Etica

Etica
Zilele trecute am participat la o conferinta de presa urmata de o intalnire cu un demnitar din cadrul Parlamentului. Se stie foarte bine ca in Sfantu Gheorghe sunt si maghiari astfel si ei au ziar in limba maghiara si sunt informati cu privire la noutatile din localitate si cum merg lucrurile la nivel national. Cum este obisnuinta conferintele incep deobicei in limba maghiara jurnalistii de aceasta etnie fiind mai numerosi decat cei romani. Dupa partea in limba maghiara incepe in limba romana. Asa cum este etic jurnalistii romani vin la conferinta la ora anuntata oficial si participa cuminti si in timpul discursurilor in limba maghiara fara sa afecteze bunul mers al conferintei si informarii de presa. Nu se misca, nu fac galagie si nici nu butoneaza telefoanele incercand sa acopere timpul pana la partea in limba romana. Dar asta se opreste aici. In timpul conferintei in limba romana cei din presa maghiara incep si se foiesc, se plimba, intra pe usi, ies, butoneaza, vorbesc intre ei, rad, tasteaza, se plimba, raspund la telefoane si mai fac din cand in cand cate o interventie glumeata pentru a intrerupe firul discursului si pierzand foarte usor linia de comunicare cu cei care sustin informarea de presa. Pai e etic bai nenorocitilor? Daca eu, roman, stau si nu iti deranjez scrisul si nu produc sunete sa se inregistreze pe reportofon sa poti sa iti asculti in redactie inca odata conferinta tu de ce dracu faci asta? Nu ai educatia de baza primita acasa? Nu ai putina etica? Deontologie? Bun simt? Eu inteleg ca sunteti majoritari aici dar respectul reciproc lipseste total, lipseste cu desavarsire, lipseste si asta ma deranjeza incredibil de mult. Sunt atat de iritat de aceasta lipsa incat va spun ca meritati sa va pierdeti locul de munca! Sincer si fara ocolisuri. Meritati sa ramaneti fara paine sub bot pentru ca nu sunteti in stare sa acordati un minim de respect. Si ne mai plangem ca societatea in care traim este defecta si nu stim cum sa o indreptam si nimeni nu face nimic. Este simplu, foarte simplu! Schimbarea incepe de acolo, de la respect. Respect pentru sine, resprect pentru cei din jur, respect pentru mediul in care traiesti. Aici sunt vizati si cei de la Haromszek, Hirmondo, SepsiRadio si ceilalti dobitoci care o fac pe jurnalistii ici si colo si care se considera indreptatiti sa se comporte ca niste nerusinati in presa demonstrand ca nu sunt cu nimic mai buni decat restul.

4 comentarii:

  1. Uh, nu spun ca nu ai dreptate. Doar ca lor li se pare pierdere de timp sa mai citeasca si acest articol.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am facut etica in facultate si desi multi spun ca e nefolositoare, eu zic ca este de baza in afaceri

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa discutam cu cei care sunt nemultumiti de activitatea muncii noastre si sa recunoastem ca cerintele si necesitatile lor sunt mai importante ca ale noastre

    RăspundețiȘtergere
  4. Pacat ca se intampla asta. Poate ar fi o idee ca prima parte a conferintei sa fie in romana iar a doua in maghiara? Daca s-ar observa acelasi comportament atunci nimeni n-ar trebui blamat. Dar cine stie, probabil ca o astfel de evolutie a conferintei nici nu este posibila daca maghiarii sunt mai numerosi.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!