Raport de conferinta

Competente, abilitati si aptitudini in administratia publica
Hotel Rina Sinaia
In ultimele 4 zile am participat la o conferinta studenteasca din domeniul administratiei publice si s-au prezentat si dezbatut probleme socio-culturale, manageriale si alte domenii foarte interesante in cadrul unui grup de studenti din toata tara. Cluj, Iasi, Bucuresti, Satu Mare chiar si un reprezentat din Sfantu Gheorghe. Studentii din orasele de mai sus au depus un real efort ca acest program finantat de Uniunea Europeana sa fie un succes. Scopul conferintei a fost de a afla parerea studentilor fara de administratia publica, fata de competentele necesare din administratia publica dar si modul in care pot fi dezvoltate programe de masterat in domeniu tocmai ca acesti studenti sa fie foarte mobili pe piata muncii si sa fie bine pregatiti in domenii diverse. Chiar daca suna ciudat public-privat sunt incredibil de multe posturi ce pot fi ocupate de un licentiat sau masterand in admnistratia publica. Poate ca pe alocuri am un gust amar datorita unor metode ciudate de evaluare a proiectelor. Bineinteles exista posibilitatea si unei interpretari gresite din partea mea si defapt sa nu am dreptate de nici o culoare si sa fiu vinovat de esecul in cadrul primei iesiri in fata publicului.

Acum sa fac precizarile sociologice asupra acestui aspect de conferinta pentru ca am fost pus in fata multor situatii ciudate. Sociologic vorbind chiar a trebuit sa fac fata unei provocari ciudate si neintalnite pana acum. Ca si reprezentant al facultatii din Sfantu Gheorghe am fost singur. Insotit de 3 profesori dar una este cand ai si colegi de la facultate, colegi cu care esti familiarizat si poti sa faci diverse activitati si sa umpli timpul liber. In cadrul conferintei au fost 4 grupuri sau "bisericute". Fiecare oras cu grupul lui si cu o interactiune minima intre ei. Pot sa declar o reusita sociologica faptul ca am reusit sa ma integrez in 3 din cele 4 grupuri. "Bisericuta" clujeana pare ca este o casta inchisa care nu prea accepta "outsideri" si cu greu poti vorbi sau impartasi idei cu ei. Experiente placute am avut cu grupul de la Bucuresti, de la ASE. Studenti foarte deschisi, comunicativi si fara prejudecati. Am putut discuta cu ei despre multe teme, mi-au acceptat compania si nu am fost tratat ca un om din afara si sa fi purtat numai discutii din politete sau superficiale. Din contra, am discutat de la subiecte din cadrul conferintei pana la altele mai din alte domenii sau de natura personala.

Urmatorul grup de interactiune a fost Iasi. Tineri foarte simpatici. (Imi place accentul si desi mi-ar placea sa il pot reproduce in totalitate sunt mult prea ardelean sa ma pot adapta asa de repede.) Studentii ieseni au venit in principiu cu temele facute, multi dintre ei participanti la editiile anterioare ale conferintei si foarte zambitori mereu.

Nu vreau sa fac diferente intre cele 3 grupuri dar cel din Satu Mare mi-a oferit intr-o singura seara placerea din celelalte 2 petrecute acolo. Am vorbit ca niste prieteni de o viata, am ras, am dansat si ne-am pozat mai ceva ca in revistele mondene. Un grup foarte dezinvolt dar parerea mea subapreciat de restul colegilor de conferinta tocmai datorita faptului ca sunt dintr-un punct nordic si mai putin cunoscut fata de restul.

M-am integrat, am socializat, am invatat de la fiecare cate ceva, am legat prietenii si m-am intors acasa cu noi dileme. Dileme care urmeaza sa le descurc pe masura ce voi fi in stare sa le pricep pe deplin.

Cresterea calitatii programelor de masterat in administratia publica
Foto: Mariana Farcău
Multumesc celor din staff-ul de organizare, profesorilor din cadrul conferintei pentru discutiile fructuoase avute in timpul workshop-urilor dar si in afara acestora si multumesc tuturor care mi-au acceptat compania si nu m-au lasat singur, ca un "outsider" in cadrul conferintei.

9 comentarii:

  1. Ma asteptam sa fie mai dezinvolti clujenii! :)
    Ma mandresc cu bucurestenii, pe ieseni ii stiu si eu de vorbareti si sociabili, iar prin nord n-am prea fost, dar tare as merge dupa ce am citit asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie bucurestenii mi se par ciobanasi asa..arfe..astea

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer eu nu inteleg de ce pun unii accent pe zona/orasul de unde esti. Fiecare oras are si oameni ok si unii mai putin de treaba, nu trebuie sa generalizam.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e Mihai, dar sunt totusi niste lucruri specifice zonei, sau poate doar niste mituri. :)
    Din punctul meu de vedere, cea mai "nervoasa" ardeleanca poate fi cea mai "blanda" olteanca si tot asa.
    Da, pana la urma e vorba de zona si nu de oras.
    Capitala o taiem de pe lista, are din toti cate putin. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie bucurestenii mi se par putin mai altfel ca sa nu ajung acum in polemici cu bucurestenii

    RăspundețiȘtergere
  6. Ba, adevarul e ca sunt "basinosi", cum se zice, "capitalistilor", dar sunt de treaba. Eu, sincer, nu am gasit unu' sa nu fie de caterinca, dar sa nu-i calci pe coada.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu siguranta sunt multe posibilitati pentru un masterand in administratie publica. Dar ceea ce ma deranjeaza pe mine este modul in care se stribuie posturile. Inca se merge pe pe principiul P.C.R. - Pile, Cunostine, Relatii. Din cauza asta, cei intr-adevar buni aleg sa lucreze in mediul privat iar in administratia publica ajund tot cei incompetenti...

    RăspundețiȘtergere
  8. M-ai facut curios, cum poate sa arate o conferinta studenteasca pe tema administratiei publice. Am facut si eu know-how transfer dar cu profesori, nu cu alti studenti.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!