Excursie (partea 2)

Continuand linia inceputa deja, am ales sa merg de pe litoral intr-o zona montana. Zona montana nu o pot caracteriza ca fiind o pensiune pe Valea Prahovei sau vreo cabana in varf de munte. De pe litoral am ales sa vizitez salina Praid. Un loc pe langa faptul ca este foarte frumos este si foarte benefica in scop terapeutic.
Drumurile nu sunt rele deloc. Se poate ajunge destul de usor si de repede, exceptie fiind traseul prin Odorheiul Secuiesc. Acel oras este foarte complicat, fara indicatoare si greu navigabil. Am fost nevoit sa ma opresc de 2 ori pentru o reconfigurare corecta a GPS-usului dar in rest a fost ok.
Praid este o comuna mica, se poate gasi cazare la preturi corecte si serviciile oferite sunt si ele rezonabile. Si aici ma refer inclusiv la preturile din restaurante. In Slatina am servit o ciorba de burta la pretul de 16 lei portia iar in Praid a fost numai 10 lei. Bune amandoua dar pretul mai mic.
Salina este frumos amenajata, cu tot felul de spatii amenajate începând de la mese de ping-pong (se poate juca cu palete proprii, nu sunt disponibile la inchiriat), spatii de joaca pentru copii, leagane, Parc Aventura, cafenea, restaurant. Se coboara din jumatate in jumatate de ora cu autobuzul pana la un punct iar apoi pe jos, coborând 300 de trepte.
Din Praid am facut oprire in Sovata. Dupa cateva ore de stat la temperatura de 8 grade in salina o baie in Lacul Ursu, lac heliotermal, este absolut placuta.
Sovata este la doar 9 km de Praid, singura problema cu acest oras fiind numarul de parcari insuficient fata de traficul din zona. Spre deosebire de locurile lasate in paragina intalnite pe litoral am gasit aici locuri foarte frumos amenajate, parcuri, alei, trasee eco-didactice si tot felul de buticuri. Din pacate si aici am intalnit aceleasi jucarele „Made in China” ca si pe litoral. In rest se gasesc lucruri bune, evident tot la preturi supraevaluate.
Zona este de o frumusete rara, cu peisaje deosebite si oameni cumsecade. Spre deosebire de faptul ca majoritatea locuitorilor din zona sunt maghiari, toti vorbesc corect romaneste. Atat gramatical cat si fonetic. Nu sunt rautaciosi si sunt foarte prietenosi. Concluzionand nu exista pericole.
Spre zona montana voi mai veni si in concediile viitoare. Aici sunt dispus sa inchid un ochi la kitch-ul prezent pe tarabe si sa imi indrept privirea spre lucrurile autentice si lucrate manual, caci in zona sunt multi mesteri si vei gasi de la lucruri sculptate la tesaturi si vase ceramice.
Excursii placute!


7 comentarii:

Comentează-mă!