Bate... vantul

Energie verde
Vine iarna, cel putin din punct de vedere climatic se apropie cu viteza. Pentru multi dintre noi acest lucru este o veste proasta pentru buzunare. Vor creste facturile la gaz natural, lemne, energie electrica si asa mai departe. In schimb sunt altii care stiu sa se foloseasca in continuare de resursele naturale oferite de natura. in perioada toamnei, in sezonul de iarna si in general cam tot parcursul anului zilnic bate vantul. Da, deranjant cand ai o coafura noua dar foarte profitabila daca ai montat acasa un simplu motoras care sa iti produca energie electrica! Adica sa ai montate 1-2 turbine eoliene care sa iti produca energie electrica pentru casa, gospodarie sau pur si simplu sa o bagi inapoi in sistem vanzand Electrica energia produsa de tine. O modalitate foarte usoara de a te acoperi macar pe partea facturii de energie electrica. Foarte multe voci din spatele firmelor de energie conventionala ar spune ca sunt absolut degeaba dar cand o simpla turbina eoliana are capacitatea de a produce pe teritoriul Romaniei un minim de 5 MWh (MegaWatt/h) stai si te gandesti cam care este perioada in care poti consuma aceasta energie ca si consumator casnic. Daca mie imi vine lunar o factura pentru 100-120 de kWh consumati iar eu produc anual 5000 de kWh, nu ies mai bine asa? Una peste alta toate asta sunt si recomandate si finantate de stat, inca. Chiar daca un numar destul de mic de persoane au apelat la renumitul program "Casa Verde" nu am auzit pe nici unul dintre ei sa se planga de sistemele istalate. Nici de panourile fotovoltaice si nici de cele solare. De turbinele eoliene nici nu mai vorbesc. Iti produci energia necesara, bagi inapoi si in sistem iar in timp pe langa faptul ca iti amortizezi costul de investitie vei intra si pe profit. Iar logica economiei in cazul acesta este extem de simpla. Produci energie electrica pentru ca bate.. vantul. Vantul a batut si in trecut si cu siguranta nu se va opri niciodata. Potentialul este acum ramane sa te decizi daca faci pasul sau nu. Eu cred ca merita!

8 comentarii:

  1. Este pacat ca inca nu se profita la maxim de soarele din Campia Romana sau de vantul care traverseaza tara. Am inceput sa vad multe panouri solare pe casute si chiar si cate o eoliana dar mai ascunsa. Romania produce destula energie verde, chiar si la noi acasa ajunge o parte din ea. Cei care s-au prins de oportunitate si-au montat eoliene si vand curentul la Electrica! Baietii destepti nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu se poate zice ca Romania se poate bucura de un vant constant si tare. Asta doar in munti (unde e prea greu de valorificat) si in zona Dobrogea (care ocupa o suprafata prea mica).

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu de voi, nu stiu de eoliene, da' legat de iarna, mie-mi e cam frig si deja am inceput cu caloriferul electric :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Este o investitie de viitor clar , nu stiu in cat timp amortizezi investitia ,dar clar pare fezabil !!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ar trebui cat mai curand sa profitam si noi de o asemenea minunatie. Pentru toata Europa este plina si dupa parerea mea este o chestiune fezabila.

    RăspundețiȘtergere
  6. Incalzirea solara mi se pare ok. De fapt e si practicata de multa vreme, necesitand cheltuieli mici si tehnologie nepretentioasa. Panourile fotovoltaice nu cred ca se pot amortiza, pentru ca sunt inca mult prea scumpe. Energia eoliana iar e ok, dar nu e valorificabila decat in zone destul de restranse. Ma intreb daca s-a facut vreun studiu care sa analizeze impactul generatoarelor eoliene asupra mediului (in special asupra climei unei zone).

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci....? S-a mai realizat ceva? Chiar is curios... Astept un raspuns :)

    RăspundețiȘtergere
  8. De meritat merita cu siguranta. Nu stiu insa in ce masura tu ca persoana fizica poti face un contract de furnizare de energie electrica cu distribuitorul din zona ta. Dar daca tot ai surplus poti da la vecini. Mai intai unul, apoi si celui de-al doilea, si tot asa mai departe.. ;-)

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!