Religie sau spirit crestin?

Am dat din nou despre un val de articole in presa scrisa despre religie, ora de religie in scoli, biserici, piedici si norme absurde care nu vor sa tina pasul cu omul modern. Poate ca intr-un anumit punct este bine sa privim biserica intr-un mod conservator considerand ca functioneaza fara greseli si omul, baza institutiei, este fara pacat.

Dezbaterea publica in legatura cu obligativitatea orelor de religie in scoli este de foarte mult timp un teren minat pentru cei cu o minte deschisa si cu argumente foarte solide si utile pentru transformarea "orelor de chiul" la aceasta materie intr-un program menit sa fie educational in adevaratul sens al cuvantului.

Pentru mine, personal, ora de religie a fost un motiv pentru a citi altceva, pentru a dormi sau pentru a bea o cafea cu colegii la barul din coltul strazii. Nu am fost niciodata atras de acest element din programa scoalara si am ocolit pe cat se poate. Din punct de vedere al istoricului crestin poate ca imi pare rau dar din punctul de vedere al rigiditatii ortodoxiei si a normelor, dogmelor, regulilor impuse pentru a demonstra ca esti un foarte bun ortodox m-au cam lasat rece. Nu consider necesara informatia sarbatorilor ortodoxe, a sfintilor ortodocsi si nici oblogativitatea postului pentru purificare spirituala.

Consider necesare in educatia tinerilor, fie la clasele primare si chiar a liceenilor, informatia valorilor cultural-crestine, fara a adopta o religie in sine. Lumea invata din crestinism valorile de baza ale societatii precum diferentierea binelui de rau, a adevarului de minciuna si asa mai departe. Educarea tinerilor in spiritul acestor valori o consider mult mai importanta decat educarea lor in domeniul "religiei adevarate" cum se autosustin fiecare dintre ele.

In randurile urmatoare voi cita un preot, citat intalnit in presa constanteana:

"catolicii acceptă acest lucru deoarece Occidentul secularizat şi secularizant a adus cu sine o provocare: golirea bisericilor de credincioşi. Aşadar, la ei este o chestiune de readucere în atenţia opiniei publice a Bisericii, ca instituţie şi ca lăcaş. Pe de altă parte, practica a confirmat că acest pogorământ al catolicilor nu a dus la rezolvarea problemei."
 Articolul cu pricina vorbea de sustinerea unor concerte caritabile in bisericile catolice pentru ca cea ortodoxa nu permite din diverse motive ale "inapoierii mentale" (parerea mea).

Eu, tanar crescut in spirit crestin nu ortodox, am invatat ce inseamna toleranta, acceptarea unor pareri, a altor obiceiuri si a altor viziuni despre lume. Preotul citat se pare ca nu le are. Din punctul de vedere al legilor din domeniul comunicarii el incalca foarte multe reguli dar si din punct de vedere etic sau moral. Tu, om al Domnului, daca esti rigid si intolerant fata de cealalta religie, daca vorbesti in nume de rau obiceiul catolicilor, cum vrei sa imi induci mie educatia adevarului si a dreptatii? Cum poti sa te numesti religie adevarata cand nu cunosti toleranta?

Musulmanii priveau crestinii ca pe niste "infideli" in fata lui Alah. Crestinii ii priveau ca pe niste pagani pentru ca zeul lor se numea Alah si nu Dumnezeu. Si uite asa ne putem invarti in jurul cercului acuzand fiecare religie in parte de un lucru, de neadevar, de intoleranta! Votez nu pentru religie, sunt doar institutii de facut bani pe carca adeptilor, institutii menite doar sa lupte pentru bogatie materiala si nu cea spirituala. (Nu cred ca trebuie comentat subiectul.)

Acum ne ramane posibilitatea sa dezvoltam spiritul crestin, in comun, cu toleranta fata de semenii nostri fara sa ajungem la genocid, turnul Babel sau alte pilde din biblie. Spiritul crestin este cel ce trebuie cultivat, conservat si pus la baza societatii. Spiritul crestin poate educa un tanar sa gandeasca liber nu o religie. Religia iti impune bariere, limite, reguli, traseaza linii tocmai pentru a te impiedica sa te dezvolti, asa le este mai usor sa manipuleze multimea. Dar ramane intrebarea din titlu: religie sau spirit crestin?

25 de comentarii:

  1. Cand vine vorba despre religie, orele de religie samd, nu am nimic dar cand vine vorba de institutia biserici mi se ridica parul in cap....noi nu avem spitale si medicamente pentru bolnavii de cancer.si ei cereau 50 mil euro pt catedrala mantuirii neamului...mi-e scarba! cand ii vad in S-uri !

