Romanul discriminat in secuime

In acest articol ma adresez tututor cetatenilor care locuiesc in zona celor trei judete revendicate de UMDR sub forma "Tinutului Secuiesc" autonom. Dintr-o discutie avuta azi am ajuns la o concluzie interesanta cu privire la arborarea "minunatului" steag secuiesc pe institutiile romanesti din zona. Ce anume reprezinta un steag? Conform unei definitii universal valabile steagul respectiv reprezinta o autoritate, autoritate care se afla sub jurisdictia unei organizatii precum un Stat, Uniunea Europeana sau orice alta organizate la care un stat a aderat si este membru. Mi-a fost explicat ca este absolut normal ca pe fatada unei primarii sa fie arborat steagul Romaniei, administratia locala se afla sub jurisdictia statului Roman. La fel de normal este si prezenta unui steag al Uniunii Europene, acest teritoriu al Romaniei se afla sub jurisdictia organizatiei cu sediul la Bruxelles. La fel de naturala este si prezenta drapelului NATO pentru ca Romania este membra si se afla sub protectia acestei aliante politico-militare. In acest context aceasta primarie serveste interesele tuturor cetatenilor care se afla sub jurisdictia acestor trei autoritati. Dar ce are de a face pe fatada unei institutii nationale simbolul secuiesc? Primaria respectiva este sub juridictia carei autoritati secuiesti? Sau se adreseaza numai cetatenilor de etnie secuiasca?

Din punct de vedere doctrinar eu pot accepta faptul ca aici exista un stat in stat, o enclava, lucru inexistent, absolut deloc. La nivel international acest tinut nu este recunoscut din punct de vedere diplomatic si in mod automat nici nu poate fi afiliat la NATO, spre exemplu, nu este nici un cetatean secui de etnie romana sau orice alta definitie pe care doresc dragii colegi minoritari unguri. Din alt punct de vedere eu pot accepta faptul ca sunt discriminat de aceasta institutie pe criterii etnice si serveste doar intereselor secuiesti si a secuilor. Care secui? La ultimul recensamant s-au declarat doar 500 de suflete ca fiind secuiesti. Tu iti limitezi activitatea doar asupra acestor persoane? Foarte urat si discriminatoriu, in fata romanilor dar si in fata celorlalti cetateni de etnie rroma (un alt exemplu)! Eu ca roman unde iti pot accepta acest simbol secuiesc? Pe fatada unei institutii care imi reprezinta tara? Niciodata! Si o spun convins si fara cale de intoarcere! Pot sa iti recunosc acest simbol doar pe fatada unei institutii culturale proprii, care functioneaza doar sub entitatea culturala secuiasca, care este organizata conform principiilor traditionale secuiesti. Acolo poti sa iti arborezi acest simbol fara sa ma simt lezat.

In cadrul discutiei purtate am realizat inclusiv o analogie. Ce s-ar intampla daca fiecare minoritate si-ar cere dreptul de a arbora un steag pe fata unei institutii nationale? Am ajunge intr-o situatie absolut hilara, incredibil de amuzanta, tinta unor bancuri si chiar intr-o situatie care ne poate cataloga drept prostii Europei! Normalitatea nu reprezinta impunerea cu sila a unor simboluri care nu reprezinta intreaga comunitate ci numai entitatea culturala pentru care lupti. Normalitatea reprezinta toleranta fata de toti cetatenii indiferent de etnie si origine. Simbolurile sunt nationale, prezente in Constitutia Romaniei si nu in memorandumul trimis Uniunii Europene prin care exprimi ca te simti discriminat ca nu ai legi care sa iti serveasca tie interesele personale. Dar din moment ce legea reprezinta un raspuns stabilizator al democratiei hai sa facem curatenie. Fara lobby pentru autonomie si fara lobby pentru mai multe drepturi. Chiar daca principiul egalitatii primeaza drepturile tale se termina acolo unde incep ale mele!

