Ce efecte au plantele modificate genetic?

Plantele modificate genetic reprezinta inainte de toate, un subiect fierbinte a cărui dezbatere se imparte evident in pareri pro si contra. Unii spun ca sunt daunatoare mediului, altii sustin ca in retalitate nu există dovezi care sa confirme efectele negative ale plantelor modificate genetic. Există un amalgam de informatii, care fie induc in eroare, fie determina persoanele interesate sa se intrebe: sunt plantele modificate genetic un pericol pentru biodiversitate? Suntem datori sa aflam care sunt efectele plantelor modificate genetic asupra naturii deoarece si noi facem parte din natura. Asadar, urmeaza sa aruncam o privire peste explicatiile expertilor in acest domeniu.
Efecte asupra mediului
Plantele modificare genetic sunt fie tolerante la erbicide, fie producatoare de pesticide, sau ambele. Cele producatoare de pesticide omoara anumiti paraziti ai plantelor, prin secretia unei toxine care provine de la o bacterie. Unele cercetari au descoperit ca respectivele pesticide ar putea ataca si specii inofensive, ba chiar si anumite insecte care fac mai mult bine decat rau, cum ar fi albinele. De asemenea, pesticidele produse de astfel de plante ataca solul, deorece in multe cazuri toxinele sunt emanate din radacini. Plantele tolerante la erbicide sunt toxice pentru organismele acvatice si exista deocamdata doar presupuneri ca ar putea afecta plantele cu care se hranesc pasarile de camp. Practic se creeaza un cerc vicios din care elementele naturale vizate nu ies nevatamate.
Efecte asupra sanatatii
Este dificil de stabilit pentru oamenii de stiinta care sunt efectele plantelor modifcate genetic asupra sanatatii, avand in vedere ca totul depinde de organismul fiecaruia in parte. Toxinele din plante pot produce alergii anumitor persoane, deoarece organismul lor nu este obisnuit cu respectivele substante, dar sunt si persoane care pot consuma in voie plante modificate genetic fara sa intampine reactii adverse. Studii recente au descoperit ca toxina Cry1Ab Bt ar putea patrunde in placenta, in cazul femeilor insarcinate, dar nu se cunosc si efectele ulterioare.
Plantele modificate genetic pot de asemenea, influenta rezistenta la antibiotice, prin producerea unor enzime. Consumul acestora in mod regulat scade treptat rezistenta la antibiotice si in caz ca la un moment dat organismul are totusi nevoie de un tratament cu antibiotice, exista riscul ca acestea sa nu isi faca efectul.
Concentratiile de compusi de phytoestrogen care protejeaza impotriva bolilor de inima si a cancerului, sunt mai reduse in soia modificata genetic decat in cea traditionala.
Un alt exemplu este cafeaua fara cofeina. Eliminarea cofeinei poate avea un efect negativ asupra consumatorilor. Cofeina inhiba aflatoxina, care este o substanta cancerigena, dar lipsa cafeinei poate incuraja dezvolatarea aflatoxinei.
Pe de alta parte, plantele modifcate genetic contin mai multi nutrienti, cum ar fi proteine, vitamine si minerale si au concentratii reduse de acizi grasi. Acest lucru este in primul rand benefic vegetarienilor sau persoanelor care tin diete, aceștia având posibilitatea de a menține valorile nutritioale.
Orezul salbatic modificat genetic contine beta-caroten care produce vitamina A din corp si contribuie la prevenirea orbirii. Totusi, cantitatea de beta-caroten este foarte mica si nu aduce un aport semnificativ pentru organism.


Trebuie tinut cont de faptul ca cercetarea este un domeniu ce se reinventeaza in permanenta. Informatiile prezentate aici sunt doar o parte din rezultatele studiilor, si cu siguranta vor urma si altele care pot schimba sau anula definitiv anumite ipoteze legate de efectele plantelor modificate genetic. 

Un comentariu:

  1. Efectele sunt multe...de la dezvoltarea mult mai devreme a copiilor pana la apartitia bolilor la persoanele tinere.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!