Sfaturi simple pentru un somn odihnitor

Tulburarile de somn reprezinta o problema majora, cu care unele persoane se lupta in timpul  noptii si a caror consecinte se resimt din plin a doua zi, uneori pe tot parcursul zilei. Fie ca vorbim de somnambulism, cosmaruri, insomnie si multe altele, toate aceste fenomene impiedica anumite persoane sa aiba un somn linistit. Chiar daca de multe ori somnul este afectat de factori precum stres, anxietate, depresie, iar in cazuri mai grave este nevoie chiar de medicamentatie, exista totusi si solutii ce nu implica utilizarea pastilelor. Prin urmare, daca nu va odihniti suficient in timpul noptii, iata cateva sfaturi utile pentru un somn odihnitor.
Programul regulat de somn. Este o metoda destul de simpla si sanatoasa si nu trebuie decat sa va bagati in pat la aceeasi ora in fiecare seara si sa va setati alarma la aceeasi ora a diminetii, zilnic. Dupa mai putin de o saptmana, va veti simti mai odihnit si plin de energie.
Atentie la somnul de amiaza. In zilele libere fiecare profita de ora amiezii pentru acel pui de somn bine-meritat, insa acesta poate afecta somnul de seara. Indiferent de tulburarile de somn cu care va confruntati, nu atipiti mai mult de 30 de minute, altfel, veti adormi mai tarziu, mai greu si veti da peste cap programul regulat de somn mentionat anterior.
Expunerea la lumina in timpul zilei. Cu cat va expuneti ochii mai mult la lumina, cu atat acestia vor fi mai obositi pe intuneric. Renuntati la ochelarii de soare, nu folositi draperii in timpul zilei si petreceti cat mai mult timp afara.
Stimularea productiei de melatonina in timpul serii. Aceasta din urma este un hormon ce contribuie la reglarea ritmului circadian. Este administrata sub forma de capsule, dar inainte de a apela la medicamente ce pot provoca dependenta, puteti stimula doza de melatonina prin evitarea televizorului, a calculatorului au a altui device care mai degraba va stimuleaza mintea, in loc sa o relaxeze. Cand va bagati in pat, camera trebuie sa fie cat mai intunecata, iar daca nu puteti adormi fara un aparat multimedia pornit, atunci ascultati niste muzica de relaxare pe telefon, iPod etc.
Atmosfera relaxanta. Setati o temperatura optima in camera, folosit o saltea cat mai confortabila pentru pat, faceti o baie calda. Daca va place mult lectura, puteti citi cateva pagini inainte de culcare, la lumina unei veioze, sau puteti asculta muzica. Nu puteti avea un somn linistit, daca nu sunteti dvs. linistit inainte de culcare.
Alimentatie corespunzatoare si exercitii fizice. In timpul zilei incercati sa faceti miscare macar 30 de minute, minimul recomandat de medici. In ceea ce priveste alimentatia, stati departe de mancaruri grele, alcool si produse ce contin cofeina in preajma orei de culcare. Daca va este foame inainte de culcare, trebuie totusi sa gustati ceva, dar sa fie mai light, cum ar fi un sandvis cu piept de pui, un fruct sau un iaurt mai slab in grasimi. De asemenea, evitati sa beti prea mult lichid si daca sunteti fumator, renuntati la tigari macar cand se lasa seara.
Eliminarea stresului si a anxietatii. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzele reale de tulburare a somnului. Cateva exercitii de respiratie si de relaxare a muschilor v-ar ajuta sa uitati de stresul cauzat in timpul zilei. De asemenea, tineti cont de faptul ca relaxarea este scopul dvs., iar somnul este doar rezultatul.

Dupa cum stim somnul este si un factor foarte important pentru mentinerea frumusetii. Dar ca sa venim in ajutor somnului putem apela si la produse cosmetice profesionale

4 comentarii:

  1. Utile sfaturile tale dar si aceste produse profesionale pe care le recomanzi sunt bune. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand nu pot sa dorm eu apelez la o baie fierbinete si o cana de ceai.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sfaturi bune...dar si o simpla baie fierbinte face minuni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si salteaua pe care dormim este foarte important sa fie cand mai comfortabila, sa nu ne trezim mai obositi decat inainte de a dormi.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!