Romania, tara supravietuitorilor

Romania, tara supravietuitorilor
De ce credeti ca afirm acest lucru? De ce suntem noi supravietuitori? Supravietuim carui fenomen? Ei bine treaba este foarte simpla. Noi supravietuim fenomenului numit ban. Adica supravietuim in lipsa lui dupa cate se pare si dupa cum ne spune lumea economica mondiala. Din cate se pare venitul mediu anual al unui cetatean american este de 52.000 de dolari pe cand venitul mediu anual al unui roman este de numai 8.000 de dolari. Diferenta este enorma si la o simpla aruncare de privire dar cand aducem aminte si de comparatia intre preturile practicate la servicii in aceste doua tari ne vine sa plangem sau sa ne gadilam orgoliul ca rezistam vitejeste acestor vremuri de criza. Fata de Romania serviciile, produsele si alimentele sunt cu numai 15% mai scumpe in Statele Unite ale Americii. Cifra este prea mica pentru a insemna ceva in buzunarul americanului dar se pare ca noi cu un venit cu 500% mai mic decat al lor reusim sa supravietuim in aceleasi conditii economice si tehnologice. Conform acestor enunturi se pare ca daca romanul ar avea un venit mai mare si ar creste periodic cu diverse sume am deveni motorul economic al Europei. Se pare ca putem supravietui foarte usor fara multi bani, fara prea multa mancare si fara sa consumam cine stie cat la gaz, apa sau energie electrica. Daca am avea de unde sa cheltuim pun pariu ca rulajul banilor ar fi mai mare in fiecare localitate si implicit la nivel national, nu am mai avea criza de cash-flow si nici de impozite prea multe! Am avea de unde sa platim, "baietii desptepti" (cum sunt numiti mai nou) ar avea de unde sa bage bani in buzunar, statul ar avea bani de investitii si asa toata lumea este fericita. Seamana cu circuitul economic perfect, dar atunci unde e buba si de ce trebuie sa ramana romanul in continuare un supravietuitor si nu se poate dezvolta numai pe pietele externe de munca?

13 comentarii:

  1. Ai ridicat o intrebare foarte buna in finalul articolului si sunt foarte curioasa de parerile ce vor urma. Eu una nu am un raspuns insa vroiam sa subliniez faptul ca noi romanii suntem un popor de "supravietuitori". Vrem sa fim independenti, nu vrem sa participam la razboi (si atunci cand participam tot timpul nimerim de partea cui nu trebuie), am lasat sa ni se fure tezaurul-de rusi, italieni si altii, am pierdut pamant romanesc, am pierdut auru si petrol... Daca stam bine sa ne uitam la istoria noastra cam asta ne caracteriseaza..ce avem dam pe nimic si, desi suntem urmasii dacilor nu avem curajul lor...ne lipseste cu desavarsire.... E pacat de tara asta frumoasa si plina de bogatii naturale..e pacat de romanii care pot si nu ii ajuta sistemul..e pacat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca este un factor important pe care nu l-ai luat in calcul si anume evaziunea fiscala si economia subterana. In SUA, fiscul lor isi face destul de bine treaba, in timp ce la noi mai toate firmele declara salarii mai mici si justifica tot felul de cheltuieli imaginare.

    Daca vi se pare ca romanii sunt supravietuitori, incercati sa mergeti mai la est prin Caucaz si o sa descoperiti ca au preturi similare si venituri de 3-4 ori mai mici. Acolo e o rata si mai mare a evaziunii si din cauza asta "supravietuiesc".

    RăspundețiȘtergere
  3. Romanul supravietuieste adaptandu-se la venituri din ce in ce mai mici...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este, romanul a fost de cand se stie supravietuitor din punctul asta de vedere. Se adapteaza si dupa situatie, cand are bani are, cand nu... survivor man :)

    RăspundețiȘtergere
  5. spania e mai in criza decat noi, si ei supravietuiesc! e jale peste tot, nu numai la noi! dar pentru cei care stau acasa, in tara ma refer, n-au idee cat de greu e si in afara!

    RăspundețiȘtergere
  6. Evaziunea fiscala de la noi e mare deoarece au fost ani buni in ca re statul nu a facut nimic cu banii din impozite. NU infrastructura, nu transport in comun, nimic. Si Romanul sa invatat ca da banii pe impozite degeaba asa ca prefera sa nu ii dea. Daca statul ar face tot ce trebuie cu banii din impozite cred ca si oamenii ar incepe sa plateasca tot ce li se cere.

    RăspundețiȘtergere
  7. pot sa spun ca si-n Italia este la fel de greu, desi cei din tara cred ca aici sunt cainii cu colaci in coada

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa credeam si eu k in afaa sunt cainii cu colaci in coada !!!da stresul de acasa te fac sa o iei la fuga

    RăspundețiȘtergere
  9. La noi este criza de cand exista tara.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand vine vorba de Romania indiferent ca este criza sau nu, noi suntem supravietuitori oricum:)

    Avand in vedere ca pe strazile de pretudindeni vezi masini scumpe si "castele" noi prosperam, acum multi zic in legatura cu aceasta ca se fura mult...s-o fi furand dar nu avem de unde sa stim in totalitate, nu este o regula stas.

    Ma intreb peste 2 ani cat va fi pretul benzinei:))
    Numai bine supravietuitorilor, Hai Romania!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai noi suntem supravietuitori dintotdeauna si practic suntem adaptati sa traim fara bani.

    RăspundețiȘtergere
  12. Intr-adevar o problema foarte bine pusa. Noi nu cred ca vrem sa evoluam, Chiar daca multi dintre romani cel putini, sa nu zic europeni ii blameaza pe americani pentru diverse lucruri (IQ scazut in primul rand), am ajuns la concluzia ca nu este chiar asa. Ei isi doresc sa evolueze si o fac acum mai mult din inertie probabil. Unul dintre cele mai importante lucruri la ei este ca birocratia pentru majoritatea activitatilor este destul de scazuta, pe cand la noi...stiti si voi foarte bine cum este la noi.
    Un exemplu: industria de autovehicule si tot ce tine de acest lucru (calitatea masinilor, dotarile cum ar fi XENON din fabrica, geamuri electrice) au evoluat extrem de mult in ultimul timp pt ca ramaneau in urma fata de cele europene care aveau dotari mult mai bune. Cel mai important este ca preturile lor intr-adevar cum se precizeaza si in articol, sunt mult mai mici. Poate este datorita faptului ca sunt foarte multi in aceasta tara a fagaduintei.
    Oricum, noi romanii speram intotdeauna la mai bine, si speranta moare ultima...

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu cred ca se pot compara cele doua sisteme (roman si american): nici economia, nici serviciile de sanatate, nici salariile, nici contributiile pentru pensii, nici legile, nici tehnologia, nici cheltuielile nu sunt la fel. Este ca si cum ai compara ski-ul cu fotbalul, doua sporturi total diferite. Sa nu uitam ca fata de americani, noi am supravietuit crizei mai bine: la americani orase intregi si-au pierdit casele si s-au mutat la corturi, oamenii aia nu beneficiaza de serviciile de sanatate gratuite cum avem noi, sistemul de invatamant la ei este mult mai scump si asa mai departe.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!