România, încotro?

Târziu în noapte, folosesc Yahoo Messenger pentru a discuta anumite idei cu un bun amic al meu. Are idei foarte multe şi este deschis la orice discuţie. Va deveni blogger sau cel puţin aşa vrea deci va împărtăşi ideile sale şi cu voi, dar până atunci subiectele din această seară au fost realitatea şi criza în care ne aflăm!
Nu despre criza economică este vorba, ştiu că despre asta s-a scris şi s-a citit mult iar lumea este sătulă de subiect. Criza spirituală adâncă în care ne aflăm la momentul de faţă!
Iniţial vorbeam de anumite alegeri, candidaţi, preşedinţi şi el îmi spune că ar fi bine dacă Parlamentul European ar desemna pe cineva din afara României să ne guverneze ţărişoara o vom duce mai bine! Nu sunt de acord cu el deoarece noi, românii, avem experienţe asemănătoare în trecutul istoric. Aici mă refer la perioada fanariotă, când anumite persoane se credeau şefi peste ţăranul român şi au încercat să îl stoarcă de bani pentru a o duce ei bine.
Consider că acest unic exemplu este suficient pentru a exprima teama unei guvernări din afara graniţelor noastre. Chiar dacă ei o duc bine la nivel de corupţie, cel puţin aşa zic rapoartele lor, dacă ar fi să vină, ar băga pe uşa din spate multinaţionalele lor, ar aduna câteva căruţe cu bani iar apoi şi-ar strânge şatra şi ar pleca la dracu' să îi cheltuie!
Dar până la urmă ajungem la următorul punct: noi de fapt şi de drept ce vrem?
Şi de aici ni se trage criza spirituală şi nu cea economică.
Din punctul ăsta de vedere trebuie să îi dau dreptate, nu ştim ce vrem să facem! Ba vrem să migrăm cu toţi prin Spania şi Italia iar cei mai rromani în Franţa, ba vrem o schimbare la putere, ba ne schimbăm din nou viziunea politică, ba mai bine înghiţim şi aşteptăm vremuri mai bune, dar prea puţini au curajul să se ridice, iar cei care o fac sunt puşi cu botu pe labe de către prostimea formatoare de opinie!
De aici poţi deduce că România se împarte în trei mari categorii şi una mai micuţă, aşa de numai zero virgulă zero şi ceva la sută!
Prima categorie este a acelora care vor să plece cu nerăbdare să culeagă măsline şi portocale sau să şteargă vreo babă la cur prin ţările mai vestice, exceptându-i pe cei care deja au plecat!
A doua categorie este a acelora care sunt nevoiţi să rămână pentru că nu au altă opţiune viabilă sau aproape de realitatea lor, apropo de realitate.
A treia categorie este a acelora care fac jocurile, manipulează şi
culeg laurii şi banii aferenţi.
Cea de-a patra categorie, cea mai mică dintre ele, este formată din oamenii care vor să schimbe, să rămână în ţară şi să se luptele cu morile de vând în speranţa că vor reuşi să îşi atingă scopul, acela de a produce o minimă schimbare!
Următoarea chestie a fost: Băi, dar până la urmă aveam nevoie şi de o asemenea criză, face parte din ciclul vieţii. Dacă nu ar fi fost poate că ne trezeam din somnul moştenit de la comunişti şi ne loveam de ceva mai groaznic. Mereu vrem mai mult dar nu ştim ce anume! Noi ne-am căutat-o singuri cu lumânarea şi acum ne primim recompensa pentru bunele noastre intenţii!
Păi până la urmă să ne fie ruşine pentru că dacă te uiţi şi aici îţi dai seama că are dreptate şi el!
Mare lucru este şi cu sprititualitatea asta a românilor. Să nu îndrăzneşti să-i spui că-i prost că se supără, poate te şi bate dacă simte nevoia brutală de a se apăra de acuzaţie. Românul e român şi-n şanţ dar cerşeşte ajutor de la toată lumea pentru că nu ştie cum să-şi cultive grădina!
Deci, care este soluţia ieşirii din criza asta spirituală?
Mergem la şcoală? Nu are rost, tineretul nu se arată interesat!
Ne lovim cu capul de pragul de sus să ne învăţăm lecţia? Suntem prea orgolioşi pentru a recunoaşte că am greşit!
Facem o nouă revoluţie? Am avut una şi am ajuns aici, încă una nu ar rezolva problema!
Redeschidem fabrici şi începem o nouă producţie în masă? Normele Europene de Mediu nu ne permit pentru că ne-am vândut atmosfera altor ţări mai industrializate!
Nu văd altceva decât o ieşire pe uşa din spate, şi când intrăm pe intrarea principală să o facem cu ideile puse bine pe hârtie să ştim că nu o vom mai da în bară!
Dar până atunci vă las să găsiţi acea uşă din spate, poate îmi spuneţi şi mie unde este pentru că aş avea nevoie de un restart la tot sistemul ăsta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează-mă!