Despre Targu Secuiesc si miturile sale

Printr-o anumita conjunctura am ajuns sa fiu delegat cu locul de munca in Targu Secuiesc, sa locuiesc aici timp de o luna, timp in care pe langa locul de munca a trebuit sa gasesc si altceva de facut din vreme ce nu cunosc pe nimeni in acest oras. A trebuit sa gasesc magazine, baruri, restaurante si alte locuri de acest gen unde sa merg, sa mananc, sa beau o cafea sau orice alta activitate de rutina din viata de zi cu zi.

Targu Secuiesc, nod rutier in drumul spre provincia istorica Moldova si cu drum de legatura spre Bacau, in principal, a fost statie pentru multi calatori care mereu s-au plans prin diverse modalitati ale retelelor sociale de faptul ca Targu Secuiesc este un oras plin de maghiari care nu stiu sa vorbeasca limba romana, ca este un oras in care romanii nu exista si in care mori de foame daca nu stii sa ceri paine in limba maghiara. O concluzie complet gresita. Nu este deloc asa! Da, se vorbeste intr-o proportie foarte mare atat pe strada cat si in toate localurile limba maghiara dar asta nu presupune ca mori de foame.

Am gasit un local foarte dragut unde din cand in cand servesc pranzul sau cina! Mereu comand in limba romana si culmea, comanda ajunge la mine exact asa cum am spus, fara sa imi adauge soda caustica in mancare in incercarea de a ma extermina pentru ca sunt roman. Am ajuns la un punct in care chiar am un mare respect pentru ei. Imi dau seama ca pentru ei a se exprima in limba romana este un efort mai mare decat cel al limbii lor materne, pana la urma limba romana este o limba straina pentru ei.

Una peste alta, intr-o zi in drum spre locul de munca am vazut un biciclist care la o intersectie se chinuia sa isi ia avant dintr-un singur picior. Abia dupa ce a trecut pe langa mine am observat ca piciorul celalalt era amputat, dar el mergea pe bicicleta si oamenii nu se uitau ciudat la el, ca la nu stiu ce aratare! Lucru pe care in alte orase nu prea il intalnesti. Din punctul asta de vedere sunt oameni foarte civilitati.

Un adevar este ca da, orasul este unul destul de urat. Centrul orasului, in format vechi cu case, fatade frumoase si curti interioase este frumos, dar restul orasului, trecut printr-o industrializare fortata in vremea comunismului este foarte urat! Dar pana la urma in ce oras din Romania nu te lovesti de imaginea dezolanta a fabricilor parasite, darapanate si mizerabile? In ce oras din Romania nu intalnesti cartierele cu blocuri ridicate la comanda si care in timp s-au degratat incat te miri ca mai stau in picioare!

Altfel pe strada nu m-a agresat nimeni ca sunt roman, nu isi striga autonomia in timp ce merg la munca. Sunt si ei oameni ca si noi, miturile sunt politice.

6 comentarii:

  1. Articolul tau imi face pofta de o excursie. Cred ca am sa merg sa vizitez. Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost anul trecut. Mi-ar placea sa se investeasca mai mult in frumusetile naturii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt de parere ca, un popor care se stabileste intr-o tara straina trebuie SA SE ADAPTEZE vietii de acolo si sa se integreze in societate. Am sublianiat sa se adapteze pentru ca nu mi se pare normal ca o minoritatea sa ceara statului gazda lucruri care sa ii favorizeze, cum nu mi se pare normal sa aiba un partid al lor, cum nu mi se pare normal ca in institutiile de stat sa se vorbasca limba maghiara, cum nu mi se pare normal ca atunci cand ma duc sa ma angajez sa mi se pretinda limba maghiara si lista poate continua...

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca plangerile celorlati sunt false, atunci locuitorii Tg. Secuiesc sunt norocosi ca esti printre ei si scrii despre orasul lor. Nu conteaza ca nu cunosti pe nimeni si ma bucur ca asta n-a fost un motiv pentru care sa te inchizi in camera. Poate colegii de serviciu o sa-ti recomande locuri in care sa-ti petreci timpul liber. Mi se pare un fel de aventura :) Cat despre centrul orasului, ei macar au grija de el. In centrul Bucurestiului inca mai sunt cladiri darapanate, in care stau vagabonzi. Trist.

    RăspundețiȘtergere
  5. sincer sa fiu nu stiam prea multe despre tg. secuiesc dar ma bucur ca ai afisat aceste informatii folositoare si utile.....

    RăspundețiȘtergere
  6. Un loc minunat in care ar trebui sa se investeasca mai mult. Felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!