De ce Romania? Inca mai putem surprinde!

E criza, monser! Si cu toate astea inca mai avem puterea de a zambi si a ridica fruntea pentru a merge mai departe. Romania pare sa fie tara unde rabdarea si-a gasit locul, tara in care natura si-a modelat si ascuns cele mai pretioase bijuterii. Este o tara bogata—si totusi, parca in contradictie cu credinta universala. De ce iubim Romania, in ciuda faptului ca nu mai este de mult un nume sonor pe fundalul mondial? De ce inca mai atrage, desi multi s-au straduit si inca depun eforturi sa o impacheteze frumusel in hartie frumos coloata si sa o ofere cadou? Raspunsul poate fi individualitatea si personalitatea proprie a acestei tari.

Romania nu urmareste acelasi tipar al celorlalte zeci de state din intreaga lume; ea cuprinde toate tiparele geografice pe o suprafata de numai 238.391 km2. Avem falnicul lant carpatic ce brazdeaza tara si o imparte in doua emisfere parca diferite, si totusi unite de aceeasi limba. Campiile sunt tot aici, mereu roditoare, mereu avide de ingrijire. Dealurile si subcarpatii se ridica semete la umbra Carpatilor, protejandu-ne parca de furia din cand in cand dezlantuita a muntelui. Batrana Pontus Euxinus sta retrasa mai catre rasarit, asteptandu-si iubitorii si insotitorii acestora sa-i brazdeze si sa-i maseze salele incropite intr-un litoral mereu primitor.

Suntem bogati, mai bogati decat am putea crede! Si totusi, parem sa continuam in inconstienta. Peisajele din afara granitelor par sa ne atraga mai mult decat ceea ce avem noi. Preferam sa aruncam bani in vistieria altor comunitati si lasam sa se aseze valul uitarii peste minunile create fie de natura, fie de noi insine. Cu ce mai putem surprinde? De ce noi si nu ei? Ultimii ani au demoralizat, au lasat umilul locuitor al Romaniei innecat in iluzii si visand la mai bine. Nu dispera, romane! Iata cu ce te poti mandri si cu ce inca mai poti surprinde: TU si spectacolul naturii.

Europa ne arunca vorbe de ocara. Noi nu suntem asa! Ospitalitatea si generozitatea au avut mereu un loc in vocabularul oricarui strain venit de departe si gazduit in sanul familiei de romani. Natura si omul au creat locuri si obiecte de care inca ne mai putem simti mandri. Pentru cei veniti pentru prima data in Romania, locuri si peisaje de neuitat le stau la dispozitie. Avem Transfagarasanul, drumul ce serpuieste si se unduieste pe culmile Carpatilor, drum ce pare sa atinga cerul, aducandu-ne mai aproape de locul nasterii noastre.

Zona Bran este, de asemenea, unul dintre epicentrele distractiei si al povestilor cu vampiri. Aici poti pleca in cautarea lui Dracula (sau a Elodiei, caci mare mister este la mijlocul disparitiei acesteia), poti urma cararea pana la Sfinx sau Babele. Maramuresul si Bucovina par taramuri de poveste. Aici, traditiile si obiceurile stramosesti inca mai sunt pastrate si transmise mai departe.

Litoralul, desi de multi neglijat, tot mai atrage si incanta populatia estivala. Vama Veche este locasul celor detasati de realitate, locul unde te poti rupe de zgomot si artificial si poti avea momente de conversatie cu sinele.

Romania mai poate surprinde; depinde de noi modul in care sa surprinda.

La fel cum te surprinde tara noastra s-ar putea sa te surprinda si cazare in oradea.

5 comentarii:

  1. Din pacate, de cele mai multe ori ne surprinde intr-un mod neplacut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun articolul. Pune punctul pe i.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Armando
    Sunt de acord cu parerea ta, dar ar trebuit sa incercam sa nu mai fim asa negativi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am gasit acest articol intamplator si ma gandesc cata dreptate are. Avem o tara superba, plina de peisaje de poveste, avem pace, ceea ce e foarte important si avem preturi accesibile. Imi doresc sa pot pleca la anu 2 saptamani prin tara, sunt sigura ca va fi cea mai tare vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa e, trebuie sa apreciem ce avem aici, mai ales ca din ce in ce mai multi turisti ne calca pragul tarii noastre. Puteti citi mai multe aici despre ce putem vizita in tara noastra https://blogville.ro/locuri-interesante-de-vizitat-judetul-cluj/

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!