Incarcerati in numele "libertatii"

Azi voi scrie despre un subiect total diferit si voi prezenta cateva persoane care au crezut in democratie, au crezut in libertatea de exprimare si au oferit publicului larg informatii mai mult decat sensibile pentru unele persoane.

Prima persoana despre care voi scrie este Julian Assange, fondatorul celebrului site WikiLeaks, cel care a oferit zeci de mii de documente secrete si clasificate de diverse guverne care ascundeau operatiuni sau misiuni facute pentru a obtine profituri uriase si ascunse sub numele de lupta in apararea "democratiei". Pentru acest act (libertate de exprimare) a fost in topul listei de cei mai cautati cetateni de pe pamant de toate agentiile americane, europene, asiatice si transcontinentale. A oferit neputinciosilor informatia urmatoare: ce face guvernul cu banii tai!

Mai departe o alta persoana care a considerat ca o agentie americana nu face altceva decat sa adune informatii in propriul interes si nu pentru cetateni este Edward Snowden.
Ei bine acest "individ" a publicat numeroase acte si a creat o scurgere de informatii atat de sensibila incat a creat un scandal international cu privire la spionarea de catre americani a mai multor persoane publice influente atat din propria lor tara cat si din Europa. Snowden s-a ales cu mandat de arestare international si conform calculelor americane judecat pentru tradare, spionare, furt de informatii si brese in sistemul de securitate va fi incarcerat pe viata, daca nu, va primi condamnare pe cateva vieti omenesti. El a ramas mult timp intr-un aeroport, spatiu international astfel incat sa nu poata fi arestat de nimeni.

Gottfrid Svartholm Warg alias "Anakata" este fondatorul celui mai mare site, motor de cautare si sistem de torrent de timp ptp (peer-to-peer), ThePirateBay. "Anakata", cum este poreclit, un geniu matematic, l-a ajutat pe Julian Assange sa sustraga informatii de pe serverele guvernelor, fiind un hacker desavarsit. Anakata, desi avea posibilitatea, nu a trecut de sistemele informatice ale bancilor pentru a se imbogati si nici nu a spart serverele unor agentii precum NASA pentru a afla daca exista sau nu extraterestri pe pamant. El a ajutat un om sa expuna actele barbare facute de armate, agentii de spionaj si de securitate informatica. Bine, el a fost acuzat si ca a fondat ThePirateBay si a incurajat pirateria, desi el nu a facut altceva decat sa puna baza unui singur site, nu a stat el efectiv sa uploadeze filme, muzica sau carti publicului larg. Fiecare utilizator si-a asumat acest risc in momentul in care a inceput sa il foloseasca.
Acum el se afla incarcerat in Danemarca, izolat de restul detinutilor, fara acces la carti sau vizitatori, nici macar din partea familiei, avand dreptul la 9 ore pe saptamana la contact social cu restul detinutilor. Ce sa zic, libertatea de exprimare iti ofera posibilitatea unui pat asigurat si mancare moca intr-un penitenciar de maxima siguranta.

Dar cineva a spus: "It's a free market, not a free world"! (Este o piata libera, nu o lume libera).

2 comentarii:

  1. Daca nu incerci, n-ai cum sa afli daca poti mai mult :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce am citit in acest articol chiar m-a lasat fara cuvinte. Sunt persoane importante care au avut de suferit in urma a ce au facut. Totusi daca stam putin si analizam, sunt fapte care pur si simplu sunt adevarate.
    Pe partea cu torrentele este cu dus si intors. Nu stie nimeni ce sa zica, dar parerea mea ca daca era un avocat foarte bun poate reusea sa gaseaca o portita din lege care sa-l scoata din lege - sau nu.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!