Nevoia de schimbare

De vreo 10 ani incoace, cel putin, in fiecare primavara ne confruntam cu inundatii masive, in fiecare vara mai ploioasa avem parte de parauri umflate si alarme pe cursurile raurilor mai importante din tara. Sute de locuitori din zone relativ izolate raman fara apa potabila, legaturi cu orasele si fara modalitati de trai "modern" ca doar deh, suntem in Uniunea Europeana. Multe orase se confrunta cu canale infundate, cu subsoluri de blocuri inundate, poduri rupte si trotuare spalate de puhoaiele ce se aduna in urma unor ploi torentiale, fie ele si de scurta duratata. Da, mai ales in urma celor de scurta durata.

Mi se pare absolut incredibil faptul ca in tot acest timp, din care ultimii 7 ani am avut acces direct la fonduri structurale si de coeziune, nu am facut mare lucru pentru a remedia aceasta situatie. Tot in ultimii 7 ani la noi in tara, sub ochiul sever al Uniunii am reusit sa contruim pe ici pe colo cate 20 de km de autostrada sau cate o centura ocolitoare a vreunui oras, centura care o consideram tot autostrada, ca nu avem destui capsunari prin afara care sa ne deseneze si noua Autovia, AutoBahn sau orice alta autostrada pe care sa o putem construi. Pe langa noi, Croatia a intrat azi si ea in Uniunea Europeana, cu 1000 de km de autostrada construiti si pregatita partial din punct de vedere economic sa fata fata unor avalanse de constructii ce urmeaza dupa deschiderea granitelor.

Campii intregi din fertilul nostru Baragan se desertifica in fiecare an pentru ca in urma retrocedarilor majoritatea au lasat locul de izbeliste, nu l-au lucrat sau au desfacut instalatiile de irigat sa le vanda la fier vechi dupa care sanatate, voie buna (suntem putori si ne e lene sa il muncim). Graul il valorificam odata, acum scumpim painea sa mai slabeasca populatia ca si asa am inceput sa devenim obezi si nu vrem sa luam exemplu rau de la americani. Dealuri intregi s-au transformat in crescatorii de buruieni pentru ca nu avem forta de munca pentru a face plantatii de livezi, e mai simplu sa aducem merele din Turcia, perele din Grecia, cirese din Polonia si asa mai departe. La noi nu cresc, defapt cresc dar nu creste forta de munca necalificata pentru a le culege. Ne multumim cu importul facut de supermarketuri si cu fructele umflate cu apa si fara nici un gust.

Polonia a investit masim in sistemul de transporturi si telecomunicatii si uite ca ei au reusit cat de cat sa reziste contractiei economice si sa fie mereu pe crestere chiar daca numai cu zero virgula ceva, dar tot e mai bine decat pe minus. Noi romanii am privatizat CFR Marfa si l-am vandut tot la romani, ca doar nu trebuia oprit procesul de valorificare a fierului vechi din vagoane, locomotive si alte structuri metalice gasibile in CFR.

Citind un raport pe educatie facut inca din 2001 de UNESCO, Romania era considerata o tara cu un coeficient foarte ridicat al oamenilor destepti, calificati si specialisti in domenii diverse, devasand SUA la foarte multe domenii, recunoscand si faptul ca mintile luminate romanesti au cam contribuit mai ales in ultimul deceniu la dezvoltarea tehnologica mondiala. Da, suntem oameni destepti dar nu suntem in stare sa avem grija de propria noastra tara, preferam sa fim sclavi la altii si aici sa ne furam singuri caciula din cap sa ne inghete tot noua urechile pe timp de iarna.