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare ar trebui sa-si vada de religia lui, sa creada in ce crede el de cuviinta si in ceea ce-i dicteaza constiinta. Biserica in general, cred ca a ajuns o afacere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felul în care sunt structurate orele de religie, precum și conținutul lor, nu fac altceva decât să îndepărteze elevii de biserică.
    Ar fi fost mult mai utile niște ore de educație rutieră!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am avut in clasa un coleg evreu si parintii lui au vorbit cu diriga sa nu participe la orele de religie. Cine vrea sa participe, particpipa, cine nu - nu. Este important cum se explica situatia profesorilor. Eu sunt de acord cu orele de religie din scoli. Gandeste-te ca la o tabara cu diferite activitati/workshopuri: copiii aleg la ce sa participe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am avut mai intai un preot la orele de religie. Sa ne fi vazut 20 si ceva de copiii intr-o camera, cu fata la icoana, spunand rugaciunea la fiecare ora de religie :)) Nu stiu ce sa zic. Are si religia scopul ei, pana la urma nu dauneaza, nu? Zice sa nu furi, sa nu ucizi, etc

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca titlul portivit este religie sau manipulare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Lasa sa fie ca poate asamai educa cat de cat noua generatie. Nu strica sa stie si ei una, alta:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Are si Biserica rolul ei in societate, regulile, normele sunt bune in anumite limite. Ce nu este ok, cum spuneai si tu, este intoleranta, care inca se mai manifesta intre diferitele culte. Nu cred ca exista o religie "adevarata" si o alta "falsa". In definitiv cam toate religiile propovaduiesc acelasi lucru: sa nu furi, sa nu minti, sa nu ucizi, sa-ti ajuti aproapele s.a.m.d. Aceste lucruri trebuie sa le preluam si sa le aplicam, sunt reguli de bun simt, iar respectarea lor ne ajuta sa ne integram in societate si sa cream o societate mai buna. Acesta ar trebui sa fie si rolul religiei in scoala, nu sa puna elevii sa toceasca o rugaciune pe care, poate, la varsta lor nici nu o inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cand vine vorba de religie elevi pleaca in alta parte. Da chiar e un motiv de a chiuli de la aceasta ora. Nimeni nu prea e interesat de aceasta materie

    RăspundețiȘtergere
  10. Orele de religie in ziua de azi nu-si mai au rostul, defapt daca stau bine si ma gandesc ele nu-si aveau rostul nici acum 10 ani cand inca eram la scoala. Religia are rolul ei in societate si sunt de acord cu acest aspect, dar nu sunt de acord cu indobitocirea fortata a unora. Tin minte si acum ce intrebari puneam profilor de religie de ramaneau cu gura cascata si ma lua cu baliverne si basme a la Petre Ispirescu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Consider ca orele de religie din scoala sunt asa... fara rost deoarece profesorii pe care i-am cunoscut in acest domeniu nu prea pun experienta pe ele.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu as inclina mai mult spre spirit decat credinta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Scopul Bisericii ar trebui sa fie ajutorarea persoanelor fara adapost si cu probleme financiare, a batranilor si a copiilor, nu imbogatirea preotilor...

    RăspundețiȘtergere
  14. Tara asta merge in toate directiile, dar nici una nu e buna pentru popor! Sunt atatea interese in orice ramura de administratie incat imi e frica de viitor, de copii nostri si de copii copiilor nostri! Zicea @Lucian mai sus de S-uri, pe mine nu ma deranjeaza automobilele lor, ma deranjeaza atitudinea lor in afara biserici!

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Dan: Cu conditia sa faci parte din sistem. Eu sunt credincios de fel insa am ajuns sa fiu scarbita de cei care reprezinta cuvantul lui D-zeu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Parerea mea e ca, credinta e in fiecare, nu in datile duse la Biserica sau orele de religie, insa totul s'a schimbat odata cu generatiile "moderne"... De ce ar fii optionala religia? Aa, ca sa mai fie un motiv de lipsit la o ora.. in curand nimic nu va mai fii de folos :p

    RăspundețiȘtergere
  17. Crestinistul ar trebui sa insemne in primul rand toleranta; Cum era odata Transilvania. Vezi edictul de la Turada.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ca de obicei, o parere tampa din partea unui preot

    RăspundețiȘtergere
  19. Îmi permit să susțin religia, dar ea nu trebuie impusă. Opinia mea despre credință și religie mi-am expus-o parțial în articolul Pagini de religie.

    RăspundețiȘtergere
  20. orele de religie nu sunt altceva decat o incarcare in plus a orarului pentru elevi, se pot face alte lucruri utile in ora aia

    RăspundețiȘtergere
  21. Religia este un subiect important, însă nu ar trebui în momentul ăsta să ne axăm doar pe religia ortodoxă.

    Ar fi, poate, util, să se studieze religia în comparație cu influența ei în cultura europeană.

    Sau un studiu asupra altor religii majore, și elevii să poată alege care sunt opțiunile.

    RăspundețiȘtergere
  22. Subscriu, intr-adevar crestinismul nu poate exista fara toleranta. E absurda, ridicola uneori pozitia unori biserici care isi spun crestine, prin care manifesta o intransigenta sinonima cu intoleranta

    RăspundețiȘtergere
  23. Cred ca ati auzit de ultima "bomba" preotii de la vatican acuzati de pedofilie...nici nu stii la ce sa te mai astepti sincer.

    RăspundețiȘtergere
  24. Cei mai mulţi fac confuzia între dogma religioaza si credinta ca atare. Credinta se manifesta exclusiv prin fapte. Neavand puterea sa faca fapte, multi devin epigoni sau chiar fanatici ai dogmei. Îi vezi peste tot, închinandu-se prin autobuze, îmbulzindu-se la moaste, etc.Ei nu au treaba cu spiritul faptelor lui Iisus. Totusi ei pot avea o scuzăm - sunt slabi cu duhul. Reprezentantii bisericii sunt cei ce promoveza religia si uita de credinta.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!