Cartea Saptamanii (Insula Pinguinilor)

Saptamana trecuta nu am pus cartea saptamanii pentru ca inca nu terminasem lectura de care ma apucasem. Dar iata ca saptamana aceasta revin din nou cu un nou titlu pe care il recomand oricui cade in mana un exemplar din "Insula Pinguinilor". Autorul acestei carti este Anatole France, un ilustru scriitor francez, scriitor care trateaza cu delicatete morala, obiceiurile si legile omenesti, legea naturii umane si multe alte trasaturi ale civilizatiei noastre. In "Insula Pinguinilor" incearca sa transpuna oarecum aproape toata istoria omenirii transpusa intr-o poveste aproximativ ciudata la o lectura superficiala. In schimb el aranjeaza pe hartie absolut toate etapele de formare, crestere, educare si moarte a unei civilizatii. Critica intens natura umana folosindu-se foarte mult de religie, ajungand chair sa relateze dialoguri dintre sfinti si insusi Dumnezeu. "Viata unui popor nu e decat un sir de nenorociri, de crime si de nebunii, lucru adevarat pentru natiunea pinguina, ca si pentru toate natiunile. Cu exceptia aceasta, istoria pinguinilor este vrednica de admiratie de la un capat la altul" (Anatole France - Insula Pinguinilor, Prefata autorului).

Scurt rezumat:
Un misionar crestin calatoreste prin lume si cresnineaza foarte multe popoare pagane. La intoarcerea sa in manastirea originala aude ca primul popor crestinat a lepadat invatarura biblica pentru a se reintoarce la zeitatile pagane. Penru a remedia situatia porneste din nou in calatorie dar inselat de diavol ajunge pe o insula indepartata unde ofera Taina Botezului unor pinguini, astfel transformati ulterior in oameni si pornind pe drumul lor istoric de la geneza pana la distrugere. Intreaga istorisire satirizeaza intr-un mod foarte original istoria Europei Occidentale din vremea lui Anatole France si oglindeste cu originalitate defectele unui popor si modul de aparitie al acestora.

"Insula Pinguinilor", carte in format de buzunar poate fi citita in autobuz, metro, tren, oriunde, pentru ca discursul epic al autorului te face sa calatoresti in lumea descrisa de el si sa traiesti cu intensitate povestile lui. Cartea o recomand cu caldura tuturor amatorilor de lecturi si nu numai. Se poate gasi in biblioteci publice, librarii fiind un volum foarte bine pozitionat pe piata si extrem de apreciat de criticii literari.

Tot o carte in format buzunar este si cartea micul print pe care o recomand cu aceeasi placere la citit!


2 comentarii:

Comentează-mă!