Stiu, suna foarte urat cuvantul sclavie! Nu mai exista sclavia de foarte mult timp, fiind abolita in mod oficial, numeroase organizatii civice luptand impotriva acesteia. Dar acum ramane cuvantul modern pe care il poti atat de bine interpreta incat esti in termeni legali, aproximativ.
Tocmai de am urmarit un reportaj cu camera ascunsa despre modul de angajare, plata, munca in diverse domenii. Nici eu nu am stat intr-un singur domeniu cautand mereu ceva mai bun si am vazut ca fiecare loc de munca in parte a avut alte cerinte din punctul de vedere al disponibilitatii. Dar situattia actuala te pune sa gandesti la realitatea economica din domeniul privat! Se plateste mai bine? Se lucreaza mai lejer? Se lucreaza mai mult? Este stresul mai mare? Poti ajunge la un compromis cu seful pentru a reusi sa rezolvi si o parte din problemele personale cu o zi libera acordata ocazional?
Ei bine nu este atat de roz in domeniul privat pe cat se crede si nici salariile nu sunt mari, in mare parte din cazuri. Am avut un dream job, lucram de unde doream, cu conditia sa trimit materialele pana la o anumita ora pentru a fi predate mai departe unde isi aveau rostul. Acela a fost unul, plata a fost mereu la timp, zile libere si toate cele, plus un respect din partea angajatorului fata de angajat astfel incat te facea sa te simti ca in familie.
Am avut si job in vanzari. Nu pot spune ca este greu de facut, ai mult de umblat atata tot. Si trebuie sa iti mearga mintea si gura pentru a fi convingator si sa iti poti vinde produsul sau serviciul, dupa caz. Partea cea mai proasta din joburile in vanzari este targetul, venitul, numarul minim de vanzari si asa mai departe. Departamentul de vanzari este practic cel care tine o societate privata pe linia de plutire, fara vanzari nu sunt venituri, fara venituri nu sunt salarii, fara salarii lucrezi pentru praf in vant (sau in ochi). Responsabilitatea este mare, stresul la fel de mare dar te poti adapta.
Intr-o perioada de lipsa de inspiratie si buget foarte mic pentru micile placeri zilnice m-am inrolat in fabrica, muncitor cot la cot pe o banda de productie. Abia dupa ce am ajuns practic sa lucrez mi s-a spus ca desi am o facultate terminata acel post necesita doar 8 clase pentru a fi numit apt pentru productie. Mod de munca: alert, atentie, sub stres, sub tipete de la sefii de linie, sub control de calitate, sub recomandari din partea colegilor mai vechi, sub mirosuri de tot felul la 6 dimineata. Salariul: mizer, jalnic, umilitor. In conditiile in care lucram in domeniul automotive, producand piese pentru industria auto salariul net de 540 de lei pentru norma completa realizata de 250 de piese produse zilnic, plus obligativitatea de a merge si sambata la munca pentru a atinge necesarul pentru export nu este in regula. Pauza de 20 de minute pentru a manca ceva apoi iar pe banda. Majoritatea lucrau acolo din lipsa de alte oportunitati, lipsa de studii sau motivatie sau pur si simplu din comoditate. Nici demisia nu era acceptata atat de usor, invocand motive si motive, dar tot am plecat. Iti mananci creierii si sanatatea stand mai mult de 8 ore in picioare facand aceeasi operatiune.
Mergem mai departe: domeniul restaurantelor, hotelier, bar, terase, etc. Din cate se pare acest domeniu plateste cel mai putin omului din toata Romania. In aceste domenii programele de munca depasesc lejer cele 40 de ore pe saptamana si nici nu sunt platite suplimentar. M-am trezit ca lucram in strainatate de dimineata de la 7 pana seara tarziu, zilnic. In tara, lucram de dimineata de la 8 pana seara la 10-11, fara a socoti programul de curatenie de dupa, care nu este socotit ca timp efectiv de lucru. Da, lucram 2 zile mai mult de 16 ore pe zi dar apoi aveam alte doua libere. Supriza nu a fost aici ci la salariu: a fost platit doar pe zilele in care eram prezent la munca si ala pe durata de 8 ore. Practic din 30 de zile in loc sa imi fie platite toate pentru ca se compensau una pe alta am fost platit la jumatate. De ce? Pentru ca a putut face asta. sunt altii care doresc un loc de munca, poti pleca. Imi gasesc alt fraier pe care sa il exploatez.
