Jandarmeria. La zid!

Ciocan si Nicolvala

Protestele, miscarile violente si huliganismul din ultima perioada din Bucuresti au pus Jandarmeria Romana pe miscari serioase de trupe si gasirea unor solutii strategice cat mai bune pentru mentinerea ordinii si linistii publice. Din cate am urmarit filmari gasite pe internet protestele violente au fost provocate de tineri, majoritatea pana in 30 de ani care nu au ce face mai bun in alta parte incercand sa se incalzeasca cu o bataie buna. In acelasi timp Jandarmeria este Ciocanul folosit de Guvern pentru a tine sub control toate manifestatiile din pietele bucurestene. Jandarmeria nu este numai Ciocanul ci si Nicovala pentru ca desi ei fac cordoane de siguranta si se straduiesc sa tina lumea calma fara a se ajunge la alte violente huliganul arunca in ei cu ce prinde in mana: bolovani, sticle, pietre din pavaj, bucati de gard si multe alte obiecte intalnite pe strazi.

Pe cine dam vina?

Ei sunt si cuiul batut de Ciocan pe Nicovala pentru ca instructia infernala si brutala ii programeaza la violenta absoluta in momentul in care se da liber la retineri. Desigur, ei sunt pusi la zid de media pentru ca bruscheaza si oameni nevinovati in marsul lor spre protestatarii violenti dar nu ei trebuie trasi la raspundere direct. Asta sunt programati sa faca inca din scolile de subofiteri si ofiteri. Cine trebuie pusi la zid pentru brutalitatea lor sunt instructorii si comandatii lor pentru ca ei stau la butoane si spun: "dati in ei pana obositi, vrem curat pe strada si dubele pline". Intr-adevar asta nu explica de ce unii nu inteleg si fac abuz in serviciu pentru ca au cagula pe fata si bastonul sau gazul lacrimogen in mana. Jandarmii trebuie respectati si ei vor respecta cetateanul atata timp cat nu este atins, nici macar din joaca. Daca este atins intra in actiune "ultrajul impotriva bunelor moravuri" si e cam greu sa scapi. Punctul urmator este faptul ca un jandarm, fie el cu scut sau fara, in momentul in care un protestatar cere ajutorul unei ambulante acesta e obligat sa ceara prin statie asistenta medicala comunicand punctul unde se afla cererea de asistenta si nu sa stea sa priveasca fara interes la cel intins pe asfalt asteptand sa vada ce se intampla in momentul urmator. Am vazut multe imagini care afisau tocmai aceasta stare generala de dezinteres in randul jandarmilor care priveau fara mila pe cei afectati de gazele lacrimogene, de agitatia provocata in miscarea brusca a fortelor de ordine sau chiar de vatamarile suferite in timp ce erau legitimati.

Fara cenzura. Libertatea presei 

Ultimul punct este referitor la relatia cu presa. Dupa cum se stie si se invata chiar in ciclul claselor primare si anume in clasa a IV, la educatie civica, Mass-Media este a patra putere in stat (neoficial) iar bruscarea, cenzurarea ei pe nedrept, blocarea filmarilor unor televiziuni publice numai pentru a ascunde violentele ce se desfasoara in spatele cordonului pot fi taxate grav de legea nationala dar si cea internationala cu privire la drepturile omului. Libertatea presei e garantata de Constitutia Romaniei si prevazut in articolele 30 si 31 (libertatea de exprimare si dreptul al informatie). Jurnalistii sunt oamenii neutrii (sau ar trebui sa fie) care informeaza restul populatiei despre un eveniment, despre o actiune sau manifestare publica. Actiunile avand loc in strada presa nu poate fi blocata si are acces pe fiecare centimetru patrat al caldaramului ca doar de aia suntem platitori de taxe!

Inapoi la scoala

Acum spun si jurnalistilor ceva, ca tot faceau apel sa se faca publice numele celor care au fost arestati si s-au gasit asupra lor obiecte periculoase gen lanturi, cutite, chibrite si asa mai departe pentru a fi verificati de ei: daca persoana arestata nu are functie publica si nu este platita din bani publici si nu detine titulatura de demnitar atunci orice autoritate nu are drept de a divulga sau a face public numele fara a avea in prealabil un ordin judiciar. Constitutia Romaniei spune la articolul 26 alineatul 1 ca Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata. Un motiv suficient de puternic incat Jandarmeria sa nu faca publice numele scrise in procesele verbale. Persoanele arestate pot sa isi dea acordul ca numele sa le fie dat public dar fara un consimtamant acestea nu pot fi facute publice deoarece violeaza dreptul la intimitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează-mă!