dori sa scada din facturile uriase la incalzire (mai ales iarna si mai ales cei cu central termica proprie), sa scape de stressful rezervorului gol, combustibilul avand preturile crescute pana in tavan la ora actual. Si sa nu vorbim de faptul ca aceste resurse, care ne asigura caldura, confortul si deplasarea se imputineaza din ce in ce mai mult, ajungand chiar motive de conflict intre statele care le poseda. In plus, utilizarea combustibililor fosili ca sursa de energie este ineficienta.

 Randamentul transformarii energiei calorice in energie electrica sau de alta forma este mic. Cea mai mare parte a energiei este pierduta sub forma de caldura disipata in atmosfera. Modul in care ne punem acum lumea in miscare este invechit, ineficient si distruge mediul inconjurator datorita gazelor cu efect de sera emanate.  Platim mult pentru a distruge mult pentru a avea putin. Avem oare solutii mai bune?
Aparent noile tehnologii ne-ar putea salva. Tehnologiile bazate pe utilizarea unor surse alternative de energie si care functioneaza cu un randament cat mai ridicat.

Pavaje solare

Pavarea soselelor cu panouri solare modulare ce pot sustine greutatea masinilor si chiar a celor mai grele camioane ar putea asigura necesarul de energie pentru populatia unui stat intreg. Panourile modulare pot fi montate atat pe sosele cat si in parcari, pe pistele de biciclete si in orice loc luminat de soare. In plus, pe langa avantajele energiei solare care de altfel este gratis iar costurile panourilor sunt amortizate in timp, acest mod de pavare prezinta avantaje si in timpul iernii deoarece cuprinde elemente de incalzire care pastreaza carosabilul uscat si indeparteaza gheata si zapada. De asemenea, curentii electrici de inductie vor face posibila incarcare automobililui in timpul mersului.

Statii solare in desert

O uriasa statie de captare a energiei solare a fost amplasata in California. Panourile solare dispuse pe o suprafata de 14,000 de km2  separate in trei central, sunt capabile de a aproviziona cu energie ,140,000 de familii din California pe timpul zilei. Astfel, o zona fara potential economic a fost transformata intr-o importanta sursa de energie nepoluanta si cu impact minim asupra mediului.

Automobilele electrice

Automobilele electrice utilizeaza energia stocata intr-o baterie pentru a se deplasa pe o anumita distanta. Motoarele electrice genereaza o forta instantanee ce duce la o accelerare rapida si constanta a vehiculului.
Motoarele electrice au un randament mult mai bun decat al celor hranite de combustibili  fosili arsi, energia neffind disipata prin pierderea de caldura si in plus polueaza mult mai putin. Asta inseamna mai putine gaze toxice inspirate de cetateni, mai putin cancer pulmonar. Mai putine gaze cu effect de sera inseamna mai putin incalzire globala si mai putini bani investiti in repararea daunelor asupra naturii pe care le cream in fiecare zi.
Cunoscuta companie Tesla a renuntat la patentele pe care le detinea asupra automobilelor electrice si le-a facut libere pentru public in scopul determinarii evolutiei acestei piete.

Si de ce nu… pantofi generatori de energie?

O tanara din Filipine a creat o talpica interioara care prin presare genereaza suficienta energie pentru a mentine in functiune un mic music player. Astfel, nu doar ca este incurajat mersul pe jos care are beneficii asupra satanatii fizice si psihice dar o noua sursa de energie ar putea fi utilizata la scara mai mare.


Si daca tot vorbim de o forma sau alta de tehnologie poate te intereseaza si un program legislativ. Nu mai trebuie sa rasfoiesti zeci de carti sa ajungi la raspunsul cautat!

2 comentarii:

Comentează-mă!