Excursie (partea 1)

Inainte de a pleca sa cutreier taramuri straine am zis ca mai acord o sansa frumusetilor naturale ale Romaniei. Zic ca sunt corect când spun a mai acorda o sansa pentru ca desi sunt multe locuri frumoase alegem zilnic sa ne batem joc de bogatiile pe care le-am mostenit de la stramosii nostri!
Am inceput acest mic concediu cu o vizita pe litoral, scurta ce e drept dar suficienta cat sa imi fac o impresie asupra lucrurilor de pe malul Marii Negre.
Cu aceeasi tristete in suflet observ an de an ca samsarii, bisnitarii si kitch-ul se inmultesc. Nu exista ocazie in care aceste lucruri sa lipseasca din peisajul romanesc, fie el montan sau pe litoral. Cei care au vizitat si alte mari sau oceane spun de fiecare data ca acolo este mai curat, atat in apa cat si pe plaja. Toti ii blameaza pentru faptul ca si-au permis un concediu in strainatate si nu au venit sa isi cheltuiasca putinii bani la firmele romanesti, sa contribuie temeinic la cresterea economica a tarii.
Tind sa le dau dreptate celor care dupa 2-3 vizite pe litoralul romanesc, raman dezamagiti si aleg sa mearga in concedii prin Grecia, Turcia, Cipru, Croatia, etc. De cazare nu ma pot plange absolut deloc. Am prins o oferta buna la un vechi prieten, m-a tratat regeste si a cautat sa nu imi fure si ultimul banut din portofel oferindu-mi tot ce i-a stat lui in putinta sa imi faca sejurul mai placut.
Dezamagirea a pornit inca de la prima plimbare prin statiune. Urmele constructiilor in paragina se mai vad greu de buruienile si tufisurile crescute din neant. Plajele se murdaresc pe zi ce trece si in fiecare dimineata as fi dus o sita cu mine sa cern nisipul de mizerie, in principal coji de seminte si chistoace de tigari.
Mancarea? Proasta si scumpa. Peste tot. Nu stiu unde au disparut bucatarii romani, de ce nu mai suntem in stare sa servim ceva omenesc si prin restauratele de pe litoral, orice in afara de shaorma, kebap si cartofi prajiti. Ah, poate ca bucatarii au disparut pe vasele de croaziera americane unde se plateste pe masura calificarii lor.
Sa vorbim si de un bazar pe litoral. Ce se poate gasi intr-un bazar? Orice! Din pacate acest orice poarta inscris pe el Made In China. Pana si suvenirurile sunt facute acolo. Nimic autentic, nimic original. In afara de acest lucru pretul este in mod evident dublu fata de chioscurile din Dragonul Rosu.
Cluburile s-au mutat pe plaja, noaptea oamenii isi fac nevoile la lumina lunii in nisip ascultând valurile cum se sparg linistite de mal. Ziua, muzica iti sparge timpanul si multimea de oameni care tipa, striga, se impiedica de picioare intinse printre cearsafuri.
Cu alte cuvinte aceasta excursie a fost o dezamagire totala iar pe viitor voi alege cel mai probabil un litoral prin tari straine.

P.S. Drumurile au fost bune, si dus si intors, pentru ca am ales rute diferite. Drumurile, chiar daca nu au fost autostrazi au fost circulabile si fara daune majore la masina.

4 comentarii:

Comentează-mă!