Esti in cautarea unui loc de munca? Nimic mai simplu ai nevoie doar de un dosar de acte si multa rabdare, asta daca vrei sa ceri ajutorul institutiei publice specializate in acest sens, AJOFM (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca).
Daca esti in cautarea unui loc de munca si doresti sa mergi sa afli locurile de munca disponibile din judetul tau poti merge linistit la sediul AJOFM din localitatea ta si sa consulti listele cu locurile de munca vacante si disponibile la opratorii economici din zona!
La fiecare sediu al acestei agentii ar trebui sa existe astfel de liste cu angajarile care au loc. De ce? Fiecare operator economic are obligatia de a notifica AJOFM cu privire la locurile de munca pe care le are vacante astfel somerii dinsponibili sa poata fi contactati in eventualitatea unei angajari. Acum fiecare operator economic are optiunea de a face publicitate locului de munca disponibil si prin zeci de alte posibilitati pe care le are la dispozitie.
Tot ce vezi pe listele cu locurile de munca disponibile sunt denumirea generala conform COR precum sofer camion mare tonaj, tesator, functionar administrativ, tehnician in comert etc., numarul de locuri disponibile si un cod din x cifre al societatii respective in sistemul AJOFM si mentiunea ca pentru mai multe detalii sa cereti ajutorul persoanelor de la camera X.
Totusi, asta este partea frumoasa a povestii in cautarea unui loc de munca. Persoanele de la camera X iti vor spune ca pentru a avea acces la informatia completa gen denumirea angajatorului, adresa acestuia la care sa mergi cu un CV sau alte informatii cu privire la locul de munca pana in momentul in care nu veti prezenta un carnet de somer, indemnizabil sau neindemnizabil. Daca nu aveti un carnet de somer, indemnizabil sau neindemnizabil, nu aveti acces la acea informatie.
Daca totusi doresti sa aplici la unul dintre locurile respective de munca si alegi sa iti faci un carnet de somer neindemnizabil, pentru ca doar asta poti face in prima faza daca nu ai lucrat si ai fost concediat (nu primesti somaj in caz de demisie), ai de mers foarte mult si de batut la multe usi.
Actele necesare pentru un carnet de somer neindemnizabil:
1.Carnetul de muncă–original (vizat de Inspectoratul Teritorial de
Muncă-ITM) + xerocopie. În cazul în care nu există carnet de muncă – adeverinţă de vechime vizată de ITM până la 31.12.2010 şi adeverinţă de vechime eliberată de angajator pentru perioada de după 01.01.2011.
2. Actul de identitate copie + original
3. Certificatul de naştere copie + original
4. Certificatul de căsătorie copie + original, sentinţa de divorţ, certificat
de deces
5. Certificatul medical tip MS sau Adeverinţă medicală din care să
rezulte ca este APT DE MUNCĂ sau are eventuale restricţii medicale (de
la medicul de familie)
6. Actele de studii şi calificare copie + original
7. Fisa fiscala de la ANAF pe anul precendent
8. Adeverinta de venit pe anul precendent
9. Un dosar plic
10. Două plicuri timbrate
Adica ai nevoie de un teanc de acte dupa care ai de umblat, platit taxe, stat la usi si asa mai departe. Ai de facut multi kilometri ca sa poti deveni somer neindemnizabil. Abia atunci poti sa primesti acces la informatiile despre locurile de munca disponibile. Pentru a aduna acest dosar de acte oricum ai nevoie de 2-3 zile, timp in care exista posibilitatea ca locul de munca pe care il urmareai sa se ocupe.
Din aceste informatii poti deduce ca daca esti in cautarea unui loc de munca nu ai ce cauta la AJOFM, ei nu vor face altceva decat sa incaseze salariile de la stat si cam atat. Nu te vor ajuta in nici o clipa sa iti gasesti cat mai repede un loc de munca, sa devi un cetatean model, platitor de taxe din care sa isi ceara si ei marire de salariu.
Pe scurt daca esti in cautarea unui loc de munca cel mai usor este sa folosesti agentiile private de plasare a fortei de munca, agentiile de recrutare, platformele online de recrutare pe care angajatorii isi cauta acum viitori angajati. Un alt sfat util este sa iti desemnezi un domeniu de interes, un job pe care ai vrea sa il ai si sa urmaresti firmele care activeaza in acel domeniu, sa mergi la sediul lor si sa intrebi de angajari, doar asa iti poti incepe o cariera de succes, intr-o echipa de succes.
Cred ca e mai bine sa ne cautam singuri de lucru decat sa asteptam sa ne sune AJOFM.
RăspundețiȘtergereCred ca aproape toate locurile de munca de la AJOFM sunt expirate. Nici unul nu a mai fost de actualitate. Doar cele de la paza sunt permanent active, dar acolo e un trafic de personal ca in gara, aia au nevoie de paznici tot timpul.
RăspundețiȘtergereEu cred ca AJOFM nu mai este demult o optiune de a-ti cauta un loc de munca.
RăspundețiȘtergere