Credinta si modernismul

In ultima vreme am stat si am gandit mult la modul in care credinta, crestinismul, ortodoxismul, catolicismul, religiile afecteaza viata moderna. Aici nu ma refer la folosirea telefonului mobil sau situri ale bisericilor pentru donatii virtuale si acatiste comandate prin e-mail. Aici ma refer la donatori, donatorii de orice fel. Eu nu sunt privit cu ochi buni de biserica pentru ca imi donez sangele pentru binele celor care urmeaza sa fie operati, pentru cei care au hemoragii si fara o doza de sange si-ar pierde viata. La fel de rau sunt vazuti inclusiv donatorii de organe, persoanele care si-au dat consimtamantul ca in cazul unei morti cerebrale sa li se preleveze organele pentru un transplant. Foarte multe persoane mor pentru ca fanaticii religiosi sunt impotriva donarii de organe sau pentru ca familia mult prea credincioasa refuza sa isi dea acordul pentru prelevarea de organe pentru ca ce va spune Dumnezeu ca omul nu este complet? Ca ii lipseste un ficat, un rinichi sau inima din piept, asa ceva nu se poate in fata credintei! Foarte multi preoti au inceput deja sa isi dea acordul in aceste cazuri pentru ca isi dau seama ca exista unele boli care nu pot fi vindecate altfel, exista unele boli care nu dispar pana nu are loc un transplant. Dar nu avem o pozitie oficiala din partea dragilor conducatori ai bisericilor din Romania. Nu vad patriarhul roman iesind la balcon indemnand la aceste acte extrem de bine directionate si primite de catre familiile aflate in suferinda. Nu vad un preot care la final de liturghie sa vorbeasca de aceste exemple, nu vad o educare continua a cetateanului nostru crestin-ortodox, catolic, evanghelist sau mormon in privinta aceasta. Nu vad nicaieri un seminar organizat de vreo biserica pentru a explica mai bine ce anume se intampla in cazul unei donari. Donatiile in bani ajuta si ele, dar nu cele facute catre biserica, donatiile facute pentru cei care au nevoie de sume uriase pentru tratament medical. Preotii si biserica predica pentru realiazrea faptelor bune, ca faptele bune sunt cele care mantuiesc sufletul si asa mai departe dar eu acum stau si ma intreb ce fapta mai buna decat a salva viata unui om poate fi facuta? Catolicii au un nou Papa, un om despre care se spune ca va schimba perspectiva bisericii in multe privinte. Tot in acest context am vazut si incredibila reactie a bisericii cipriote (Cipru), aceasta institutie religioasa isi pune la bataie averea pentru a salva tara de la faliment. Biserica Ortodoxa Romana cand va ajunge la acest nivel? Din datele ultimului recensamant tot 80-85% este procentul ortodoxismului in Romania dar cati oare din acesti oameni inteleg lucrurile prezentate mai sus? Un exemplu concret este cel al bunicii mele care nu intelege de ce trebuie sa imi donez sangele, in viziunea ei este un pacat pentru ca este sangele meu si nu ar trebui sa il dau. Cum educam acesti oameni?

6 comentarii:

  1. Ai dreptate. Daca iti place subiectul, poti sa citesti "Dumnezeu nu este mare" de Cristopher Hitchens. Sau, in traducere originala, God is not Great.

    Explica enorm de multe lucruri despre religie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se ridica parul in cap..cand ii aud ca cer bani pentru catedrala mantuirii.....cand oameni bolnavi de cancer nu au bani pt medicamente samd, cat despre doantii le impart cum vor ei jumate pe persoana fizica restu pentru biserica..daca au bun simt!

    RăspundețiȘtergere
  3. In concluzie e bine sa donezi sange, sa donezi organele, sa ajuti un om. Asta inseamna ca esti un om care iubesti oameni si incerci sa ajuti. Asta inseamna ca Dumnezeu te iubeste. Noi nu suntem atat de dezvoltati mintal sa ne dam seama. Am auzit ca sunt anumite orasele, in care oameni care traiesc acolo semneaza un contract si dupa moartea lor isi doneaza organele. Eu sunt de acord sa donam. Sunt milioane de oameni cu probleme pe planeta. Trebuie sa ii ajutam cumva

    RăspundețiȘtergere
  4. @Bogdan...sincer si eu as dona dupa moarte un organ si mi se pare firesc sa ajuti atata timp cat pe tine nu te afecteaza!

    RăspundețiȘtergere
  5. Consider ca regulile ar trebui adaptate vremurilor in care traim. Biserica se sprijina pe Biblie. Insa aceasta carte de capatai a fost scrisa cu atat de mult timp in urma, cand anumite probleme si situatii sociale nu erau prezente. Si atunci ma intreb, de unde dreptul de a avea o "pozitie oficiala" contra? In baza carui temei?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cea mai mare problema apare in cazul donatorilor aflati in moarte clinica. E o chestie si de mentalitate, o mentalitate pe care cu greu o s-o schimbam. Avem nevoie de o minte lucida care sa impuna anumite aspecte, nu mai putem trai ca acum 3000 de ani, in pesteri.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!