Istoria noastra

De foarte multe ori am spus ca istoria este baza culturala a unui om, mai ales istoria nationala. Din moment ce cunosti istoria propriei tari atunci te poti bate in piept, discutii sau dezbateri cu oricine de peste hotare sau chiar din cercul tau de prieteni. Sunt ingrozit atunci cand aud in jurul meu discutii puerile despre subiecte absolut neinteresante precum poze pe facebook, pinterest, 9gag sau orice alt gen de site de socializare. Am ajuns sa ne barfim intre noi si sa ne comentam pozele de parca sunt lucruri extraordinare. Stiu, pozele sunt dovezi ale faptelor sau existentei noastre, impartasim frumusetea si cu cei din jur dar imi place sa ma limitez la a le vizualiza, comenta pe loc si atat. Nu vad un subiect de discutie interesant intr-un bar spre exemplu. Daca intrebi tineretul pe strada foarte multi nu vor stii sa spuna cateva lucruri esentiale din istoria noastra si daca intrebi de vreo carte iti raspunde ca are mama in biblioteca sau mai rau... nu a deschis nici macar o carte bucate.
Tind sa cred ca incet, incet si sigur ne prostim din ce in ce mai tare. Nu mai citim nimic si lucrurile banale devin dintr-o data subiecte iesite din comun. Incepem sa ne pierdem identitatea noastra nationala, incepem sa uitam adevaruri istorice si alegem sa ignoram pana si ziua de azi.
Din punct de vedere economic nu este o situatie chiar roz dar acest lucru nu inseamna ca nu merita sa citesti o carte sau un articol interesant.
Nu vreau sa fac pe lupul moralist dar de ce considera omul de rand un subiect extravagant un accident si nici macar nu citeste titlul vreunui articol istoric.
Bine, poate ca exagerez putin dar tot nu sunt convins ca ne aflam pe drumul cel bun. Tineretul nu este motivat si cei mai multi isi pierd copilaria in gadgeturile electronice lansate pe piata. Decat sa iti pui copilul in fata televizorului sau sa stea nelimitat in fata unui calculator mai bine ii dai o carte in mana, fie ea de istorie sau simpla literatura. Dezvoltand cultura personala poti dezvolta mult mai usor si imaginea tarii.
Am vizitat foarte multe locuri din strainatate si am observat ca oamenii nu cunosc lucruri interesante si considera Romania un fel de groapa de gunoi, spatiu de plecare al tiganilor si taramul hotilor si oamenilor corupti. Nu stiu nimic despre istoria sau cultura noastra si ce este si mai rau este ca foarte multi dintre cei plecati sunt la fel de necunoscatori si nu pot controla situatia.
Azi cand spui "Romani celebri" foarte multe persoane se gandesc la vedetele autohtone, pseudovedete care apar la TV si nu isi lucreaza putin mintea la personalitati precum Ion Antonescu, I.C. Bratianu, Iuliu Maniu sau Nicolae Iorga. Nu pot indica scriitori romani arhicunoscuti in literatura universala iar versurile din manea sunt mult mai cunoscute decat o strofa din Eminescu, Arghezi, Blaga sau Stanescu.
Istoria noastra o scriem noi si o vor citi urmasii nostri peste zeci sau chiar sute de ani. Am blamat fapte istorice in scoala si am zis ca noi suntem mai buni dar in mod concret dovedim contrariul. Consideram democratia ca pe o sursa infinita de modalitati de a comite ilegalitati si libertatea de exprimare prin jigniri continue la adresa celor din jurul nostru.
Cine va citi istoria noastra va spune ca suntem vinovati de propria soarta. Cine scrie istoria noastra o face in sila si ne priveste ca pe niste gandaci: inapoiati, rezistenti la intemperii si daunatori mediului. Ne pierdem identitatea in favoarea lucrurilor banale si ne prostim in fata calculatorului pe messenger fara a cunoaste un algoritm matematic. Ne stergem viitorul cu "romanii celebri" si prezentul cu jugul democratic impus.
Sec! Nu degeaba spune cineva ca rusinea, respectul si bunul simt au murit odata cu comunismul.

Un comentariu:

Comentează-mă!