Firmele de salubritate si colectarea selectiva

In ultimii ani s-au realizat numeroase campanii de colectare selectiva, sa aruncam gunoiul in ghenele potrivite si s-au facut investitii destul de mari din partea firmelor de salubritate sa acopere toate zonele si cartierele din fiecare oras. Toate investitiile realizate de aceste societati comerciale, au inceput sa mareasca progresiv facturile la salubritate tocmai cu scuza ca fiecare container ecologic a costat bani si platim pentru asa, sa fim eco.

Toate bune si frumoase, platim containerul, platim fiecare factura ca suntem cetateni cinstiti si incepem sa colectam si noi selectiv cum face intreaga Europa. Punem hartia numai in cel specializat pentru hartie, plasticul si ambalajele de plastic numai in cel pentru plastic si cel menajer ajunge doar in recipientul pentru resturi menajere. Doar am invatat de la televizor si din presa ca e frumos si civic.

Ce nu stie cetateanul de rand al fiecarui oras care are implementat un astfel de sistem este faptul ca firmele de salubritate valorifica pe bani buni deseurile reciclabile. Toate aceste firme au contracte cu fabrici sau alte societati care reprelucreaza aceste deseuri si se repun in circulatie sub forma de noi ambalaje. Pe toate aceste lucruri se primesc bani, ca doar nimic nu e gratis in lumea asta. Ceea ce este mai mult decat deranjat din partea firmelor de salubritate este ca profitul realizat in urma valorificarii nu se reflecta si in factura emisa de acestia.

De ce sa colectez eu selectiv, sa faca firma bani dar sa nu imi scada costul facturii platite la ghiseu? De ce sa faca firma bani de pe urma spriritului meu civic daca in continuare alege sa imi emita aceeasi valoare la salubritate sau alege sa ma taxeze in plus pentru ca s-a scumpit carburantul cu care alimenteaza camioanele care vin sa adune containerele? Nu mi se pare corect sa ma coste faptul ca aleg sa fiu ecologic. Atunci prefer sa arunc totul la un singur loc sa plateasca ei oameni in plus care sa faca selectarea in momentul in care ajunge la sediul lor. Daca nu imi rasplatesc mie serviciul din banii obtinuti in urma valorificarii deseurilor reciclabile sa angajeze oameni sa sorteze gunoiul. Sau sa investeaca in parcuri, pomi si estetica fiecarui oras in parte. Asa este cel mai corect, din punctul meu de vedere.

Asa cum se duce fierul vechi la centre de colectare si primesti 80 de bani pe kilogram asa prefer sa duc si hartia la un astfel de centru si sa primesc hartie iginienica in schimb, asa macar am si un folos de pe urma ei!

5 comentarii:

  1. din gunoi se catiga o multime de bani, de exemplu Prigoana, Fizz (Bogdan Croitoru) care au facut o gramada de bani, dar stii si tu cum e "gunoiul unuia e comoara altuia"

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca strict din comoditate acceptam sa nu luam noi insine bani pe 50 de sticle de plastic goale, ci pur si simplu sa le ducem la un tomberon si gata. Poate ca multi nici nu stiu cati bani si-ar lua pentru o sticla / un top de hartie. Campanie de informare, anyone? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa se obisnuieste in Romania, unii fac bani si din gunoi, pe cand altii platesc facturi din ce in ce mai mari.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevarul este ca daca nu te feresti de gunoi, iti poate aduce un profit substantial! E chiar tentanta o astfel de afacere, de gunoi nu vom scapa niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Se castiga foarte multi bani din gunoi. Eu de exemplu ajung sa dau in jur de 10-15 lei pe luna ca sa imi ia gunoiul in fiecare saptamana ( daca vine ). In orice caz la mine primaria face asta nu RER-UL, ceea ce reprezinta un avantaj, pentru ca primaria castiga bani frumosi din asta.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!