Top 5 locuri de vizitat in judetul Covasna

Desi este printre cele mai sarace judete din Romania din punct de vedere al salariului mediu pe economie, judetul Covasna este unul dintre cele mai bogate judete din punct de vedere turistic.

Pentru un concediu plin si o vacanta placuta, Covasna poate deveni destinatia ideala din punctul de vedere al turismului avand in vedere ca o noapte de cazare la pensiuni este cu mult sub nivelul celor de pe Valea Prahovei, spre exemplu.

Judetul fiind mic poate fi vizitat roata intr-o saptamana cu masina, se pot acumula cunostinte, obiceiuri si se poate privi relationarea interculturala altfel decat la televizor sau zvonurile din capitala.
Pentru a face lucrurile interesante am combinat cele mai frumoase 5 locuri in care se pot ajunge si care minuneaza ochii turistului.

1. Cheile Varghis

Sunt unul dintre cele mai frumoase teritorii naturale ale Secuimii cuprinzand pesteri, stanci de calcar, flora si fauna speciala. Pesterile au servit de-a lungul anilor ca adapost pentru oameni, fapt dovedit de multimea obiectelor gasite in acestea, cu trecerea timpului insa au venit multi vizitatori pentru a admira frumusetile acestora. In Cheile Varghisului se gasesc stanci de inaltimea zgaraie-norilor printre care curg parauri de munte, sistemul de pesteri formate inca in perioada glaciara avand o lungime de 4 km. Pe langa numeroase specii rare de animale si de plante, din totalul de 30 de specii de liliac din Romania aici se gasesc 17. Aici este tara pacii, despre care speologii spun urmatoarele: „cei care n-au vazut lumea linistei, nu pot sa inteleaga”.

2. Tinovul Mohos

Tinovul Mohoș este situat în craterul vecin față de lacul Sfânta Ana, la o altitudine de cca 1050m, fiind un lac colmatat și acoperit cu depozite groase de mușchi de turbă (Sphagnum) care se extind pe o suprafață de cca. 80 hectare. Grosimea turbei ajunge la 10,5 metri, acest strat fiind format începând cu 12.000 de ani în urmă; primăvara sau în perioade ploioase turba se îmbibă cu apă, ca un imens burete; intervenții pentru drenare au fost începute în 1908, dar din fericire pentru naturaliști, nu au avut efectele scontate, de transformare a mlaștinii în pășune pentru vite și boi… care ar fi însemnat o mare distrugere pentru biodiversitate. O plimbare pe poteca amenajată pe o lungime de cca 400 m, te face să poți vedea diferite locuri și specii pe care nu ai avea tehnic posibilitatea să le vezi, dacă nu ar exista traseul de vizitare, poteca de fruștei de lemn de pe care “dacă ai călca pe lângă” în multe locuri ar fi riscant că te poți scufunda într-o secundă în mlaștină, mai cu seamă pe la margini de apă; vezi 2 minunate ochiuri de apă, dintre cele cca. 15/17 (22?) existente pe suprafața tinovului; în urmă cu 150 de ani erau cunoscute de aici 32 de ochiuri de apă, iar azi sunt doar (15?), dintre care cea mai adâncă are 14 m adâncime, iar cea cu aria cea mai mare are 300 mp.

La fiecare 2 ore se organizeaza aceste plimbari alaturi de un ghid care va poate explica in detaliu istoria Tinovului si care va ghideaza prin mlastina. De retinut faptul ca este interzis a intra in mlastina fara ghid si fara o pregatire temeinica in acest sens, exista un pericol foarte mare de a pasi in locuri gresite.

3. Balvanyos si Lacul Sfanta Ana

Statiunea Balvanyos, situata in nordul judetului, desi este mica este o comoara inca nedescoperita complet si neexploatata corespunzator. Cu acces usor la izvoare cu apa sulfuroasa foarte buna pentru diferite afectiuni si cu posibilitatea de a vizita ruinele fostei cetati care dateaza din secolul XI si ofera o panorama excelenta asupra bazinului din vale. In acelasi timp exista acces la centre Spa, parc pentru aventurieri, plimbari off-road si drum de acces spre Lacul Sfanta Ana.
Lacul Sfânta Ana (Szent Anna tó) este singurul lac de crater vulcanic existent în prezent în Europa Centrală și de Est; totodată, este un loc unde natura și bunul-simț uman par să existe împreună. In padure exista un punct de belvedere construit ce ofera o panorama superba asupra lacului si in acelasi timp un loc excelent pentru a folosi functia Selfie al telefoanelor mobile.

Geologii spun ca vulcanul in care este format lacul nu este stins ci doar inactiv si canva in viitor poate oferi si astfel de surprize.

4. Covasna

Oraşul Covasna este unul dintre cele mai importante staţiuni balneo-climaterice ale României. Este situat în curbura Carpaţilor Orientali, la poalele Munţilor Breţcu, de la Cartierul de Jos până la Valea Zânelor, având o lungime de 9 km. Este înconjurat de munţi dinspre nord, est şi sud având deschidere spre vest în Bazinul Trei Scaune. Staţiunea este situată la 560 de m deasupra nivelului mării în centrul oraşului iar la capătul de jos al planului înclinat înălţimea depăşeşte 600 de m.
Oraşul-staţiune este traversat pe lungime de pârâul care poartă acelaşi nume, Covasna. Izvoarele de apă minerală carbogazoase au debite ridicate şi sunt răspândite în tot oraşul, existând unele case particulare cu apă minerală în fântâni. Componenţa apei minerale diferă de la un izvor la altul (bicarbonate, feruginoase, clorosodice, iodurate, hipertone, hipotone, bromurate) şi poate fi folosită la tratarea diferitelor afecţiuni gastrice, cardiace sau erectile.

Mofetele (emanaţii de dioxid de carbon sau sulf) având o valoare terapeutică majoră sunt şi ele răspândite în tot oraşul Oraşul este compus din satul Voineşti (azi cartierul de est), oraşul propriu-zis şi din satul Chiuruş (azi cartierul de sud).

Are peste 11.000 de locuitori dintre care aproximativ două treimi sunt maghiari şi o treime sunt români.

5. Cetatea Dacica

Din orasul Covasna, spre necunostinta multora exista acces spre o cetate dacica care inca se afla acoperita de un mister total cu privire la originea acesteia nefiind atestata in documentele gasite pana acum cu privire la istoria stramosilor nostri, dacii. Se presupune ca a fost distrusa total la finalul celui de-al doilea razboi daco-roman, fiind a doua cetate ca importanta dupa Sarmisegetuza. Situata chiar in varful unui deal, intr-un loc izolat, ofera o imagine asupra intregului bazin si al orasului Covasna.
Pentru ca nu a putut fi cucerita, cetatea ar fi fost arsa din temelii iar din anul 1939 aceasta se afla sub lupa arheologilor care incearca sa reconstruiasca si sa reabiliteze ceteata iar artefactele gasite aici sunt expuse in muzeele din judet.
Cu ajutorul unui ONG a fost refacut traseul spre cetate, cu marcaje adecvate si au fost construite scari pentru a facilia un acces mai usor spre aceasta. Cu pornire din renumita Vale a Zanelor poti face o plimbare de cateva ore spre cetate bucurandu-te de aerul puternic ionizat, ai o sansa de a cunoaste un fragment de istorie a acestei zone si de a scapa de stresul cotidian.


6 comentarii:

Comentează-mă!