Realitate

Ce este realitatea? Azi am stat în pat toată ziua, gândindu-mă la multe chestii filosofice şi am ajuns la partea de realitate. Neavând cu cine să dezbat acest subiect am încercat să mă conving singur şi pro şi contra asupra realităţii!
Dacă stăm să ne gândim totul în jurul nostru poate părea real dar în acelaşi timp nu!
Citisem undeva că atunci când Cristofor Columb descoperise America, deşi el se credea în Indii, băştinaşii nu au putut preveni debarcarea acestora pentru că ei nu vedeau bărcile. Explicaţia la acest lucru a venit de la un anume om de ştiinţă prin faptul că ei nu ştiau de existenţa bărcilor de o asemenea amploare, iar creierul vede numai ce cunoaşte.
Citesc în altă parte că ochiul vede tot în jurul lui dar nu percepe altceva decât culorile din spectrul vizibil, adică toate combinaţiile de culori ale unui curcubeu deoarece nu este construit pentru a le vedea şi pe restul!
Dacă toate acestea sunt adevărate înseamnă că noi vedem numai jumătate de realitate, numai lucrurile pe care le putem vedea din punct de vedere fizic şi pe cele pe care creierul le cunoaşte!
Dar ajung şi la partea următoare. Dacă am putea vedea numai acele lucruri nu ar trebui să fim undeva "way back behind caveman" şi să nu evouăm deloc?
Da, bine poţi răspunde prin faptul că fiind fiinţe raţionale, cerebrale, avem puterea de a ne imagina anumite lucruri pe care le construim! Dar dacă este să iei în considerare tezele de mai sus nu ai abilitatea de a-ţi imagina ceva pentru că nu cunoşti lucrul respectiv!
Acum întoarcem foaia
Realitatea sufletească. Ce este? Cum o putem defini şi cum o putem observa sau simţi?
La acest lucru poţi aduce diferite argumente din două categorii de persoane: clericii şi laicii! Fiecare îţi va aduce câte un argument sau câte un capitol din Biblie!
Dar, hai să luăm în considerare faptul că nu cunoaştem această carte, că nu ne-am mai întâlnit cu asemenea "sentimente" niciodată, atunci cum procedezi? Ce simţi? Este o altfel de realitate perceptibilă numai individual? Sau este o realitate a tuturor şi toţi cei din jurul tău o simt sau o pot observa?
Ştiinţa nu cred că va rezolva această enigmă cât de curând, aşa cum nu a reuşit să explice cu argumente din lumea fizicii viziunea biblică asupra Pământului.
Sunt prea multe teorii, prea multe dezbateri bazate doar pe suspiciuni, presupuneri şi absolut nimic concret. Dacă ar fi să ascultăm numai o sinfură parte, extratereştri există numai că nu în forma pe care ne-am imaginat-o şi cum nu ştim cum arată nu îi putem vedea! Dacă o luăm pe partea cealaltă a realităţii noi suntem aici pentru că Dumnezeu ne iubeşte şi dacă ar fi să-i ascultăm şi pe cei mai necredincioşi dintre necredincioşi realitatea suntem noi înşine şi o construim în fiecare minut aşa cum dorim noi să arate.
Şi aici vreau să ajung! Realitatea are o formă infinită de a se arăta, sau mai degrabă aproape 7 miliarde, deoarece ne apropiem rapid de acel prag (chiar dacă Europa îmbătrâneşte şi SUA nu mai face copii, vin chinezii din spate)! De ce şapte miliarde (7)? Păi pentru că fiecare dintre noi într-adevăr îşi construieşte realitatea pe care şi-o doreşte, realitatea în care el trăieşte (individul) şi realitatea pe care a cunoscut-o de când a tras prima gură de aer în plămâni!
Pe lângă acest lucru, există posibilitatea (evident) de o realitate inconştientă, înmagazinată în subconştientu creierului nostru, pe care numai vreun doctor Freud o poate descoperi deoarece noi nu avem asemenea abilităţi psihice!
Tu ce crezi? Ce este realitatea pentru tine? Un vis? Ceva palpabil sau ceva ce poţi simţi? Un "sentiment"?
Fii liber să răspunzi la această întrebare! Dacă doreşti o introduc în completarea articolului prin via x-ulescu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează-mă!