Formarea profesionala si realitatea locurilor de munca

Mergand prin facultati pentru inscrieri la masterat nu am putut sa nu ma opresc la anunturile lor de recrutare a studentilor prin intermediul locurilor de munca pe care le pot obtine terminand specializarea respectiva. E interesant cum cineva care a terminat stiinte administrative sa lucreze intr-o pozitie de management intr-un lant de supermarketuri. Este interesant dar pana la urma nu chiar atat de surprinzator pentru ca a administra intra si in aria comertului: gestiunea fluxului de marfa, personal, bunuri, relatia cu clientii.

Ce mi s-a parut surprinzator a fost un anunt de recrutare prin intermediul locurilor de munca intr-o facultate de sociologie. Urmarind lista joburilor posibile de vanat dupa terminarea la aceasta specializare am dat peste termenul "head of sales adminitration and refinancing". Acum ma intreb de unde pana unde sociologul ajunge sa vorbeaca de vanzari si planuri de refinantare?

Un alt anunt surprinzator a fost cel de NET developer terminand facultatea de comunicare si relatii cu publicul. Adica sari peste tot ce inseamna algoritmi, matematica, informatica, limbaje de programare si devi dezolvoltator NET.

Unde s-a pierdut realitatea facultatilor, primordialii responsabili cu formarea profesionala a tinerilor si piata muncii? Toti cei care au parte de o formare din partea unei institutii de invatamant superior ar trebui sa priveasca mai cu atentie si la piata muncii, pentru ca, te vei trezi ca termini o facultate si toti angajatorii iti inchid usile pentru ca nu sunt ceea ce ei cauta. Sigur, spitalele nu inchid portile celor care termina medicina, dar se prea poate ca mediul privat sa caute specialisti in programare si NET develeping nu un licentiat in comunicare.

Te trezesti apoi ca ai terminat 3 ani de facultate degeaba, si daca ai platit si taxa lucrurile stau si mai trist. Mai important decat atat este sa urmezi o facultate care chiar iti surade, sa faci ceva ce iti place si la momentul potrivit va incepe sa iti aduca bani. Daca mergi la o facultate de management pentru ca in management se castiga bine s-ar putea sa fi foarte dezamagit pentru ca nu este ceva la care in mod natural te pricepi si sa dai gres de prea multe ori. Daca iti place, ei bine, vei ajunge in momentul in care vei avea o placere sa lucrezi cu oamenii tai si vei castiga suficient cat sa fi multumit cu cursul vietii tale.

Spor la invatat si cautat joburi reale.

2 comentarii:

  1. Majoritatea oamenilor lucreaza in domenii diferite fata de ce au studiat in facultate

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate calitatea invatamantului romanesc a scazut foarte mult in ultimii ani.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!