Prigoana fumatorilor

Stiu ca ultima vreme s-a dezbatut mult pe tema legii anti-fumat intrata recent in vigoare dar simt si eu dorinta de a spune ceva in aceasta privinta.

Desi sunt si eu fumator, am viziune europeana, am vizitat tari europene si am trait cateva experiente prin baruri, cafenele sau terase eu personal consider ca aceasta lege nu a venit chiar la momentul potrivit. Stiu ca stiti deja dar in strainatate nu se fumeaza in locuri publice inchise in schimb acolo se permite fumatul pe terase, fie ele acoperite, descoperite sau in aer liber. In strainatate de cele mai multe ori (99% din cazuri) ai doua mese la care poti sta in picioare sa iti duci cafeaua cu tine daca esti fumator si au si scrumiere suficiente pentru a arunca scrumul si chistocul tigarii.

Ce nu am vazut pana acum in Romania sunt tocmai aceste lucruri. Te obliga sa ii respecti pe nefumatori dar nu iti acorda dreptul macar de a fuma decent. Trebuie sa stai cu cafeaua in mana, sa scrumezi pe jos si eventual chistocul sa il bagi in buzunar, asta in cazul in care posezi putin spirit civic si nu vrei sa faci mizerie pe trotuar.

Pe de o parte imi pare bine de acest lucru, nu mai plec acasa mirosind a fum de tigara si hainele nu imi mai put in ultimul hal a scrum si tigari arse. Pe de alta parte imi pare rau dar pentru comercianti. Patronii de baruri, cafenele sau carciumi sufera mult de pe urma acestei legi, mai ales cei care nu au terase amenajate si nici nu au aceasta posibilitate. 80% din piata romaneasca a barurilor sau cafenelelor este populata de oameni fumatori, pentru ca foarte multi dintre noi fumam mai ales la cafea, pentru ca a bea cafea cu un prieten este un obicei social, cafeaua trebuie vorbita si fumata, altfel nu cade bine! Nefumatorii se bucurau in liniste in localurile unde patronii au fost suficienti de amabili sa le amenajeze un spatiu numai al lor unde fumul nu ajungea, acum insa striga in gura mare ca era dreptul lor sa scape de otrava noastra.

Localurile au ramas acum goale. Vezi ospatari ocupati acolo unde bate soarele pe terasa si se aseaza oamenii sa se incalzeasca. In locurile mai populare sau in cafenelele consacrate vei vedea 2-3 persoane, nefumatoare, savurand in liniste o cafea sau un ceai dar insuficient pentru a asigura un trai decent al patronului, ospatarului sau barmanului. In cazul fericit al celor trei persoane iar in cel mai rau caz doar al patronului ramas singur sa isi mentina pe linia de plutire afacerea iar restul vor ingrosa randurile si asa mari ale somerilor.

Legea asta ar fi fost buna daca ar fi fost gandita mai bine, aplicata treptat si daca ar fi acordat timp sa se aseze lucrurile pe piata. Acum in schimb va suferi inclusiv bugetul Statului. Inainte de a incheia se poate observa ca am punctat doar carciumile. In rest sunt de acord cu interzicerea fumatului, pentru ca nici pana acum nu fumam intr-un restaurant. Nu este placut sa fumezi si altul sa manance langa tine sau invers. Poate ca dupa ce mananci ai fuma o tigara dar nicioadata intr-un restaurant. Aceeasi parere am si despre institutiile publice, nu sunt locuri unde sa iti aprinzi o tigara dar si acum imi aduc aminte ca elevii peste 18 ani erau prigoniti si urmariti pe unde fumau iar profesorii se desfatau intinsi pe fotolii in camere special amenajate pentru ei, numai pentru ei. Nici in locurile de joaca pentru copii nu mi-as aprinde tigara, nu vreau sa pasez acest obicei nesanatos copiilor, nici sa ii otravesc obligandu-i sa fumeze pasiv langa mine. Am o treaba doar cu fumatul in carciumi, pentru ca nu pot invita prietenii in fiecare zi la mine sa bea o cafea, pentru ca nu am chef sa stau sa beau cafeaua in picioare in fata barului si pentru ca nu vreau sa stau nici in frig, nici in ploaie sau zapada sa fumez privind cum intr-un bar cu 80 de locuri sunt doar 3 nefumatori ce ranjesc la mine!

6 comentarii:

  1. O lege buna, putem respira si noi mai linistiti, cei care nu fumam :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Lege mult asteptata :) sper sa nu o scoata, sa fie in continuare sustinuta!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesanta campania lor asta e vedem ce va fi in continuare !

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca la noi e bine, in Rusia sunt niste pusti ce se ocupa de fumatorii ce fumeaza in locuri interzise. Adica ii roaga sa stinga tigara si daca nu o sting, le-o sting pustii de buna voie sau cu sila :))

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!