De ce suntem la coada si nu in frunte

In ultimii sapte ani s-a trambitat la televizor, pe fiecare post in parte ca Romania este la coada statelor Uniunii Europene la absorbtia fondurilor alocate pentru dezvoltarea noastra durabila si pentru crearea unei Romanii mult mai stabile si mai locuibila pentru toti, nu numai pentru cei care au ratat trenul spre strainatate.

Toti se intrebau de ce anume autoritatile noastre centrale si locale nu reusesc sa faca treburile asa cum trebue incat sa marim absorbtia de fonduri, sa constrim drumuri si sa facem o industrie excelent de productiva si competitiva. Nimeni nu stia sa dea un raspuns exact si toata lumea dadea vina pe deturnarea fondurilor sau pe respingerea proiectelor din cauza diferitelor apartenente politice din vremurile Guvernarii si ale Opozitiei.

In urma unor discutii lungi, cu diverse persoane din diverse medii de lucru am aflat raspunsul la aceasta minunata intrebare. Raspunsul este pe cat se poate de simplu si de nemultumitor pentru lupta noastra continua anticoruptie. Primariile au avut dreptul de a angaja consilieri special pentru a scrie proiectele si a intocmi documentatia necesara pentru a accesa asemenea fonduri.

Acum sunt anumite orase care au reusit imposibilul: sa modernizeze cat mai multe portiuni de oras, industrie, trotuare, iluminat si asa mai departe. Sunt si consilii judetene care s-au ocupat de judet si au incercat pe cat posibil sa isi duca judetele in fruntea celor cu cele mai mari constributii la bugetul de Stat. Dar acestea sunt intr-o proportie foarte mica, infima se poate spune daca raportam la numarul de localitati si primarii din Romania.

Ce a facut primarul din comuna X care a vrut sa faca un drum bun prin satul cutarescu si sa repuna in functiune fostele ferme CAP pentru a creste productivitatea comunei respective? Ideile au fost intr-adevar in multe cazuri foarte bune si ar fi fost minunate de ajungeau a fi puse si in practica. Dar din momentul in care s-a dat liber la aceste posturi angajarile se faceau pe baza de prietenie, familie, cunostinte si rubedenii. In foarte putine locuri posturile au fost ocupate de absolventii unor facultati de profil sau tineri pasionati de scrierea proiectelor dornici sa se afirme pe aceasta piata. La fel, firmele de consultanta ori practica niste preturi incredibil de piperate ca iti vine sa stranuti si sa plangi in acelasi timp cand vezi nota de plata ori au niste consilieri la fel de jalnici.

Cand tu ai un om angajat sa iti puna pe hartie ideea geniala si sa o transforme intr-un proiect mai mult decat eligibil, care a invatat sa scrie un proiect de finantare de pe net si nu stie nici macar cum se scrie titlul acestuia pe coperta cum sa te astepti sa primesti aprobare de finantare si acordul pentru inceperea lucrarilor?

Ei bine uite asa, incerci sa multumesti si capra si varza (si neamul tau prost dar si cei care te-au votat) facand alegeri proaste, iar alegerile tale proaste duc Romania in jos dupa care zici ca cel de la institutie este din Opozitie si nu ti-a aprobat proiectul pentru ca tu esti dintr-un partid de la guvernare. Si politica nu-i o curva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează-mă!