Soferie

Desi sunt tanar si nu am multi kilometri facuti la volanul unei masini, naveta zilnica si drumurile pe care le fac prin tara sau prin oras m-au purtat pe strazi pline de fel de fel de soferi.

Sigur, sunt soferi profesionisti cu atestate, camionagii, soferi de autobuze si de taxi, amatori si nu in ultimul rand soferii de duminica.

Cine sunt soferii de duminica? Cum ii recunosti si ce fac ei?

Ei bine soferul de duminica este cel care isi tine masina in parcare pe loc platit, iese in fiecare zi sa ii porneasca motorul 10 minute, sa o stearga de praf si de mizerie sa nu cumva sa se depuna pe undeva rugina, este cel care merge in service cu ea din 5000 in 5000 de km ca nu cumva sa pateasca ceva masina lui. Soferul de duminica este cel care a facut scoala din carti, a condus tot timpul preventiv si nu a avut niciodata ghinionul sa se loveasca de traficul din oras.

Soferul de duminica nu isi scoate masina din parcare oricand, doar la final de saptamana sau duminica, atunci cand merge in vizita pe la rude sau pe la prieteni si nu vorbeste altceva decat de masina, ce a vazut, cai putere, forta, cuplu, etc. El iti va povesti ca are o pata de rugina cat unghia sub pragul soferului si se gandeste sa isi vopseasca toata masina. Iti va povesti fel si fel de lucruri tehnice dar nu va pomeni niciodata de trafic. De ce? Pentru ca nu stie ce este acel cuvant si nici nu s-a intalnit prea des cu acest fenomen.

Cum recunosti soferul de duminica? E foarte simplu. Pe acesta il vezi pe drumuri doar la sfarsit de saptamana gonind de pe o banda pe alta, semnalizand stanga si virand dreapta, punand zeci de frane in fata obstacolelor imaginare si a capacelor de canal sa nu cumva sa se slabeasca vreo bucsa. Pe el il vezi mergand cu 80km/h pe drumurile unde limita este 100 pentru ca motorul suna prea tare daca il turezi si sigur se strica iar coloana din spatele lui daca se grabeste nu are decat sa il depaseasca.

Soferul de duminica este mai rau in trafic decat domnisoarele de 18 ani care abia ce si-au tras carnetul in buzunar, e tot timpul dezorientat si mai incurca pedalele pentru ca nu mai are ajutorul instructorului de langa el. Comenteaza tot timpul si iti arata indicatoarele spunand ca el nu greseste cu nimic, ca doar stie legislatia si atunci se ambaleaza sa iti arate cat e el de sofer si se duce ca nebunul, depaseste, ignora si cel mai probabil se accidenteaza, atat el cat si obiectele din jurul lui sau mai rau, persoane nevinovate.

Daca il intalniti, ocoliti masina lui, ignorati prezenta lui in trafic si incercati sa il depasiti cat mai repede pentru ca daca ramaneti in spatele lui stopurile ii lumineaza mai intermitent decat girofarul pompierilor.

Drumuri bune!

3 comentarii:

Comentează-mă!