Revenire: In Romania sunt 1,1 milioane de maghiari si au libertatea de a arbora ce vor, cum vor si unde vor! In Germania exista 8 milioane de turci dar vedem arborat pe vreo institutie nemteasca un simbol turcesc? Raspunsul e clar si sigur: NU!

18 comentarii:

  1. mereu am fost discriminati dar nici noi nu am fost mai breji decat ei. tin minte de cand eram mica, cum ii puneau parintii sa fie impotriva noastra, ii invatau de mici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fac toate astea pentru ca le permitem. Daca am fii un pic mai infipti cu ei si i-am pune la respect cu anumite lucruri nu cred ca si-ar mai permite sa faca asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca asta cu secuimea este doar o chestie de fatada scoasa in ochii presei ca sa se ascunda prin spate ..lucruri importante, au facut astia o filmare cu camera ascunsa si nu are nimeni in tinutul secuiesc cu romanii....! ca or exista si exceptii da...dar nu asa cat sa ...apara la tv!

    RăspundețiȘtergere
  4. =)) lucian tu chiar ai pus botul la filmarea aia???

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu scandalul si sunt de acord cu tine. A fost o jignire la adresa romanilor. E ca si cum te-ai duce tu in Italia, UK, Germania, SUA - whatever - capeti cetatenie si apoi inalti drapelul intr-o institutie, acolo. Ca ce chestie? Urat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu trebuie uitat ca o gramada de regiuni autonome care acum sunt state independente au inceput cu chestii din astea! Acum depinde si de statul respectiv daca vrea sa pastreze teritoriul respectiv!

    RăspundețiȘtergere
  7. eu zic sa le acordam autonomie, sa vedem ce or sa faca dupa aia....ca practic ei nu prea produc nimic si depind de noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. ^ ar fi tare distractiv, dar politicienii nostri n'au simtul umorului.

    RăspundețiȘtergere
  9. statul roman mai este interesat de acest tinut?

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt aberante pretentiile ungurilor, si asta o spun si in calitate de membru al unei alte etnii, iar ceea ce este mai grav, e faptul ca Ungaria incurajeaza intr-un mod tacit ceea ce viseaza etnicii maghiari de pe la noi. Nici o alta etnie nu a manifestat asa ceva, si sunt multe pe acest teritoriu. Traiesti in Romania atunci esti roman.

    RăspundețiȘtergere
  11. 1 luna daca as sta in zona covasna, mures cred ca as reinstaura ordinea...cum domne sa ne fie frica de niste unguri si sa nu comentam?

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce mi se pare interesant, este ca steagul asta a rasarit asa dintr-o data. Nu prea mai auzisem de folosirea sau utilizarea lui. Desigur, ideea de tinut secuiesc / secuime se vehiculeaza inca de pe vremea evenimentelor de la Targu Mures din 90'...

    RăspundețiȘtergere
  13. 1. Felicitari pentru faptul ca ai acordat importanta sfaturilor noastre si ai impartit articolul in paragrafe:
    2. In privinta discriminarii, sunt total de acord cu maniera abordata de tine in articol. Nu as putea sa dau un verdict pentru ca sunt subiectiva in privinta maghiarilor..

    RăspundețiȘtergere
  14. Pai cam asta vor distinsii domni de la UDMR, care nici macar partid politic nu este, sa rupa teritoriul celor 3 judete de la Romania si sa-l transforme intr-un stat al lor, pe modelul tinutului oferit de imparatul Austroungariei in trecut. Au fost plantati aici ca si paznici la marginea imperiului in urma cu sute de ani si au ramas cu aceeasi mentalitate.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu sunt romanca insa reactiile mi se par a fi normale. Sa vina ungurii in capitala sa vedem ce tratament vor primii :)

    RăspundețiȘtergere
  16. aici statul greseste ca le da fonduri si iei ne trateaza cu spatele, te duci la iei in oras nu te baga in seama daca vorbesti in romana :|

    RăspundețiȘtergere
  17. Ungurii au mai multe drepturi ca noi romanii !

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!