Bancile si banii

De vreo 6-7 ani am inceput sa rulez si eu bani prin conturi, mi-am deschis cont bancar la banca X. Am ramas client al lor de atunci. Nu m-au suprataxat, si-au facut treaba excelent si mereu au fost mai mult decat amabili. Pentru ca sunt client vechi al lor mi-au oferit servicii gratuite sa ma pastreze alaturi de ei chiar daca rulajul banilor in ultima vreme prin contul respectiv a scazut.

Intre timp un angajator mi-a spus ca el nu lucreaza cu banca X si sa deschid un cont la banca Y. Obisnuit cu serviciile bancii X am fost surpins cand mi-au spus ca trebuie sa platesc atat pentru deschiderea contului cat si pentru card, asa e politica lor, dar banii se vor returna dupa un an de zile si un rulaj considerabil de bani. M-au pus sa semnez rapid contractele ca doar sunt standard si am timp sa le citesc acasa. Cand apuc sa le citesc surpriza cea mare: multe, multe comisioane. Comision de interogare, de retragere, de aministrare, de risc, de asigurare si altele.

Mi-am incheiat colaborarea cu respectivul angajator si am ajuns intr-un post mai bun la un alt angajator si care lucreaza cu banca Z. Am mers pregatit de orice la deschiderea acestui cont. Spre surprinderea mea nu a fost atat de groaznic. Mi-au spus de existenta unui singur comision lunar de aministrare. Mi-au dat sansa sa citesc contractul inainte sa il semnez si asa era. Nu existau alte comisioane ascunse in literele mici.

Bun, sa ajungem la subiect. Cu atatea conturi deschise si folosind doar banca X si Z am decis sa inchid contul de la banca Y. Ma intampina alta surpriza. Pentru ca nu am rulat suficienti bani trebuie sa platesc o dobanda debitoare. Bun, platesc. Pentru ca doresc sa termin relatia contractuala cu banca si sa renunt la cont si la cardul atasat mai trebuie sa platesc un comision de inchidere a respectivului cont.

Am inteles la inceput ca platesc pentru un anumit serviciu, dar cand doresc sa renunt la el de ce ma pun sa platesc cand nu il voi mai folosi? Si uite asa fac bancile bani multi pe carca clientilor, sa platim, daca tot avem un salariu nu? Ca altfel din ce vor trai si ei? Din ce isi vor cumpara afaceri si terenuri si case si apartamente si vacante din Dubai? Cah!

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic ca era bine sa precizezi despre ce banca ese vorba ca sa ne ferim si noi de ea...

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. "buna povestea" adevarul ca in Romania comisoanele bancilor sunt mai mari ca oriunde...

    RăspundețiȘtergere
  5. cam toate bancile au cate o smecherie... cand nici nu te astepti mai apare cate un comision, de care nu ai stiut si tot asa..... numa sa-ti ia banii

    RăspundețiȘtergere
  6. Toate bancile opresc comisiune...taxe..etc...trebuie sa traiasca..angajatii...dar de multe ori se exagereaza..

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!