Iarna la sud de Carpati

Si iata ca a trecut valul de frig desi ma astept sa mai vina inca unul, nu scapam noi cu o iarna atat de scurta. Si chiar daca ninsorile au inceput la final de ianuarie zapada a prins din nou autoritatile in pauza de masa!

Am urmarit cu mult interes activitatea meteorologica de la sud de Carpati. Cu interes si cu amuzament. Au fost declarate cele mai reci zile de la Dej incoace. Si cu toate astea au fost minus cateva grade. "Cateva" inseamna vreo -15 sau -16. Nu mai stiu sigur. Mi-a placut si faptul ca au inchis scoli pe banda rulanta, pentru elevi doar, profesorii puteau sa mearga linistiti.

Tot amuzamentul la aceasta problema a autoritatilor si a codurilor de semafor declarate in zona Baraganului si a frigului inregistrat este ca noi, cei din inima Transilvaniei, an de an suferim geruri naprasnice, temperaturi negative zilnice si nu am auzit inca pe nimeni sa se planga. In judetul Harghita, la Miercurea Ciuc temperaturile des coboara la -30 de grade in fiecare an. In Intorsura Buzaului temperaturile au coborat si la -35 de grade. Atunci de ce nu s-a tinut cont de cea mai friguroasa zi din an din ultimii 50 de ani?
Nu s-a declarat pentru ca noi suntem mai mult decat obisnuiti cu astfel de ierni, cu zapezi mari si viscol. Noi avem sange mai tare si rezistam linistiti pe cand cei aflati la sud de Carpati duc zile grele. A inghetat apa in calorifere si inima in oameni. Cei de pe la sate fac focul cu crengute culese din copacii din curte sau cu stiuleti de porumb si tare frig mai e afara.

Hai sa radem si mai mult: toata luna lui septembrie, octombrie, noiembrie ai avut timp sa iti faci stoc de lemne. Si sa aduni crengile de pe strada si cele cazute de prin paduri si tot iti faci un depozit destul de generos care sa te scape de frigul din casa in caz de ger. Dar asa e romanul: lenes pana in ultima clipa apoi plange ca a degerat.

Hai in Transilvania, noi aici avem de toate. Frig afara, caldura in casa. Cu drumuri inghetate si cu suflete calde.

Tot in Transilvania este si Oradea. Cauti cazare ieftina oradea? Click!

Un comentariu:

  1. Si in Bistrita e la fel de frumoasa vremea :D calduros, cu zapada aproape ca se topeste... sper sa vina primavara mai repede.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!