Infrastructura

Pot spune ca imi place sa vad pe ici pe colo ca se lucreaza la drumuri, la canalizare, la retele de electricitate si la multe altele. Lucrarile inseamna dezvoltare, modernizare, nou si asa mai departe. A face lucrari de acest gen intr-un oras inseamna ca iti pasa de viitorul locuitorilor si doresti dezvoltare, mai ales ca fara o infrastructura bine pusa la punct nu vei atrage niciodata nimic. Nici industrie si nici turism.

Sunt cateva orase din Romania care au inteles perfect aceasta reteta si au trecut la treaba, au inceput sa bage masiv bani in lucrari si sa isi faca rapid o cale de acces spre investitori. Sunt orase ale caror drumuri in oras sunt bune, orase in care exista un numar cat de cat suficient de parcari, de spatii verzi de de toate.

Pot spune ca aceeasi reteta s-a incercat si in orasul meu natal Covasna. O refacere masiva a arterei principale, a canalizarii si a celorlalte lucrari aferente. Entuzisasmul a fost general cand s-a dat startul lucrarilor. Nimeni nu credea ca se va ajunge sa se repare strazile si sa se puna stalpi noi cu cabluri subterane prea curand pe la noi. reteta a fost buna, dar a fost buna pana intr-un punct.

Constructorul, cel angajat sa faca lucrarile a spus initial ca intr-un singur an va face lucrarile, isi va face bagajele si va pleca mai departe sa construiasca alte orase frumoase. De atunci anul a cam trecut si au mai adaugat un an, in conditiile in care lucrarile nu se afla nici la jumatate iar traficul este deviat pe drumuri forestiere.

Tinerii pleaca, se duc in "tarile calde". Acolo e mai bine. Sunt drumuri, sunt firme, sunt locuri de munca. Aici nu a ramas nimic. Doar excavatoare pe marginea drumului, doua carciumi si-un spital, sa ne tratam de inima, in caz ca ne mai surprind alesii locali cu vreo grozavie.

Orasul devine pe zi ce trece tot mai gri, mai pustiu si cu oameni tot mai tristi. Banii vin si pleaca, iar lucrarile raman.

4 comentarii:

  1. Pacat ca ce se face..se face de mantuiala...si putine lucrari..si proaste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Brasovul este un exemplu bun in acest sens:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si la noi, in Craiova, treaba sta cam nasol :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Drumurile noastre nu vor fi niciodata bune pana nu se schimba mentalitatea.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!