Retail si economia

Nu pot sa nu observ ca de la an la an avem parte de o crestere financiara atat la nivel national cat si la nivel local si individual. Pot spune ca azi am mai multi bani decat acum 3 ani. Ce e drept pot spune ca acum am un job mai bun decat acum 3 ani.

Vorbim de o crestere constanta a salariului minim pe economie in ultimii ani ceea ce a ajutat foarte multe persoane sa cheltuiasca mai mult si implicit sa provoace la randul lor cresteri in alte sectoare ale economiei. Vad azi mai multe persoane cu zambetul pe fata decat vedeam acum 3 ani.

Acum cativa ani cineva mi-a explicat mecanismul economiei imediate si modul prin care aceasta ajuta in dezvoltarea economiei pe termen scurt si mediu. Ce e drept de atunci m-am informat despre acest concept dar nimeni nu pare incantat de el. De ce? Pentru ca odata cu investirea in economia imediata, inflatia este cea afectata, lucru neacceptat de marii jucatori pe pietele financiare. Salariile mai mari, reprezinta costuri mai mari cu personalul si taxe mai mari catre stat.

Totusi economia imediata produce un efect pozitiv si in domeniul bancar. Cu mai multi oameni avand un banut in plus de cheltuit rata creditelor neperformate, din cate am auzit, este in scadere la mai toate bancile din Romania.

Un punct ce ar fi trebuit sa creasca putin economia familiilor este scaderea TVA la alimente de la 24% la 9%. Masura introdusa la 1 iunie anul acesta si care a fost primita ca pe un soc pe piata de retail, toata lumea spunea scadere de incasari, rulaj financiar mai mic, gata: diviziile romanesti sunt pe minus. Tot ce mai stiu este ca cei mai multi retaileri au folosit acest lucru pentru a face promotii inedite si au scazut intr-adevar cota TVA, scadere reflectata in pretul afisat la raft.

TVA-ul a scazut, preturile au scazut si ele dar numai cateva luni. Si oricum la nivelul de retaileri scaderea nu a fost reala. Spre exemplu procentual scaderea a fost de 15% dar la raft am gasit preturi in majoritatea cazurilor care justificau maxim o scadere de 12%. Unde este scaderea de 3% care e lipsa? In buzunarul concernelor din FMGC-ul alimentar. De ce spun ca a fost doar o scadere pe termen scurt?

Intr-un anumit concern din retail se comercializeaza ulei de floarea soarelui sub numele de "Amalia", inainte de scaderea TVA pretul acestuia la raft era 3,99 lei. De la 1 iunie pretul acestuia a scazut la 3,59 lei iar dupa scurt timp a disparut de la raft pentru ca "nu mai sunt stocuri in depozite". Interesant este faptul ca respectivul produs a reaparut recent pe aceleasi rafturi dar acum are pretul de 4,21 lei. Adica mai scump cu mult chiar si inainte de scaderea TVA-ului anuntata de Guvern.

Vorbind de cresteri financiare si investitii in economia imediata nu se poate reflecta si pe piata de retail. Nu pot spune acest lucru despre toate concernele prezente pe piata romananeasca dar raman totusi cele care sunt prezente in foarte multe localitati. Ele au gasit o modalitate de a pacali sistemul, de a plati mai putin TVA dar a lua mai multi bani de la noi.

De aici mai departe las sa judecati voi aceste lucruri si rationamente.

Alta data despre profit si programul de munca in retail.

3 comentarii:

  1. Cresterea salariului minim pe economie este un lucru foarte bun pentru multi romani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, scaderea TVA-ului nu a ajutat foarte mult populatia consumatoare. Scaderile preturilor nici nu le-am simtit la raft, sau acolo unde au existat datorita scaderii TVA-ului, a scazut calitatea produselor comercializate. Spre exemplu, lucrez la birou, si de fiecare data in pauza de masa imi luam inainte, un meniu de la un supermarket din zona, dupa scaderea TVA, intra-adevar, a scazut pretul acelui meniu, dar au scazut si portiile care alcatuiau acel meniu. Deci oricum ar fi, buzunarul concernelor nu va fi niciodata gol, intotdeauna vor gasi ei solutii de a se sustrage noilor reglementari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este un lucru bun ca a crescut salariul minim pe economie si a scazut TVa-ul.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!