Export versus import versus...

Nu am inteles niciodata de ce in Romania nu s-a putut depasi valoarea ecporturilor pe cea a importurilor si de ce consumul produselor nationale este in scadere de 27 de ani la rand.
Desi, adevarat sau nu, Ceasusecu a lasat Romania cu o industrie functionala si cu zeci de uzine sa nu uitam ca multe firme au intrat in tara noastra pentru sistemul de lohn. Stiu ca mana de lucru este de calitate dar si ieftina in acelasi timp avand in vedere costul de productie din tara de origine.
Suntem o tara cu multe posibilitati dar totusi economia este intr-o crestere artificiala avand in vedere ca si deficitul bugetar este si el in crestere.
Singurul mod prin care vom putea depasi valoric exporturile fata de importuri este cresterea consumului produselor nationale. Romania produce calitate si la un pret acceptabil.
Sa facem o analogie: acum 3 ani am dat 200 de lei pe o pereche de pantofi facuti in Romania, la Suceava. Si acum ii pot purta la orice ocazie si sunt comozi si fara defecte vizibile sau talpa crapata. A fost un mic efort atunci dar daca as fi mers pe o varianta mai ieftina produsa in Indonezia, China sau Taiwan poate ca as fi cumparat o pereche de pantofi odata la 6 luni si in 3 ani as fi depasit cu mult valoarea celor romanesti. Si acum ar fi fost timpul sa imi cumpar din nou o pereche de pantofi. Adica tot import in timp ce prosusele noastre stau pe rafturi si se prafuiesc.
Alegem sa platim cu 50 de bani mai putin pe kilogramul de rosii turcesti decat pe cele romanesti dar uitam ca ale noastre au gust pentru ca pamantul nostru e fertil si rosiile noastre au gust!
Tot ce trebuie sa facem este sa ne gandim la noi, la calitatea lucrurilor pe care le purtam sau le mancam. Si asa putem face ca economia noastra sa creasca!

16 comentarii:

  1. Din moment ce in china se fabrica orice produs la un pret cu muuult sub nivelul pietei din Romania, importul va fi in floare. Cum iti explici ca in China gasesti tricou gata printat sau personalizabil de catre ei la un pret de sub 2$ cu tot cu transport? Sau la comenzi mai mari de pe site-uri de profil en-gros platesti si mai putin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt perfect de acord, eu mi-am impus sa evit cat pot de mult supermarketurile si sa merg la piata pentru alimente. Cu hainele in schimb e mai greu, chiar daca sunt produse in tara, materialele sunt tot in afara aduse. Macar incercam sa schimbam ceva, ceea ce un pas inainte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar trebuii ca Romania sa se axeze mai mult pe exporturi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi facem import si platim tva aici, ne convenea mai bine cand plateam in olanda.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu siguranta ca exporturile ajuta economia tarii

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesant articolul, multumesc pentru postare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant articolul, multumesc pentru informatie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bun articolul, eu incerc pe cat posibil sa cumpar de la romani cand ma duc la piata, dar cateodata si ei mint in legatura cu provenienta marfii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba mai mult, se umfla preturile artificial, vanzatorii romani astfel speculand "patriotismul" unora...

      Ștergere
  9. Si noi suntem cum suntem dar nici strainii nu au cele mai bune intentii cu noi...

    RăspundețiȘtergere
  10. Este foarte interesant blog-ul tau, sper sa mai postezi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-a placut articolul, sa mai postati pe aceasta tema.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!