Plantele
modificate genetic reprezinta inainte de toate, un subiect fierbinte a cărui
dezbatere se imparte evident in pareri pro si contra. Unii spun ca sunt
daunatoare mediului, altii sustin ca in retalitate nu există dovezi care sa
confirme efectele negative ale plantelor modificate genetic. Există un amalgam
de informatii, care fie induc in eroare, fie determina persoanele interesate sa
se intrebe: sunt plantele modificate genetic un pericol pentru biodiversitate?
Suntem datori sa aflam care sunt efectele plantelor modificate genetic asupra
naturii deoarece si noi facem parte din natura. Asadar, urmeaza sa aruncam o
privire peste explicatiile expertilor in acest domeniu.
Efecte asupra mediului
Plantele
modificare genetic sunt fie tolerante la erbicide, fie producatoare de
pesticide, sau ambele. Cele producatoare de pesticide omoara anumiti paraziti
ai plantelor, prin secretia unei toxine care provine de la o bacterie. Unele
cercetari au descoperit ca respectivele pesticide ar putea ataca si specii
inofensive, ba chiar si anumite insecte care fac mai mult bine decat rau, cum
ar fi albinele. De asemenea, pesticidele produse de astfel de plante ataca
solul, deorece in multe cazuri toxinele sunt emanate din radacini. Plantele
tolerante la erbicide sunt toxice pentru organismele acvatice si exista
deocamdata doar presupuneri ca ar putea afecta plantele cu care se hranesc
pasarile de camp. Practic se creeaza un cerc vicios din care elementele naturale
vizate nu ies nevatamate.
Efecte asupra sanatatii
Este dificil de
stabilit pentru oamenii de stiinta care sunt efectele plantelor modifcate
genetic asupra sanatatii, avand in vedere ca totul depinde de organismul
fiecaruia in parte. Toxinele din plante pot produce alergii anumitor persoane,
deoarece organismul lor nu este obisnuit cu respectivele substante, dar sunt si
persoane care pot consuma in voie plante modificate genetic fara sa intampine
reactii adverse. Studii recente au descoperit ca toxina Cry1Ab Bt ar putea
patrunde in placenta, in cazul femeilor insarcinate, dar nu se cunosc si
efectele ulterioare.
Plantele
modificate genetic pot de asemenea, influenta rezistenta la antibiotice, prin
producerea unor enzime. Consumul acestora in mod regulat scade treptat
rezistenta la antibiotice si in caz ca la un moment dat organismul are totusi
nevoie de un tratament cu antibiotice, exista riscul ca acestea sa nu isi faca
efectul.
Concentratiile
de compusi de phytoestrogen care protejeaza impotriva bolilor de inima si a
cancerului, sunt mai reduse in soia modificata genetic decat in cea
traditionala.
Un alt exemplu
este cafeaua fara cofeina. Eliminarea cofeinei poate avea un efect negativ
asupra consumatorilor. Cofeina inhiba aflatoxina, care este o substanta
cancerigena, dar lipsa cafeinei poate incuraja dezvolatarea aflatoxinei.
Pe de alta
parte, plantele modifcate genetic contin mai multi nutrienti, cum ar fi
proteine, vitamine si minerale si au concentratii reduse de acizi grasi. Acest
lucru este in primul rand benefic vegetarienilor sau persoanelor care tin
diete, aceștia având posibilitatea de a menține valorile nutritioale.
Orezul salbatic
modificat genetic contine beta-caroten care produce vitamina A din corp si
contribuie la prevenirea orbirii. Totusi, cantitatea de beta-caroten este
foarte mica si nu aduce un aport semnificativ pentru organism.
Trebuie tinut
cont de faptul ca cercetarea este un domeniu ce se reinventeaza in permanenta.
Informatiile prezentate aici sunt doar o parte din rezultatele studiilor, si cu
siguranta vor urma si altele care pot schimba sau anula definitiv anumite
ipoteze legate de efectele plantelor modificate genetic.
Efectele sunt multe...de la dezvoltarea mult mai devreme a copiilor pana la apartitia bolilor la persoanele tinere.
RăspundețiȘtergere