Socializare

In contextul de socializare tind sa cred ca am ajuns sa exageram foarte mult, mai ales in privinta gadgeturilor inteligente pe care le folosim tot mai des. Desi sa inveti sa utilizezi fiecare obiect de tip smart pe care il ai in jurul tau cere timp si te face mai capabil de a invata alte lucruri noi, din punct de vedere social ne prostim foarte tare.

Cand s-a lansat facebook lumea era foarte reticenta, era o noutate fata de retelele de socializare existente la acea vreme. Facebook s-a dezvoltat pana in momentul in care s-a ajuns la vorba "nu ai facebook, nu existi". Dupa explozia tehnologica din ultima vreme, foarte multe persoane au ajuns sa foloseasca telefoanele "destepte", tablete, laptopuri si asa mai departe. Ii putem numi oameni inteligenti, se folosesc de anumite instrumente in folosul lor dar situatia nu o putem cataloga asa, cel putin nu din punct de vedere social.

Desi omul este un "animal" social, in momentul in care iese in societate este dependent de tehnologie si ignora fiintele umane de langa el pentru a "socializa" virtual cu altcineva. Aici ma refer la fenomenul de a iesi cu prietenii la o plimbare/bar/terasa/ceainarie/cafenea/discoteca si asa mai departe. Intalnirea si contactul vizual pe timpul sederii alaturi de ei este foarte scurt. Luam apoi telefonul in mana, facem un update, un check-in si ne continuam discutia deschisa pe chat inceputa inainte sa plecam de acasa. Intre timp ridicam capul, privim in jur apoi cufundam din nou privirea in ecran.

Socialiazarea virtuala este in regula din anumite puncte de vedere: ti legatura cu prieteni vechi, cu persoane aflate la distante mari si pe care nu ii vezi in fiecare zi. Nu sunt impotriva acestui lucru, sunt impotriva faptului ca alegem sa ignoram realitatea foarte mult si sa ne izolam din punctul de vedere al socializarii reale in favoarea mediului virtual unde avem ocazia sa ne transformam in orice erou dorim. Afisam anumite aparente dar care la momentul cel mai nepotrivit vor cadea si tot noi ajungem cei afectati.

In loc sa folosim aceste gadgeturi intr-un scop mai util, anume cel de a castiga bani din diverse activitati, le utilizam la numai cateva procente din capacitatea lor reala. Pacat, mare pacat. Asa ne pierdem identitatea si vom ajunge conectati prin cabluri de tot ce inseamna virtual, realitatea devenind doar un vis urat pe care il traim din cand in cand!

11 comentarii:

  1. Eu presimt ca facebook va pierde teren in urmatorii 5 ani... oricum, acum vreo 5-6 ani cand mi-am facut cont pe facebook, l-am facut doar ca sa ma joc farmville.. nici nu gaseam asa multi cunoscuti pe atunci care sa aiba facebook... acum e toata lumea acolo!

    RăspundețiȘtergere
  2. din cauza facebook-ului sau internetului in scurt timp le va fi teama sa iasa afara din casa, pentru ca doar pe net poti fi cine vrei in afara celor 4 pereti afli de fapt ca esti doar un papa lapte...

    RăspundețiȘtergere
  3. Toate site-urile de socializare sunt vinovate de faptul ca mai toti copii si adolescentii, in loc sa se intalneasca si sa socializeze "fata in fata", stau in camere si scriu tampenii pe facebook....Sper sa piarda teren toate site-urile de acest gen.....poate sunt prea invechit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Termenul de socializare e din ce in ce mai rar intalnit, devreme ce copii din ziua de azi folosesc excesiv calculatorul, laptopul, tableta sau telefonul mobil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Util articol, sincer sa fiu, de ceva timp mi-am sters toate conturile posibile pentru a avea mai mult timp in viata reala si spun ca mi-a reusit, ma simt mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa este. Si eu mi-am dezactivat contul de fb si ma bucur petrecand mult mai frumos timpul pe care il pierdeam inainte in fata laptopului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicit aceasta initiativa. E nevoie de astfel de articole care sa traga un semnal de alarma si care sa descrie comportamentul social din ziua de azi. E pacat ca tot mai multi uita sa mai comunice cu adevarat, cu cei din fata lor si prefera sa se piarda in fata ecranului.

    RăspundețiȘtergere
  8. din pacate asa este.. nu suntem facuti pt a ne bucura de ceva in anumite limite.. trebuie dus la extrema, ca altfel nu putem.. desi nu mi se pare ca retelele de socializare (doar facebook folosesc) m-au indepartat fizic si emotional de lumea reala, nu mi-ar parea rau deloc daca ar disparea :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai mare dreptate!Eu unul ma bucur foarte tare ca nu am cont de Facebook si chiar nu simt nevoia.Mi se pare o mare pierdere de timp tipul asta de "socializare" si o pierdere a propriei identitati.

    RăspundețiȘtergere
  10. din pacate nici copii nu mai au o copilarie cum ar trebui sa fie, in afara de calculator nu prea mai stiu nimic si atunci te miri ca se imbolnavesc foarte repede, sunt foarte sensibili...

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!