Gustul copilariei

In aceasta dimineata m-am trezit cu o pofta de ceva ce nu am mancat de mult timp, nu am mancat de pe vremea cand eram copil, nu ca acum as fi prea in varsta dar sunt cel putin 10 ani de cand am savurat ultima data aceasta reteta. Mi-am adus aminte de acest desert privind la o oarecare emisiune de gatit, emisiune a carui desert a fost ceva asemanator: crema de zahar ars. Dar desertul de azi nu are legatura cu zaharul ars ci cu laptele si ouale folosite in compozitia cremei. Azi am pofta imensa de lapte de pasare.
M-am intrebat cum anume se face si am si primit raspunsul de la persoana cu cea mai multa experienta culinara pe care o cunosc. Am nevoie de 6-7 oua, 1 litru de lapte, 6-7 linguri de zahar, un pliculet de zahar vanilinat si cam atata. Separ albusul de galbenus, pun laptele la fiert, bat bine albusul spuma, galbenusul il amestec cu zahar pana devine omogen, adaug zaharul vanilinat si urmeaza partea cea mai complicata pentru mine. In laptele care fierbe se pune si un plic de budinca de vanilie, deasupra pe final se adauga spuma creata din albusuri si se lasa putin la fiert apoi se scoate albusul din lapte si se adauga galbenusurile cu zahar. Se portioneaza si se serveste! Plicul de budinca de vanilie se adauga sa se ingroase putin laptele altfel avem nevoie de foarte multe galbenusuri sa dam o consistenta laptelui. Cel putin asa mi s-a spus. Acum ramane sa incerc sa gust, sper ca a iesit ceva. Dar oricum, cu toate ca citesc foarte mult, ma mir ca nu am o carte de bucate prin casa care sa imi arate cum se fac diverse deserturi. Sunt foarte multe dimineti de sfarsit de saptamana in care as gati ceva dulce dar nu gasesc ce. Internetul este plin de retete sofisticate de care imi e frica sa ma apuc si este greu sa gasesti o idee printre atatea super-prajituri de care numai un cofetar adevar se poate apuca. Ajung la concluzia ca oricine doreste sa gateasca ceva care sa-i aduca aminte de copilarie are nevoie in casa de o carte de bucate, asa ca la mama acasa, ca doar atunci e mancarea cea mai buna. Bine, nu doresc sa jignesc aici sotiile devotate care isi incanta perechile cu feluri de mancare absolut gustoase dar majoritatea barbatilor tanjesc dupa mancarea ca la mama acasa. Dar cam atat cu desertul de azi pentru ca trebuie si gustat odata si odata!


18 comentarii:

  1. da, si mie imi place mult
    arata foarte bine

    RăspundețiȘtergere
  2. miai facut o pofta enorma de asa ceva. Tocmai azi cand m-am apucat de mancat sanatos. si de sport!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu daca nu in copilarie ii spuneam lapte de pasare, mi sa facut o pofta :)

    RăspundețiȘtergere
  4. nu-mi dau seama nici din poza si nici din ce ai descris tu despre ce desert este vorba...ori..nu am mancat asa ceva niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Deliciooos! :) Mi-ai trezit amintiri frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cred sa fi mancat niciodata asa ceva insa pare bun :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Evident ca doar la mama acasa am mancat asa ceva si ca doar acolo voi avea parte de cel mai bun desert sau mancare vreodata! Acum... sa o sunam pe mama :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai... Mi-ai facut o pofta nebuna:)). Delicios:D

    RăspundețiȘtergere
  9. ne-ai facut o pofta, incat o sa ne apucam si noi sa facem dupa reteta pe care ai prezentat-o. daca nu, gasim in cateva hipermarketuri, gata facuta, desi gustul...

    RăspundețiȘtergere
  10. Mmmmm, ce bunatate!Am sa o fac in weekend, noua ne plac retetele simple,ca la mami acasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. hmmm, nu stiu daca am timp sa fac dar cred ca nici nu o sa-mi iasa :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Ahh ce pofta mi-ai facut! Sper sa imi faca si mie mama, ca a trecut mult timp de cand nu am mai mancat asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  13. Articolul tau mi-a adus aminte de vremea copilariei la Hunedoara cand imi cumparam castane coapte de la tigani la cornet....Doamne ce bune mai erau oare se mai gasesc de cumparat?! Ce vremuri lipsite de griji!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cred ca a fost o idee destul de proasta sa citesc acest articol :)) Mi s-a facut o pofta nebuna !

    RăspundețiȘtergere
  15. daca ai sti de cand imi propun sa fac si inca nu am facut dar cat de curand ma voi apuca de treaba

    RăspundețiȘtergere
  16. si mie imi place cum arata dar totusi nu este putin gretos?

    RăspundețiȘtergere
  17. Si eu ador crema de zahar ars :D arata bine iar gustul este pe masura :D

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!