In acelasi timp un sondaj facut in Romania spune asa: majoritatea romanilor considera ca majoritatea romanilor sunt prosti. Ei bine tin sa ii contrazic. Nu sunt prosti, mai pe tot romanul il duce capul, e inventiv mai ales cand vine vorba de smecherii si combinatii in cartier sau in sat. Nu suntem prosti, tot neamul asta romanesc este unul foarte perspicace dar needucat. Nu suntem educati, nu avem moralitate si un gram de etica, ocolim scoala iar daca nu o facem dormim in bocanci ca e mai simplu decat sa deschidem ochii in fata unui profesor. Si totusi ne simtim scandalizati cand Europa ne arata cu degetul.

Cu toata expunerea aceasta facuta: noi, romanii, cand simti nevoia de a face o schimbare in tarisoara asta a noastra? Democratia a ajuns la maturitatea europeana deja in 2008, la maturitatea americana de 21 de ani din 2011. Dar la o maturitate faptica in realitate vom ajunge oare vreodata? Sau pentru a deveni productivi trebuie sa ne reintoarcem in sistemul de dictatura unde faceai de frica securitatii?

16 comentarii:

  1. Birocratie asta ne mananca pe noi, dar ce sa facem ne supunem ca asta am fost invatati, nu suntem solidari...din ce in ce mai multi talhari, escroci, le sta mintea numai la cum sa escroceze pe cineva sau trebuie de genul, urat de tot!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce democratie? ce tara europeana? sa fim seriosi...suntem la coada europei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate faptul ca oamenii destepti nu au fost apreciati la noi in tara au ales sa reprezinte alte "natii" si iata ca am ajuns in ziua de azi cu mai putini destepti si cu o rata a somajului ca la mijlocul crizei economice...!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu inca mai visez la acea ROmanie integra, la un popor solid, unit..sper sa se intample asta candva!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu incep sa cred ca in tara asta nu se va schimba niciodata nimic. Toata lumea cand ajunge la putere nu face altceva decat sa ia tot ce poate pentru el.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai foarte mare dreptate Iulian. Asta se intampla de 20 de ani incoa`

    RăspundețiȘtergere
  7. In tara asta nimeni nu face nimic. Toata lumea asteapta sa cada ceva din cer si pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca am reusi sa ne punem de acord in privinta anumitor lucruri si daca am actiona in consecinta, cred ca inca mai putem schimba cate ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt multe de schimbat, de la caracterul omului la educatie, cultura si justitie. Stau de multe ori si ma intreb daca mai pot fi facute aceste schimbari..

    RăspundețiȘtergere
  10. Schimbarea trebuie sa inceapa de la noi. Nu trebuie sa asteptam niciodata ajutor de la altii, cu atat mai putin din partea guvenrului. Totul pleaca de la educatie...

    RăspundețiȘtergere
  11. Niciodata nu vom ajunge sa fim perfecti.

    RăspundețiȘtergere
  12. Schimbarea o facem noi, daca doar comentam si nu facem nimic, nu vom vedea nici o imbunatatire

    RăspundețiȘtergere
  13. Si ce se intampla atunci cand tu incerci sa faci lucrurile altfel, sa schimbi ceva incepand chiar cu tine: sa ai bunsimt, sa respecti regulile ( mai ales cele de ordin social) insa observi ca parca toti iti pun piedica si iti incearca rabdarea. Nu pot sa nu ma intreb daca nu este oare mai sanatos sa mergi cu turma uneori si sa lasi lucurile asa cum sunt. Sa nu incerci, sa fi ca ei si sa nu-ti pese. Oare meltenii au descoperit o reteta a supravieturii care noua, oamenilor cu bun simt, ne scapa?

    RăspundețiȘtergere
  14. Suntem varza ! asta e cuvant potrivit pentru Romania. Pe nimeni nu intereseaza de tara asta.. Ne vedem doar interesul personal. Putini sunt aceea carora le pasa de tara aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Se pare ca si pepe a simtit un pic nevoia unei schimbari:)) http://numai-barfe.com/decizie-radicala-pepe-si-fiica-lui-maria-s-au-ras-in-cap/ Sau poate nevoia de publicitate...?

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!