Paradoxul unui britanic in Romania

Intamplator am descoperit ca in oraselul in care traiesc, nu de mult, s-a retras la pensie un cetatean britanic. L-am vazut des prin oras si mereu am crezut ca e doar un turist care sta doua-trei saptamani si apoi pleaca. Dar au trecut deja cateva luni si omul tot in zona a ramas.

Curiozitatea si dorinta de a afla mai multe despre acet om m-a impins sa am o discutie cu el. Sa il cunosc mai bine, sa vad ce parere are despre noi, despre romani la noi acasa. Am fost surprins cand am vazut ca incerca sa spuna cat mai multe cuvinte in limba romana si ma tot ruga sa ii vorbesc si eu tot romaneste. Domnul are o varsta considerabila, o experienta vasta in sporturi montane, cu un genunchi afectat de la prea multe cazaturi la schi. El se numeste Newbie, ca pe tatal lui, bunicul lui, fiul lui si asa mai departe. Ii place in Romania, ii place sa bea vin rosu si i-ar placea sa invete limba romana. Ii place si aerul tare de munte, femeile noastre frumoase dar si viata ieftina comparativa cu pensia lui.

De cand a venit aici tot incearca sa prinda limba romana. Iti zambeste si iti spune "multumesc", "da", "te rog" si se straduieste sa iti spuna mai multe dar nu prea stie. De fiecare data cand il abordeaza cineva il roaga sa ii vorbeasca in limba romana, sa invete dar de cele mai multe ori interlocutorul o face in limba engleza. Ma intreaba de unde stiu sa vorbesc atat de bine limba engleza? Pai, noi am cam invatat pe vremea noastra de la Cartoon Network, apoi in scoala. Apoi m-a intrebat dar de ce stie toata lumea atunci limba engleza? Pai... generatia noastra cam toata a crescut cu Cartoon Network, mai toti am avut prima limba straina engleza si in romania filmele se difuzeaza cu subtitrare nu cu voci ale actorilor romani ce intra in pielea personajelor dintr-un studio de inregistrari.

Paradoxul unui britanic in Romania: de ce toata lumea vorbeste engleza? De ce nu suntem atat de rai precum suntem ilustrati in presa straina si de ce avem femei atat de frumoase?

Si nu pot incheia decat printr-un banc:

"Dumnezeu face imparteala bogatiilor pentru fiecare natiune din lume. La final da Romaniei resurse naturale, munti, campii, rauri, dealuri, femei frumoase iar Sfantul Petru intreaba:
-Doamne dar nu prea ii binecuvantezi? Nu le dai prea multe?
Iar Dumnezeu a raspuns:
-Ba da, dar sa vezi ce conducatori le dau!"

6 comentarii:

  1. foarte tare bancul.......... da cam asa e

    RăspundețiȘtergere
  2. dc toata lumea vorbeste engleza ?? pt k pt noi ea e viitorul!

    RăspundețiȘtergere
  3. :))) ei sunt darnici le vinde la alti

    RăspundețiȘtergere
  4. Si de ce sunt asa de multi englezi care urasc romani ? Pentru ca sunt rasisti !!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu le vonvine in Romania, pot sa se duca acasa la ei... oricum fac scandal cand vrem sa mergem sa ne angajam la ei in UK...

    rca ieftin http://cautarca.ro/

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!