Vara lunga, secetoasa

Conform previziunilor meteorologice din ultima vreme se spune ca vom avea o vara lunga, plina de soare, cu foarte putini nori si foarte calduroasa. Cu exceptia celor care doresc sa fie cerul senin pentru zile excelente la plaja sunt foarte putini care doresc intr-adevar un soare dogoritor in sezonul cald.

Proprietarii de panouri solare si fotovoltaice se bucura in schimb la auzul acestor previziuni. Putem spune ca nici iarna ce tocmai a trecut nu a fost atat de grea si intunecata incat sa nu ajunga soarele pe acoperisurile caselor unde sunt montate astfel de dispozitive. Si chiar daca soarele de iarna nu este atat de puternic efectul acestuia asupra unui panou solar se amplifica. O pot spune cu certitudine pentru ca am testat apa calda la un amic ce foloseste deja acest sistem.

Dar sa lasam deocamdata avatanajele panourilor solare in acest moment si sa privim la o eventuala criza energetica ce s-ar putea produce avand in vedere ca asupra Rusiei incep sa se impuna sanctiuni economice. Asa cum Rusia este sanctionata asa si ea va sanctiona, indirect, prin Gazprom, energia si motoarele economiei europene. Avand in vedere o asemenea posiblitate si luand in calcul inclusiv agenda Europa 2020 care spune ca pana in anul respectiv doar aproape 1/3 din energie sa fie din surse regenerabile restul fiind in continuare pe baza de combustibil fosil.

Cautand perspective de energie regenerabila putem privi in sus si sa observam soarele si apa calda ce o poate oferi prin panouri solare. Soarele este sursa de energie care nu se va epuiza prea curand, cel putin noi nu vom apuca sa ii vedem sfarsitul. La nivel global, soarele a ajuns pe locul 3 ca si sursa de energie dupa apa si vant. Acum ca produce energie electrica prin panouri fotovoltaice sau apa calda si caldura prin panouri solare ramane de ales.

Inainte de a incheia acest articol pot spune ca sunt foarte multi producatori de asemenea sisteme dar foarte putini le ofera cumparatorului la un pret real si apropiat de buzunarul nostru nu de cel al occidentului. Cred ca depinde de modul in care vrei sa iti faci afacerea: mulgi tot ce poti pe termen scurt sau alegi sa iti cresti afacerea in timp si sa ai un portofoliu de clienti multumiti. Situl spre care fac trimitere are un rating de 4,97 din 5 posibil, ceea ce inseamna ca are utilizatori mai mult decat multumiti.

Spor la economisit energie!

9 comentarii:

  1. Pana la urma, daca stam sa ne gandim, acestea reprezinta viitorul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma intreb .. oare cat de folositoare sunt panourile solare iarna? :-?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alexandru - foarte folositoare, ce-i drept ca nu-s. Dar cum incalzirea globala tot creste...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt folositoare , daca este innorat chiar si lumina incalzeste acele tuburi UV. Ca si cele fotovoltaice sunt multe care sunt fotosensibile. Evident randamentul este mai scazut dar sunt folositoare.De aceea se folosesc impreuna cu stocatoare de caldura care in functie de capacitatea lor pot stoca apa calda si 1 saptamana.

      Ștergere
    2. Dar pana la urma, "iarna tot nu-i ca vara" :))

      Ștergere
  4. Anumite modele de panouri solare (cele presurizate) si colectoarele solare, ambele ptr.producerea apei calda menajera functioneaza tot anu'...soare sa fie pe cer, nu conteaza gradele din termometru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-adevar, acestea reprezinta viitorul, dar pentru moment acestea nu sunt accesibile tuturor. Producatorii ar trebui sa ofere o mana de ajutor celor care doresc sa imbratiseze acest stil de viata mai "sanatos" cu preturi si costuri de intretinere mult mai mici. Promovarea si educatia nu sunt suficiente.

    RăspundețiȘtergere
  6. panourile solare sunt foarte practice si pe termen lung sunt si economice, merita o investitie cu panouri solare, deocamdata nu sunt pentru toate buzunarele da cu timpul cred ca toata lumea o sa achizitioneze

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!