Medicamentele nu sunt bomboane

Ma inrolez si eu armatei de oameni care dau sfaturi si incearca sa atraga atentia asupra unor lucruri critice din viata noastra de zi cu zi, viata romanilor. Cu ce sa incep? Incep prin a spune ca romanul este obisnuit sa se trateze dupa ureche cu tot feluri de leacuri si incepem sa luam medicamente dupa vocea tipei din reclama sau atractivitatea ei si modul de prezentare a medicamentului in pauza publicitara. La fel, din comoditate, avand in vedere ca sunt noi reglementari in domeniul medical si nu poti fi primit numai pe baza de programare omul nu asteapta dupa medicul de familie cand ii este mai simplu sa mearga la farmacie si sa intrebe de medicamentul x si y si sa cumpere cateva tablete, un blister, o cutie intreaga sau sticlute intregi de siropuri ca doar nu ii face degeaba reclama si sigur nici vecinul x-ulescu nu mi-ar face o recomandare gresita in tratarea unei boli oarecare. Ce este dureros este faptul ca foarte multi parinti aleg sa isi trateze copilul dupa ureche, sa puna singur diagnosticul de "raceala", "gripa", "sinuzita", "bronsita", etc. Recunosc, eu personal nu merg la doctor dar nici nu iau medicamente. Mai bine crap de durere decat sa inghit un pumn de pastile pentru a ma simti mai bine. Ca sa dau si un exemplu in acest sens va spun ca am suportat dureri timp de o saptamana pana sa fiu intr-un final operat pentru ca nu vroiam sa iau nici macar un simplu calmant numit algocalmin sau vreo aspirina. Decat cu mai bine fara. Sunt impotriva automedicatiei. Un doctor nu a terminat degeaba o facultate, nu isi are doctoratul pus in rama numai de dragul hartiei si nici nu sta in cabinet cu nasul in carti de specialitate numai pentru ca nu ii place beletristica. El are calificarea de a da un diagnostic si un tratament adecvat in aceasta masura. Nu poti sa iti servesti copilul cu medicamente ca si cum acestea ar fi bomboane. Eu am un verisor care iarna de iarna inghite 20-30 de tablete de antibiotic atunci cand este racit pentru ca se poate gasi fara reteta in farmacie si nu este nevoit sa stea la medic ore in sir la usa asteptandu-si randul. Desi stie ca dozajul si frecventa cu care le administreaza vor creste tot nu renunta pentru ca este mai comod. Sunt lucruri grave si care incep sa iasa de sub controlul si asa slab al autoritatilor. Nu exista reglementari clare in domeniul medicamentelor si accesul populatiei este destul de mare la foarte multe categorii. Eu personal as elibera fara reteta tablete de alcocalmin, aspirina si furazolidon, eventual si suplimentele de tip vitamine. Atat. Restul fara reteta nu parasesc farmaciile.

Mai multe informatii despre aceasta campanie poti afla de aici.

O campanie sociala in colaborare cu Blogatu.ro si BlogAwards.ro!


“Un studiu efectuat in luna martie a anului 2012 ne spune ca mai mult de jumatate dintre parintii intervievati au administrat medicamente copiilor fara a merge in prealabil la un consult medical si fara a constientiza pe deplin riscurile la care ii supun pe cei mici.
Nu administrati medicamente copiilor fara a merge la un consult medical – acesta este mesajul nostru, la care va puteti gandi de fiecare data cand cel mic se imbolnaveste.”


7 comentarii:

  1. Majoritatea parintilor considera ca fac ceea ce trebuie atunci cand administreaza copilului fel de fel de medicamente doar pentru ca si ei le-au incercat (gen algocalmin, fervex, paracetamol) insa ei trebuie sa inteleaga ca nu sunt medici, nu pot sti cu siguranta ce are copilul. Un consult de specialitate trebuie de fiecare data!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sustin initiativa, adiministrarea de medicamente "dupa ureche" poate avea consecinte grave, mai ales pentru copii. Chiar daca efectele nu sunt vizibile imediat orice medicament are efecte secundare ce pot perturba asimilarea corecta a vitaminelor si functionarea normala a organelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. O campanie foarte buna care ar trebuie sustinuta de mai multi oameni.

    RăspundețiȘtergere
  4. o campanie de bun augur. ar trebuii sa existe cat mai multe astfel de initiative..

    RăspundețiȘtergere
  5. Consumul excesiv de pastile dauneaza in mod clar sanatatii. Daca ii dai unui copil antibiotice pentru orice raceala, atunci el va dezvolta un sistem imun la antibiotice. Sustin campania "nu luati medicamente dupa ureche".

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sunt pro campania nu luati medicamente dupa ureche. La noi toata lumea este doctor, fotbalist, mecanic si alte cele. Cand vine vorba de sanatatea ta mi se pare foarte important sa te lasi pe mana unor oamenii care si-au petrecut o mare parte din viata invatand organismul uman si care stiu mai bine decat tine ce trebuie sa iei sa te faci bine. de ce se mai mira lumea ca nu mai au efect antibioticele dupa ce o viata intreaga au tratat fiecare durere de masea sau cap sau o mica receala directt cu antibiotic?

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!