Cursa nebuna spre normalitate

Facand abstractie de la persoanele din "high-life"-ul romanesc putem observa pe strazi cursa nebuna a omului de rand spre normalitate. Cu toate ca statisticile spun ca majoritatea romanilor cred despre majoritatea romanilor ca sunt prosti fiecare dintre noi incearca sa se apropie cat mai mult de un anumit standard de normalitate. De un anumit standard de viata dictat de viata omului simplu de peste granite. Niciodata nu a fost mai greu pentru romani sa se adapteze la situatiile economice si politice de pe plan mondial ca in acest an. Anul acesta, 2013, desi anuntat un an al marilor succese din partea guvernului va fi anul cu cele mai mari eforturi de supravietuire si de aliniere cu restul populatiei din cadrul Uniunii Europene. Anul acesta a inceput cu loviri la adresa romanilor, cu denigrari si cu campanii menite sa ne tina in tara, sa nu "invadam" piata muncii din 2014, an in care se ridica restrictiile de munca aplicate tarii noastre. Iarna trece si ne vom lupta iar cu gropile din drumurile noastre nationale, asta pentru ca autostrazile sunt inca un vis frumos la noi. In 23 de ani nu am reusit sa facem un drum care sa strabata tara dintr-o parte intr-alta. Ne-ar fi fost mai bine tot noua, economic vorbind. Romanul de rand se zbate in mizeria de carciuma din colt, pentru ca nu are bani suficienti sa isi duca nevasta ca orice alt om civilizat la restaurant, sa petreaca impreuna cu familia iesind la o pizza, alege sa isi innece amarul intr-o vodka ieftina si sa uite de usa nevopsita pe care o descuie in fiecare seara venind de la servici. Romanul de rand alearga spre normalitate fiind hranit numai de speranta, pentru ca politicienii nu le ofera altceva decat promisiuni, minciuni si angajamente uitate din primul minut calcat peste pragul Casei Poporului. Romanul de rand alearga dupa normalitate, tanjind la o viata linistita si fara probleme precum a occidentalilor, la o viata in care pot spune ca si-au achitat facturile si le-au ramas suficienti bani pentru a cumpara mancare si a-si satisface miciile vicii pana la urmatoriul salariu. La noi nu se intampla asa, noi ne calculam pana si ultimul banut in incercarea disperata de a ne ajunge macar pana la sfarsit de luna. Ne platim ratele in limita supravietuirii si fugim de datorii. Anul acesta, 2013, se anunta la fel de secetos cum a fost cel de anul trecut, agricultorul este ingrijorat, nu mai putem produce nici cat sa ne acoperim costurile de productie. Si cand ne gandim ca toate acestea au inceput de la un singur om, toate relele se trag de la cel care a anuntat democratizarea Romaniei, om politic care a gestionat eronat resursele bogatei noastre tari, om care obliga tanarul sa fuga departe de tara sa, om care obliga pensionarul sa isi vanda si ultima bucata de batista din buzunar pentru a-si asigura medicamentele, om care obliga copii sa invete in scoli uitate de lume, om care ne-a departat de normalitate, normalitate de care dorim sa ne apropiem dar am ajuns sa fim fundul Europei.

15 comentarii:

  1. Am ajuns sa fim o mica pata pe harta si numele tarii noastre sa fie rostit cu dintii stransi. Ceilalti ne vad, datorita unor exemple, niste lichele si nu ne vor in tarile lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil in 2013 vom avea o crestere economica foarte anemica, dar care o sa fie insuficienta. In schimb, preturile utilitatilor o sa sa sara in aer.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tind sa te aprob si sunt total de acord cu tine, romania a ajuns mai de graba o fabrica a viselor si promisiunilor ce nu se vor realiza niciodata, si daca incerci sa faci ceva util si bun pentru semenii tai si la cei la care ti atat de mult, esti considerat un tradator, hot, si primesti sanctiuni ca deh, asa'i in romania, fa bine ca sa primesti rau...fi rau ca sa o duci bine :) cam asa se traduce RO-MANIA. Iar in privinta infrastructurii, mai avem de sperat mult si bine taica :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu inca sper, de cativa ani, de cand am realizat... Dar cred ca in zadar...

    RăspundețiȘtergere
  5. Oribil dacă o zi îți dai seama că lucrurile bune pe care le-ar aștepta de la 2013 nu a venit. Poate că nu ar trebui, dar că aceasta vine la noi, dar trebuie să facem pentru noi să vină să-l: D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Stiri Cugir oricum nicio crestere economica nu te ajuta pe tine ca si cetatean, noi suntem facuti pentru a plati pentru prostiile altora. Atat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa se intampla cand toata lumea cauta sa traga cat mai mult in folosul propriu. Ma refer la cei de la putere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oare e normal sa mai crezi in minciuni? Nu stiu, eu nu mai cred, doar sper ca candva ceva se va intampla! Ce? Nu stiu, poate va intra cineva in parlament cu o automata si ii va ciuruii pe toti sau poate va pica o bomba peste ei! Desi suna sadic, nu cred ca se va intampla ceva pana cand vor disparea lipitorile astea!

    RăspundețiȘtergere
  9. Este o cursa continua si nu stiu daca are si un capat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Poate in curand se va zari o luminita la capatul tunelului, dar nu pot defini "curand" ...

    RăspundețiȘtergere
  11. E normal sa se intample asa... intr-o lume a individualismului...

    RăspundețiȘtergere
  12. problema este ca cei de sus fura de rupe si lumea crede ca nu ii poate da jos... pana la urma puterea tarii este poporul... si pana nu sunt dati jos toti parlamentarii si nenorocitii din parlament nu o sa creasca deloc tara ... nu spun , sunt si il alte tari parlamentari hoti, dar aia fura si face si ceva pentru tara... ai nostri s-au invatat doar sa fure

    RăspundețiȘtergere
  13. Subscriu la ce-ai scris! O sa fie un an atat de greu...

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!