Sclavia moderna nu te tine in lanturi de otel cu o tinta pe spatele tau in caz ca incerci sa fugi. Sclavia moderna te tine in lantul economic, umilindu-te de cele mai multe ori cu un salariu mizer amenintandu-te cu judecati, somaj sau chiar mai rau lipsa totala de venituri. In lipsa de oportunitati majoritatea se conformeaza, ajungand sa imbatraneasca intr-un an cat altii in 2 sau chiar si 3. Nu iti place? Cauta in alta parte, alta parte fiind gasit mai greu in zilele de azi. Sau, putin mai complex, te reorientezi si iti creezi singur oportunitatile respective.
Asa este... Dar na... Trecem peste de fiecare data pentru ca trebuie sa traim
RăspundețiȘtergerede asta si dureaza 3-4 luni (intr-un caz bun) sa gasesti un job cat de cat ok. Daca ai anumite asteptari de la tine si nu esti constrans de alte situatii nu poti accepta joburi similare celor descrise de tine
RăspundețiȘtergereSe apre ca sclavia in Romania a devenit legala chiar daca nu apre in fapt asa este cam la asta se rezum amunca la patron din zilele noastre!
RăspundețiȘtergereSa fiu sincer, cu subiectivismul de rigoare, cred ca omul prefera tipul clasic de sclavie decat o sclavie care nu te strange cu lantul la propriu, te strang alte lucruri care te imping la decizii inumane.
RăspundețiȘtergereSclavia modernă poate fi combătută, dar pentru asta trebuie să existe mai multă solidaritate între semeni.
RăspundețiȘtergereSindicatele au fost distruse tocmai pentru că oamenii au început să uite că trebuie să fie solidari unii cu alții
un salariu frumusel ce ti-a permis sa faci niste credite, pentru care ai niste rate lunare maricele, te fac cel mai sclavi dintre sclavii din alte vremuri
RăspundețiȘtergeresunt cat se poate de acord cu tine. momentan lucrez in acelasi loc de mai bine de 1 an si nu am reusit sa pun la pusculita mai nimic, sistemul e foarte prost, oamenii nu mai sunt deloc apreciati pentru ce stiu sa faca, sa nu mai vorbim de studiile pe care le au. si nu cred ca doar la noi in tara se procedeaza astfel, cred ca asa se intampla pe plan mondial...
RăspundețiȘtergereDa intradevar suntem sclavi din lipsa de bani romanul face orice.
RăspundețiȘtergereCat de adevarat ! Dar ce putem face noi simpli muritori ?
RăspundețiȘtergereIn ziua de azi, la locul de munca majoritatea suntem ca niste sclavi. Muncim pe salarii foarte mici, aducem profit insutit firmelor pt care lucram... Fac exceptie posturile de conducere...
RăspundețiȘtergereSigur ca da,acum nu mai suntem sclavi,suntem lachei si pupincuristi.
RăspundețiȘtergereAtat de bine ma regasesc in cele scrise de tine! De parca am fost colegi de munca!
RăspundețiȘtergeresuper fain articolul!.Multumim
RăspundețiȘtergereSclavia moderna a venit impreuna cu criza. Cel putin in Romania.
RăspundețiȘtergereSi eu am lucrat in multe locuri unde ti se impuneau tot felul de lucruri, iar statul peste program era la ordinea zilei peste tot. Dupa 5 ani de munca la privat si vreo 6 job-uri am decis sa lucrez pentru mine si de 6 ani sunt propriul meu sef, nu e usor dar satisfactiile sunt mari.
RăspundețiȘtergereOricat de dur ar suna, oamenii au exact viatza pe care au ales-o. Cati sunt care sa-si ia viatza in maini si sa-si asume responsabilitatea, sa riste, sa munceasca pe branci. Majoritatea vor un job si atat si traiesc in iluzia ca job-ul le ofera siguranta si perspective. Nimic mai fals. Nimic nu impiedica un om sa castige multi bani si sa-i fie bine. Doar el insusi isi pune piedici. Majoritatea vor confortul unui serviciu de la 9 la 5 si apoi telenovele sau talk-showuri de tampit multimea. Ar putea sa isi imbunatateasca viata, educatia, skill-urile, etc. Dar e mult mai usor sa nu faca nimic si doar sa se vaite. Sunt sclavi nu din cauza sistemului (desi si sistemul are rolul lui destul de mare) ci in primul rand din cauza mentalitatii lor.
RăspundețiȘtergereSuntem sclavii patronilor, exista aceasta sclavie moderna despre care vorbesti alin, dar intr-o alta forma, suntem sclavii acestei societati.
RăspundețiȘtergereSuntem sclavi pentru ca nu luam atitudine...
RăspundețiȘtergere