Ce as cumpara eu

In mare parte am inteles ca economia unei tari functioneaza in principal pe taxe. Taxele sunt cele care aduc bani la trezoreria statului si in functie de cat de gros este lingoul de aur se distribuie si bani de investitii in diverse domenii. Sa spunem ca bugetul statului este de 100 de lei. Din aceasta suma 3% din ei merg la educatie, adica 3 lei. Putin nu? Dar daca bugetul statului ar fi de 1000 de lei atunci 3% ar insemna 30 de lei. Cam asa functioneaza treaba. Cu cat ai mai mult de impartit cu atat suma investita este mai mare. Cu cat investitia este mai mare si produsul este mai de calitate. (Exceptam autostrazile, acelea sunt facute de extraterestrii, de asta costa asa mult si dureaza la fel de mult.) Statul supravietuieste in principal pe taxele platite de firme, intreprinderi, corporatii si salariati. Si aici vine si intrebarea din titlu: ce as cumpara eu?
Ei bine eu as cumpara produse romanesti, facute de romani, in fabrici din Romania sau cultivate pe pamantul nostru. De ce as face eu asta? Ca sa incurajez consumul local de produse, ca produsul romanesc sa aiba o pondere mai mare pe piata, ca firmele locale sa aibe cerere mai mare si sa fie nevoite sa angajeze mai multi oameni. Si asa are si sistemul romanesc de pensii cum sa supravietuiasca. Asa are politicul bani sa ii sifoneze si sa vedem si ceva facut in afara de declaratii agresive cu "voi face daca", chiar daca nu este in regula aceasta practica.
Increderea in Romania o redam prin afaceristii nostrii care isi vor putea extinde comertul si in afara tarii, lucru pe care nu il puteau din lipsa fondurilor.
Prin sustinerea produselor romanesti, facute in tara noastra ne sustinem pe noi, viitorul nostru dar si al celor care urmeaza dupa noi!

7 comentarii:

  1. Salutare, ai mare dreptate insa romanii in mare parte evita produsele romanesti deoarece sa luam exemplu, un mar sau o rosie nu arata estetic asa de bine ca cele de exemplu din Grecia care lucesc deoarece sunt injectate, dar toti ar trebuii sa stie ca gustul produselor romanesti nu se compara cu cele din export.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai este o problema, am constatat si nu de putine ori ca taranu roman o vinde mai scump decat turcu sau grecu ceea ce mi se pare un pic fortat din moment ce marfurile provenite din tara propie nu sufera costuri de transport asa de mari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Romania este o tara foarte bogata, sa nu va lasati prostiti de nimeni care spune ca suntem o tara saraca, cine spune ca suntem saraci faci doar manipulare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este perfect valabil, insa ar trebui gandit asa la nivel Macro. Pacat ca doar noi ne gadmin la asta nu si cei care sunt responsabili de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!