Cartile lunii

Desi nu am mai scris despre carti nu inseamna ca m-am lasat de citit. Ba chiar am citit cateva titluri interesante si foarte atipice fata de ce am citit pana acum.

Pot spune ca am mai citit romane politiste dar nici unul nu s-a nimerit a fi roman politist adaptat unor vremuri precum secolul XVIII (18). O asemenea carte a fost scrisa de Rodica Ojog Brasoveanu si anume "Logofatul de taina", o poveste despre un slujitor al curtii lui Brancoveanu. Povestea imbina excelent mai multe planuri de actiune: conspiratia impotriva Portii Turcesti, cautarea si demascarea "Trandafirului" - cel mai eficient spion la vremea respectiva si ajutorul acordat incredibil de subtil unor tineri pentru a impiedica o casatorie din interes aranjata de domnitor cu cneazul Serbiei pentru a atrage armatele sarbesti intr-un eventual razboi impotriva turcilor.

Spre deosebire de foarte multe alte romane pastreaza secretul pentru ultima pagina, te indeamna sa citesti pagina cu pagina, poate regasesti vreun indiciu. In acelasi timp aceasta carte este un memorabil exercitiu de limba romana. Primele 30 de pagini le-am citit foarte greu pentru ca limbajul folosit este si el caracteristic vremurilor descrise, dar dupa ce te obisnuiesti descoperi practic limbajul folosit pe vremea respectiva, atat expresii cat si cuvinte arhaice care iti imbogatesc vocabularul.

Acum trecand la urmatoarea carte politista trecuta, carte scrisa de Haralamb Zinca. "Moartea vine pe banda de magnetofon" este un roman politist care imbina perioada anilor 60 si "tovarasul capitan" insarcinat cu ancheta. "Moartea vine pe banda de magnetofon" este un roman incurcat, personajul principal este un tanar capitan din Ministerul de Interne iar personajul in jurul caruia se construieste ancheta este un caracter anonim in lumea reala, un doctor in geologie care nu face altceva decat munca de birou, acasa, fara familie sau copii. Totusi povestea in incurcatura ei te indeamna sa gandesti si sa cauti tu insuti modalitati prin care sa ghicesti autorii crimelor dar si cei care pun in actiune spionajul economic de catre fosti activisti din perioada Razboiului Mondial.

Pe final voi scrie scurt despre cea mai ciudata care pe care am citito pana acum: Omul de pe insula de Jouzas Baltusis. Un scriitor de prin Estonia sau Letonia, poate chiar Lituania. Intreaga actiune se concentreaza asupra unui singur om care, dezamagit de o femeie, se retrage intr-o mlastina si isi construieste o viata de pustnic. Viata pe care o construieste atat de bine incat devine complet independent de ceea ce se numeste Stat. Viata omului se intinde pe mai multe etape istorice, incepand de la povestirile din copilarie cu Primul Razboi Mondial pana la inceperea si finalizarea celui de-al doilea Razboi Mondial, ultimul prevestindu-l trecand apoi la colectivizarea si implementarea sistemului comunist rus in tarile Baltice.

Astfel va doresc lectura placuta. A citi inseamna a fi diferit, inseamna a fi putin mai cult si mai abil, inseamna o altfel de placere pe care o simte mintea umana, fara bombardamentul mediatic de la televizor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează-mă!