Curiozitati culinare

Doresc sa scriu acum despre o curiozitate culinara, curiozitate in urma careia mi-am dat seama ca romanul nu moare de foame nici daca vrea. Curiozitate din care mi-am dat seama ca orice este posibil si ca avem resurse suficiente pentru a trai indiferent de natura salariala. Bine, multe dintre aceste curiozitati include un curaj de tip Bear Grylls pentru ca altfel nu sunt multi doritori. Mare mi-a fost mirarea cand acum intr-o dimineata la 7 si jumatate bate cineva la usa sa imi lase o plasa cu "buruieni". Un domn, cunostinta veche, cioban de meserie mi-a trimis din varful muntilor o intreaga colectie de ierburi, plante si verdeturi pentru mancare, verdeturi a caror nume mi-a fost necunoscut pana de curand. Era o cantitate foarte mare de frunze ale unei plante numite "leurda", n-am habar de ce se numeste asa si nu aveam nici cea mai mica idee de cum pot sa gatesc eu frunzele acelea. Am mai intalnit eu comercianti ambulati prin piete care umblau sa imi vanda mie pungute cu leurda pe bani buni dar mereu am ocolit pentru ca nu eram curios de gust. De aceasta data, daca tot le aveam pe masa, am apelat si eu mai departe la specialistul in cauza, adica mama, pentru lamuriri, ce pot face din "leurda" si cat de buna sau folositoare este.

Instructiunile ce au urmat m-au surprins dar si diversitatea de mancaruri ce se poate face din aceasta planta, aparent "buruiana", ce creste prin padure, pasuni si fanete de pe culmile muntilor sau dealurilor.
Aceasta planta simpla seamana foarte mult cu frunza de salata, are aproximativ aceleasi proprietati nutritive doar ca nu este cultivata de mana omului, nu este crescuta fortat cu ingrasaminte si udata excesiv pentru a creste rapid. Din spusele mamei "leurda" este un antioxidant excelent si confirm ca nu are nici un gust rau.

"Leurda" poate fi mancata verde, in salata de legume, nu dauneaza sanatatii si nici gustului din salata de cruditati. In acelasi timp, fiarta apoi tocata este un inlocuitor al spanacului, poate fi gatita si in acest mod, ceea ce am si facut. Da, un spanac foarte bun din leurda, cu 2 oua ochiuri, un gust excelent si foarte satios. In acelasi timp este un inlocuitor al salatei in ciorba de salata. Vai, vai, vai dar ce buna iese. Ciorba de salata chiar azi a fiert pe aragaz si am gustat, excelent.

In urma acestor experimente ma declar multumit de "buruienile" de pe colinele romanesti. Si cred ca nu sunt singurele plante comestibile sau bune pentru ceva, de un ceai macar. Astfel ajungi la concluzia ca oricat de ciuadat au numele aceste plante ele pot fi inlocuitori perfect naturali in cazul ingredientelor care ar costa bani, timp sau energie cultivandu-le. Ce vine direct de la mama natura este cu siguranta sanatos, asta daca nu provine din vreun mediu poluat nuclear!

Atentie mare, celor care cunosc aceasta planta, sa nu va inselati cu frunzele lacramioarelor de munte, acelea sunt foarte toxice. Leurda are frunza alungita si are un miros dulceag de usturoi. Pofta mare!

Acum este sezonul si pentru vinete netunate. Dar si ocazia pentru a face un stoc frumos de legume congelate. Incearca, e gratuit!

24 de comentarii:

  1. Curiozitatile mele culinare se rezuma la ce sa mai gatesc astazi ?! am o dilema recurenta

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, leurda, stevia, urzici, frunzele de papadie, toate sunt bune de mancat primavara, fortifica organismul, detoxifiaza etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Leurda este era foarte folosita in mancare de batrani,stiu de la bunicii mei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stii ca mancarea de leurda este mult mai sanatoasa fata de multe mancaruri traditionale din ziua de azi....eu am mancat o singura data doar ca nu prea mi-a placut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu sunt tocmai o devoratoare de legume verzi insa mi-am dat seama ca primavara este anotimpul lor si nu se merita sa le neglijam. Sunt foarte sanatoase!

    RăspundețiȘtergere
  6. Intradevar interesant. Trebuie sa ne intoarcem la chestii mai bio, sa traim sanatos si culmea, este si ieftin sa mananci bine:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am auzit de aceasta planta si ca este buna de mancat, insa nu am incercat sa gatesc cu ea niciodata. Ceea ce ai scris despre ea in aceste randuri, ma motiveaza sa incerc! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi aduc aminte ca mancam leurda cand eram la tara. Gatita la fel ca spanacul

    RăspundețiȘtergere
  9. Mancarea bio este foarte buna dar nu oricine poate sa o manance pentru ca unora li se pare ciudata:). Mancati fratilor shaorma si o sa fiti bine:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Este o varianta si leurda pentru mancare, insa cred ca cei din mediul rural nu prea mai accepta asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  11. ULtima oara cand cineva a gatit leurda a trebuit sa ies din casa pentru ca mirosea a usturoi teribil:)Oricum la gust e super ok!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt foarte bune si te simti mult mai bine cand mananci legume decat atunci cand mananci carne

    RăspundețiȘtergere
  13. Știam că leurda este comestibilă, dar nu știam că sunt atâtea variante. Mi-ai făcut poftă de spanac cu ou :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ador leurda! Pacat ca nu o gasesti decat cateva saptamani pe an in piata.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pe mine nu ma satura aceste mancaruri si asta nu pentru ca mananc mult ci pentru ca la scurt timp simt nevoia de altceva :p o fi sanatos sa mananci stevie si spanac, dar o viata am :))

    RăspundețiȘtergere
  16. leurda nu am mancat pana acum, ce-i drept nu am auzit de mult timp de ea, in schimb am mancat macris si as cumpara si de la piata daca as gasi.

    RăspundețiȘtergere
  17. Astea sunt mancaruri de primavara. Stiu doar ca bunica-mea, D-zeu s-o odihneasca, le prepara pentru noi :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu cred ca am mancat niciodata leurda, trebuie sa incerc. ms

    RăspundețiȘtergere
  19. Mie nu imi place leurda .Am facut o data o ciorba la care am pus leurda si am aruncat-o.

    RăspundețiȘtergere
  20. nu stiu ce gust are sau cum s-o pregatii, un lucru e sigur, cea mai buna si gustoasa leguma, ese porcul...

    RăspundețiȘtergere
  21. Alin, nu am incercat pana acum leurda, desi stiu ce beneficii aduce. Acum, insa, chiar sunt tentat de un "spanac"din leurda si exact cum il descrii, cu oua ochiuri. Recunosc ca nu stiam cum as putea sa o prepar si cruda prea ma atrage. Dar, cum sunt adeptul consumului de alimente bio, fara chimicale si modificari genetice, ma bucur ca am invatat o noua reteta sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere
  22. De curand am inceput sa mananc mai mult "bio" ca sa zic asa si pot spune ca se simte o mica schimbare. Am observat ca alimentatia conteaza foarte mult si de aceea pot spune ca se simte o schimbare.

    RăspundețiȘtergere
  23. Daca tot vorbim de "bio" , toata saptamana trecuta am comandat masa de pranz la birou de la o firma de catering din P-ta Victoriei. Se numesc Fresh Kitchen; am primit de la ei un pliant si am comandat de pe site-ul lor www.freshkitchen.ro . Trebuie sa recunosc faptul ca nu am mancat de mult cu atata pofta... au niste salate bune de tot.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!